Verslo organizacijų vadovai kreipėsi į valdžią: ragina grįžti prie dialogo | Diena.lt

VERSLO ORGANIZACIJŲ VADOVAI KREIPĖSI Į VALDŽIĄ: RAGINA GRĮŽTI PRIE DIALOGO

Skėtinių verslo organizacijų vadovai trečiadienį kreipėsi į Seimo valdybą ir ministrą pirmininką Saulių Skvernelį ragindami negriauti valdžios ir socialinių partnerių dialogo – gerbti susitarimus ir laikytis įsipareigojimų.

Kreipimesi primenama, kad 2017 metų spalio 16 dieną skėtinių verslo organizacijų vadovai kartu su profesinėmis sąjungomis ir Vyriausybe pasirašė susitarimą dėl šalies pažangai būtinų reformų. Atkreipiamas dėmesys, kad šiame susitarime įtvirtintas esmines pažangai būtinas ilgalaikes priemones ir deklaruotus bendradarbiavimo principus bei Vyriausybės įsipareigojimus pamina įstatyminiai pakeitimai, kuriuos skubotai siūloma priimti su 2020 metų biudžetu.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad kyla svarbus moralinis klausimas, ar galima didinti mokesčius verslui, kai yra neprižiūrimas surinktų lėšų išleidimas.

„Mes susiduriame su milžinišku antplūdžiu įstatymų pakeitimų, kuriuos siūlo politikai. Kalbėti apie kažkokią kokybę ilgalaikėje distancijoje, kažkokią verslo aplinką, kuri leistų prognozuoti valstybės veiksmus, nebėra ką kalbėti.

Ar galioja šioje valstybėje susitarimai, kuriuos pasirašo socialiniai partneriai ir kaip jų turi būti laikomasi, ar yra moralu šiandien didinti mokesčius dirbantiems žmonėms ir verslui, kada visiškai neprižiūrime, kaip tie mokesčiai yra išleidžiami?“ – teigė jis.

Pasak jo, nauji mokesčiai turėtų būti įvedami tik atlikus išsamią analizę ir galėtų įsigalioti nuo liepos 1 dienos.

„Manome, kad nauji mokesčiai, kurie gali būti įvedami nuo kitų metų, jie turėtų būti įvedami po išsamaus vertinimo ir aptarimo su socialiniais partneriais. Kitaip tariant, paknopstom teikiamus ir vėl atsiimamus įstatymų projektus Seime, galime išdiskutuoti ir priimti ne nuo sausio 1 dienos, jie gali laisvai įsigalioti nuo liepos 1 dienos“, – sakė R. Dargis.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus teigimu, dauguma mokestinių iniciatyvų yra daugiausia dėl to, kad kitais metais laukia Seimo rinkimai ir taip norima pamaloninti rinkėjus.

„Mus neramina ir ta skuba, ir teisminis nihilizmas. (...) Vien jau bankų mokestis, kuris galimai pažeidžia Konstituciją, neatitinka Europos Centrinio Banko (ECB) reguliavimų. Nepaisant to, jis stumiamas pirmyn ir eina į priekį. Mes girdime, kad yra daug iniciatyvų, dauguma yra priešrinkiminės, kurios eina iš Seimo narių, kas darosi nejauku.

Turime eilę mokesčių, (...) kurie neatitinka tarptautinės praktikos, kurie ginčijami konstitucingumo prasme ir žiūrėsime, kokia bus Vyriausybės išvada. Rezultatas Seime gali būti įvairus, galbūt reiktų uždrausti keisti mokesčius likus metams iki rinkimų, nes labai norisi pamaloninti rinkėjus, pigiai nusipirkti dėmesio“, – teigė V. Sutkus.

Verslo bendruomenė ragina negriauti valdžios ir socialinių partnerių dialogo – gerbti susitarimus ir laikytis įsipareigojimų. Ji taip pat išreiškė viltį, kad valstybė atsakingai įsivertins savo išlaidas ir bus priimti reikiami sprendimai viešojo sektoriaus efektyvumo klausimams spręsti.

V. Šapoka: kompromisas yra ieškomas

Finansų ministras Vilius Šapoka, vertindamas verslo atstovų trečiadienį išsakytus priekaištus Vyriausybei, esą ši nesilaiko susitarimų, sako, kad kompromisas yra ieškomas ir bus surastas.

„Turbūt svarbiausias dalykas, kad gyvename demokratinėje šalyje. Vyriausybė gali turėti savo nuomonę dėl mokestinės sistemos, Seimo nariai – savo, prezidentas – savo, verslininkai ir profsąjungos – savo matymą. Tam, kad patvirtintume svarbiausią šalies metinį finansinį dokumentą, mes turime ieškoti sutarimo. (...) Kompromisas yra ieškomas ir aš manau, kad jį surasime“, – žurnalistams trečiadienį sakė V. Šapoka.

S. Skvernelis sureagavo į verslo atstovų pastabas: dažni mokesčių pasikeitimai nėra gerai

Reaguodamas į verslo atstovų kreipimąsi į Vyriausybę ir Seimą dėl 2017 metų susitarimų nesilaikymo, S. Skvernelis pripažino, kad dažni mokesčių pasikeitimai nėra geras dalykas.

„Kalbant apie Vyriausybę, siūlome staigiai įvesti vieną mokestį – tai, kas susiję su transporto priemonių tarša. Mes privalome reaguoti į besikeičiančią situaciją, ir toks pasiūlymas iš Vyriausybės buvo. Visa kita yra ne Vyriausybės siūlymas, bet jie yra svarstytini, bus Vyriausybės išvados.

Aišku, norėtųsi, kad turėtume stabilumą, galėtume prognozuoti visą laiką, bet gyvenimas keičiasi. Matome, kad yra lūkesčiai įvairiausi ir tų lūkesčių numatyti negalime. Bet tie dažni (mokesčių. – ELTA) pasikeitimai nėra gerai “, – po trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio sakė S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taaaip

Lietuvos verslininkai kaip visada dreba dėl kiekvieno cento,visi žiūri kad kaip galima daugiau pinigų susižerti čia ir dabar visiškai negalvojant apie kitus,nors pelnai ir didžiausi, atlyginimai minimalūs.apie didesnį pasidalinimą tai sunku įsivaizduoti,tipo reikia diskutuoti kokius penkis metus,po to dar diskutuoti,o prieiti prie susitarimo vargu ar išeis,nes visų jų nagai į save riesti,Taigi išvada tokia-valdžia turi imtis jų atžvilgiu ritesnių priemonių,nes savo noru jie niekada nesidalins.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS