Vyriausybė pritarė minimalios algos didinimui | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ MINIMALIOS ALGOS DIDINIMUI

  • 9

Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė, kad nuo 2024 metų minimali mėnesio alga (MMA) būtų didinama 10 proc. iki 924 eurų.

Tuo metu minimalusis valandinis atlygis būtų didinamas iki 5,65 euro vietoje 5,14 euro dabar neatskaičius mokesčių.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės teigimu, kartu su MMA 20 proc. didinant ir neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) nuo kitų metų mažiausiai uždirbantiems gyventojams atlyginimas „į rankas“ augs 76 eurais.

„Šiuo projektu didinsime mažiausiai uždirbančių Lietuvos gyventojų pajamas, o kita gera žinia – kad dėl to susitarėme pirmą kartą turbūt po penkių metų pertraukos su socialiniais partneriais“, – Vyriausybės posėdyje sakė M. Navickienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos teigimu, MMA didinimui kitąmet iš valstybės biudžeto prireiks apie 31,4 mln. eurų.

Šiuo projektu didinsime mažiausiai uždirbančių Lietuvos gyventojų pajamas, o kita gera žinia – kad dėl to susitarėme pirmą kartą turbūt po penkių metų pertraukos su socialiniais partneriais.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba šiemet gegužę pirmą kartą per penkerius metus sutarė dėl MMA didinimo. Buvo sutarta MMA didinti 10 proc. kartu didinant ir NPD 20 proc. iki 750 eurų.

Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos vadovas Raimondas Tamošauskas sako, kad MMA apskritai turėtų būti neapmokestinama.

„Galvojame, kad šiuo atveju tai (sutarimas didinti MMA ir NPD – BNS) yra žingsnis į priekį. Mes einame po truputį prie šito principo įgyvendinimo ir ateityje tikimės, kad minimali alga, kaip yra normaliai visame pasaulyje, bent jau didesnėje jo dalyje, tai yra neapmokestinamas dydis“, – LRT radijui sakė R. Tamošauskas. 

Tuo metu Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis teigia, kad Vyriausybei siūlant mokesčių reformą verslo atstovai jaučiasi „truputį apgauti“.  

„Ką mes matome dabar, kad kartu su neapmokestinamo pajamų dydžio didinimu 20 procentų kartu yra keliami ir mokesčiai. Argumentuojama, kad mokesčius reikia kelti, nes reikia kelti neapmokestinamąjį pajamų dydį, kas mūsų manymu nėra labai sąžininga. (...) Jaučiamės truputį apgauti“, – LRT radijui sakė A. Romanovskis.  

„Jeigu dar papildomai prie tos naštos prisidės ir mokesčių kėlimas, tai iš tikrųjų šiuo atveju našta bus sunkiai kai kuriems darbdaviams pakeliama“, – pridūrė LVK prezidentas.  

Ministerijos duomenimis, šiemet kovą Lietuvoje buvo apie 108,7 tūkst. darbuotojų, gaunančių MMA ir mažiau. Biudžetinėse įstaigose tokių darbuotojų buvo apie 13,7 tūkst.

Šiuo metu MMA atskaičius mokesčius siekia 633 eurus, o iki mokesčių – 840 eurų.

Pagal Ekonominės raidos scenarijų, darbo užmokesčio augimo tempas šiemet šalyje sieks 9,1 proc., 2024 metais gali sulėtėti iki 5 procentų.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Aha ne viskas taip gražu

Apeina įstatymą įdarbinami 0,75 ar 0,5 etato . O islositik Sodra, nes nuo individualios veiklos susirenka iš dirbančių pagal verslo liudijimus ir kt. veiklas didesnius mokesčius. Tiesa, mokesčių kartais sumokama daugiau nei pusė viso uždarbio. O dar pridėjus kitas islaidas- gaunasi kad lieka tik duonai, -restoranams, privatiems medikams, sveikatinimo paslaugoms, koncertams, teatrams, kelionėms ir pan. pinigų nelieka.

alis...

o kaip su pensijom?...

Jeigu,

didejant MMA,keliskart nedidintu ir didziuju atlyginimu - po kokio 100 metu gal ir is socatskirties bedugnes kopti imtumeme. O dabar,tai tik priesingai! Nes,keliant procentais,visada daugiausia kyla didziausi! Juolab,kad jiems dar ir GPM bei Sodros "lubos" yra ir jie net mokesciu nemoka virs tam tikros sumos! O stai nuo MMA juos mokame,nes NPD sulyginti gi "nesveika"!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS