Mokyklinių pirkinių psichozei nepasiduoda: taupiausi važiuoja į Lenkiją, uniformos – iš antrų rankų | Diena.lt

MOKYKLINIŲ PIRKINIŲ PSICHOZEI NEPASIDUODA: TAUPIAUSI VAŽIUOJA Į LENKIJĄ, UNIFORMOS – IŠ ANTRŲ RANKŲ

Prekybininkams alsuojant į nugaras, mokyklinių pirkinių psichozei pasiduoda ne visi. Taupiausi kuprines perka Lenkijoje, uniformas – iš antrų rankų, o kanceliarines prekes – tik po stalčių revizijos.

Apie pirkinius negalvoja

Mokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai, ko gero, atkreipė dėmesį, kad kai kuriuose didžiuose prekybos centruose mokyklinės prekės atsirado įpusėjus liepai. Tuo metu anglys, grotelės ir sulankstomos kėdutės savo pirkėjų laukė antrosiose eilėse už sąsiuvinių, kuprinių ir sportinių krepšių. Tokia prekybininkų skuba kalbintiems kauniečiams priminė Kalėdų psichozę, kai girliandos, žaisliukai ir lemputės lentynose pradeda žybsėti lapkričio pradžioje, iškart po Vėlinių.

„Keistas jausmas. Dukros mokykloje mokiniai, kuriems metiniame išėjo nors vienas šešetas, privalėjo lankyti papildomas pamokas. Jos truko iki pat liepos 1 d. Tik spėjo vaikai išsikrauti kuprines, o prekybininkai primena, kad metas jas ir vėl komplektuoti“, – pečiais gūžčiojo kaunietė Audronė.

Numestos kambario kampe savo eilės laukia ir jos pačios dukrų kuprinės. Rašomojo stalo stalčiuose taip pat vis dar guli praėjusių mokslo metų sąsiuviniai ir užpildytos pratybos. Audronė nesivadovauja posakiu, kad roges reikia ruošti vasarą, todėl pasiruošimą naujam sezonui pradės baigiantis rugpjūčiui. Didelių pirkinių ketvirtokės ir septintokės mama nėra numačiusi. Kuprines ji pirko praėjusiais metais. Uniformų mergaitės dar neišaugo. Reikės tik naujų parkerių, nes senųjų plunksnos užlinko, penalų, pluošto sąsiuvinių ir aplankalų jiems.

„Ruošiantis gal dar paaiškės, kad kažko trūksta. Reikės – eisime ir pirksime, tragedijos nedarysime, pigiau neieškosime. Dabar svarbiausia – gerai pailsėti ir iš vasaros paimti maksimumą. Juolab kad dar ir atostogas esu numačiusi rugpjūčio pabaigoje“, – planais dalijos dviejų dukrų mama.

Taupo: tėvai nevengia pirkti dėvėtų uniformų, kurios būna ir geros būklės, ir kur kas pigesnės nei naujos. / Artūro Morozovo nuotr.

Skubos neįžvelgia

Prekybininkai savo veiksmuose jokios skubos neįžvelgia ir tikina, kad mokyklines prekes į lentynas dėlioja įprastu laiku – nei anksčiau, nei vėliau.

Mokyklinei mugei mūsų komanda aktyviai ruošiasi ilgą laiką, o ji tradiciškai kasmet startuoja dar liepos pabaigoje ir suteikia galimybę mokyklai ruoštis iš anksto, sumaniai ir taupiai. Savo pirkėjus visuomet raginame atlikti stalčių reviziją, pasitikrinti, ko išties trūksta, atidžiai, neskubant susiplanuoti būsimąjį pirkinių krepšelį – toks sumanus planavimas gali gerokai palengvinti pasiruošimą mokyklai, padėti išvengti streso ir sutaupyti pinigų“, – kalbėjo prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Planuodami mokyklinių prekių asortimentą, prekybininkai esą siekia užtikrinti plačias pasirinkimo galimybes įvairias pajamas gaunantiems pirkėjams, todėl, tarkim, penalą galima įsigyti ir už kelis, ir už keliolika eurų. Sutaupyti padeda ir siūlomos akcijos.

„Pavyzdžiui, kuprinių kainos mūsų tinkle, prasidėjus Mokyklinei mugei ir šiuo metu vykstant akcijai „Perkant dvi ar daugiau kanceliarinių prekių ir kuprinių, taikoma –50 proc. nuolaida“, nuolaida prasideda nuo 10,49 eurų. Gamintojai vis daugiau dėmesio skiria ne tik mokyklinių prekių išvaizdai, bet ir jų kokybei, patogumui, ergonomikai, ekologiškumui. Pastebime, kad tradiciškai rugpjūtį „Maximos“ parduotuvėse vykstančios Mokyklinės mugės metu šie aspektai vis svarbesni tampa ir pirkėjams – tėveliams, kurie domisi mokyklinių prekių kilmės šalimi, naudojamų medžiagų kokybe ir kt.“, – apie besikeičiančius pirkėjų įpročius pasakojo I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ieškau pigesnių variantų. Užsakau internetu, siunčiuosi iš užsienio.

Kainos beveik nesikeitė

Kad ir kaip būtų keista, susidomėjimą mokyklinėmis prekėmis prekybininkai fiksuoja jau nuo birželio. Bene aktyviausi – pradinukų tėvai. Jie perka kuprines, flomasterius, pieštukus, sportinius krepšius, piešimo ir spalvotą popierių. Piko, kai sukrus ir vyresniųjų klasių mokiniai su tėvais, laukiamas paskutinėmis rugpjūčio savaitėmis.

Kainos? Prekybos tinklų atstovų teigimu, kanceliarinių prekių kainas šiemet pavyko išlaikyti panašias kaip ir pernai. Vykstant akcijoms, būtiniausių prekių krepšelis be kuprinės kainuoja maždaug nuo 30 eurų. Su kuprine suma gali perkopti ir 100 eurų. Pusę tiek atsieis ir mokyklai reikalingi drabužiai.

„Mūsų tinkle pirkėjų patogumui šiemet siūloma naujovė – vadinamosios drabužių kapsulės. Pirkėjai už prieinamą kainą gali įsigyti vienas svarbiausių mokyklinės uniformos dalių ar visą sportinės aprangos komplektą“, – su kliento kortele, anot T. Trakimaitės-Šeškuvienės, pagrindinių uniformos elementų, tokių kaip marškinėliai, kelnės ar sijonas, megztukas ir bateliai, komplekto kaina svyruoja nuo 30 iki 40 eurų.

Sportinės aprangos – laisvalaikio batelių, sportinio megztinio, kelnių, striukės komplektas siekia apie 40 eurų.

Patarimas: tėvai tikina, kad kuprines geriau apsimoka pirkti Lenkijoje. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Racionali pirkėja

Prieš rugsėjį prekybos centrų lentynoms lūžtant nuo prekių gausos, labai svarbu išmokti atsirinkti – devynis kartus pamatuoti, o dešimtą kirpti. To paties moko ir specialistai. Jie pataria negailėti pinigų ir pirkti kokybišką, laiko patikrintą prekę. Ryškus, animaciniais personažais puoštas penalas, ko gero, vilioja, tačiau po poros mėnesių jis nusitrins ir atrodys varganai. Tėvai tai supranta, o vaikai?

„Tikrai ne. Jie nori to, ką turi draugai. Nori čia ir dabar, nesvarbu, kokia kaina ir kokia kokybė, – kaunietė Viktorija tikino savo atžaloms išmokusi sakyti „ne“, o jei noras labai didelis, vaikams ji siūlo pridėti tam tikrą sumą pinigų iš savo santaupų. – Gal kitiems tėvams atrodys savanaudiška, bet manau, kad tokiu savo elgesiu darau gera. Vaikai supras pinigų vertę, išmoks saugoti daiktus.“

Dukrą ir sūnų auginanti Viktorija, kaip sako ji pati, – racionali pirkėja. Moteris planuoja, skaičiuoja, ieško, kas siūlo geresnę kainą. To esą išmokė gyvenimas be vyro ir mažesnis, nei norėtųsi, biudžetas. Kanceliarines prekes Viktorija perka tik tada, kai vaikai susitvarko stalčius ir sudaro būtiniausių priemonių sąrašą. Kuprinių būklę moteris vertina pati ir neperka naujų, jei pagrindinis vaikų argumentas – nusibodo.

„Esu iš tų, kurie naujiems mokslo metams ruošiasi iš anksčiau. Man nepatinka paskutinės minutės pirkimai ir ta psichozė, kai prisikrauni ko reikia ir ko nereikia“, – moteris skaičiavo, kad toks požiūris jai padeda sutaupyti kelias dešimtis eurų nuo kiekvieno vaiko.

Tuos pinigus ji gali skirti pratybų sąsiuviniams, kurie kasmet atsieina daugiau nei po pusšimtį eurų. Kiek šiemet teks sumokėti už juos, moteris nežino.

Džemperiai – tik internetu

Uniformų klausimas, ko gero, vienas opiausių. Vaikai auga neįtikėtinais tempais, todėl neretai per vasaros atostogas išauga švarkus, marškinius ir kelnes. Įsigyti uniforminius drabužius ne visada paprasta. Norimo dydžio drabužio kartais tenka laukti ne vieną savaitę, todėl kvietimu pasirūpinti mokyklinėmis uniformomis dalies mokyklų administracijos dalijosi jau gegužę.

„Nors mėgstu viską pirkti iš anksto, uniformoms taikau išimtį. Čia tas pats, kaip pirkti katę maiše. Būna, vaikai per vasarą ūgtelėja kelis centimetrus. Būna, kad ir ne. Pirkti uniformą išaugimui nesinori. Pirkti vasaros pradžioje, o jos pabaigoje parduoti, nes vaikas išaugo, būtų kvaila“, – vis dėlto vieno pirkinio, anot kaunietės Viktorijos, ji nenorėjo ir negalėjo atidėti.

Tai džemperis. Viršutinį drabužį su siuvinėtu mokyklos logotipu galima įsigyti tik internetu, jo gamyba trunka iki šešių savaičių, todėl užsakius rugpjūčio viduryje, tikėtina, džemperis atkeliaus tik rugsėjo pabaigoje.

„Gal bus karštas rugsėjis ir apsieisime tik su marškinėliais, o jei ne? Džemperis vienas mėgstamiausių ne tik maniškių, bet ir kitų vaikų mokyklinių drabužių. Jį galima dėvėti ir didesnį. Džemperius užsakiau liepą. Artimiausiomis dienomis turėčiau gauti“, – kalbėjo Viktorija.

Verdiktas: norint paruošti moksleivį naujam sezonui, išlaidos bus panašios kaip ir praėjusiais metais. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Perka dėvėtas uniformas

Dviejų sūnų mama Karina uniformoms šiemet išleis mažiau. Švarkas ir kelnės, kurias praėjusią vasarą pirko šeštokui jaunėliui, tinka dar ir šiemet. Aštuntoje klasėje besimokantis vyresnėlis, atrodo, taip pat išsivers su ta pačia uniforma. Reikės tik baltų marškinių, kuriuos nebūtina pirkti specializuotose parduotuvėse.

„Marškiniai greitai susidėvi, apykaklė nusitrina, rankogaliai pajuoduoja. Galima pirkti specializuotoje parduotuvėje, bet aš to nedarau. Ieškau pigesnių variantų. Užsakau internetu, siunčiuosi iš užsienio“, – marškinius Karina visuomet perka naujus, o štai švarkus įsigijo dėvėtus.

Prekybos naudotais drabužiais, žaislais ir kitais daiktais platformoje „Vinted“, anot jos, galima rasti daugybę išaugtų geros būklės drabužių, kurie įkainoti perpus pigiau nei nauji. Antai, švarką, kuris specializuotoje parduotuvėje įkainotas pusšimčiu eurų, Karina vyresnėliui nupirko už 25 eurus. Drabužis buvo ne tik puikios būklės, bet dar ir pasiūtas iš geresnės medžiagos, todėl tikėtina, kad kai nebetiks aštuntokui,  sėkmingai tarnaus šeštokui.

„Senesnių švarkų sudėtyje yra vilnos. Naujieji kažkokie sintetiniai, girdėjau, kad vaikai prakaituoja su jais. Aišku, neišvengsime ir mes jų. Teks kažkada pirkti“, – kalbėjo Karina.

Nenorintys išlaidauti uniformų gali įsigyti ir mokyklose. Mokslo metų pabaigoje dažnoje ugdymo įstaigoje vyksta mugės, kuriose moksleiviai keičiasi uniformomis arba parduoda saviškes ir perka naujas. Kiti mokiniai klijuoja skelbimus ant savo persirengimo spintelių ir kviečia įsigyti jiems nebetinkamas uniformas. Tai, anot pedagogų ir tėvų, formuoja vaikų požiūrį į tvarumą, ugdo jų atsakingumą, nes prekiauti galima tik geros būklės, prižiūrėtomis uniformomis.

Vyksta į Lenkiją

Dalis moksleivių tėvų prieš rugsėjį tradiciškai vyksta į Lenkiją. Tiesa, pastebi, kad kainos ir ten šoktelėjo, todėl vien dėl kanceliarinių prekių keliauti pas kaimynus esą jau neverta.

„Jau pernai pastebėjome, kad kainų skirtumas ne toks didelis, todėl važiuoti į Lenkiją verta tik tuo atveju, jei perki ir kanceliarinių prekių mokyklai, ir maistą“, – kalbėjo trijų vaikų mama Gabrielė.

Drabužiai, anot moters, ten taip pat pabrango, o norint jų įsigyti pigiau, reikia žinoti konkrečias vietas. Tarkim, Suvalkuose drabužių pirkti neverta, nes kainos ten tokios pat kaip Lietuvoje. Verčiau nuvykti į Varšuvą, ten gerai praleisti laiką su šeima ir apsipirkti išparduotuvėje „Half Price“ arba „TK Maxx“. Jei planuojate pirkti kuprinę, vykti į Lenkiją verta. Kainų skirtumai, anot Gabrielės, kaip diena ir naktis. Pas mus prekybininkai už kokybiškesnę kuprinę prašo 80 eurų, Lenkijoje tokią pačią galima įsigyti perpus pigiau. Beje, pirkti galima ir neišvykus iš namų.

„Kuo puikiausiai tai galima padaryti internetu. Tarpininkaujančios įmonės suteikia paštomato adresą Lenkijoje. Ten atkeliauja prekė, kurią įmonė atgabena į Lietuvą. Užsakytas prekes galima pasiimti iš sandėlio. Įmonė jas gali atsiųsti paštomatu arba pristatyti namo per kurjerį. Savaime suprantama, už šią paslaugą reikia sumokėti papildomai, bet galutinė prekės kaina vis tiek mažesnė nei perkant Lietuvos parduotuvėse“, – savo ir kitų mamų patirtimi dalijosi moteris.

GALERIJA

  • Mokyklinių pirkinių psichozei nepasiduoda: taupiausi važiuoja į Lenkiją, uniformos – iš antrų rankų
  • Mokyklinių pirkinių psichozei nepasiduoda: taupiausi važiuoja į Lenkiją, uniformos – iš antrų rankų
  • Mokyklinių pirkinių psichozei nepasiduoda: taupiausi važiuoja į Lenkiją, uniformos – iš antrų rankų
  • Mokyklinių pirkinių psichozei nepasiduoda: taupiausi važiuoja į Lenkiją, uniformos – iš antrų rankų
Tomo Raginos, Vilmanto Raupelio, Artūro Morozovo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

8

Geriausias apibūdinimas - pirkinių psichozės. Būna Kalėdinė psichozė, nesvarvukad pačios šventės daug kam visiškai dzin, svarbu apsikeist šlamštu ir prisiėst, o dabar naujieji mokslo metai. Kažin, kiek iš nupirktų tušinukų, flomasterių, užrašų knygelių ir kitų gražiai atrodančių dalykų bus tikslingai panaudota iki kitos vasaros?

klausimas tai mokytojai - kodė.?

Namų darbus taisyti tau numatytas laikas mokykloje. Ir už tą laiką apmoka. Už kiekvieną mokytojo krustelėjimą apmoka. Gal tu tik nežinai - tai paskambink į BĮBA. Buhalterei kuri tavo mokyklos algas skiaičiuoja. O gal nežinai kas tas yra BĮBA? Parašyk kokia mokykla - parašysiu kam skambyt.

->skiep

konkrečiai nusišnekėjai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS