Elektromobilių pirkėjams svarbiausi – ekonominiai argumentai | Diena.lt

ELEKTROMOBILIŲ PIRKĖJAMS SVARBIAUSI – EKONOMINIAI ARGUMENTAI

  • 1

Apklausos rezultatai: tarp didesnes pajamas gaunančių lietuvių 3 proc. jau turi elektromobilį, lygiai tokia pati dalis ketina jį įsigyti dar šiemet, o 37 proc. tai ketina padaryti per artimiausius kelerius metus.

Tarptautinės energetikos agentūros duomenimis, pernai pasaulyje įsigyta daugiau nei 10 mln. naujų elektromobilių ir jau šiemet šis rekordas turėtų būti pagerintas, nes 2023 m. planuojama parduoti net 14 mln. tokių transporto priemonių.

Pokytį labiausiai lemia būtinybė atsisakyti iškastinio kuro, tačiau gyventojai – tiek Lietuvoje, tiek kitose valstybėse – elektromobilius pirmiausia renkasi dėl ekonominių sumetimų.

„Regitros“ duomenimis, per pastaruosius trejus su puse metų elektromobilių skaičius Lietuvoje išaugo šešis kartus.

Apklaususi 26 tūkst. automobilių naudotojų visame pasaulyje, „Deloitte“ paskelbė duomenis, rodančius, kad vairuotojai Vokietijoje, JAV, Indijoje, Japonijoje ir Pietų Korėjoje degalų kainas minėjo kaip pagrindinę priežastį įsigyti elektromobilį.

Lietuvoje atlikta didesnes pajamas gaunančių (vienam ūkio nariui tenka daugiau nei 1 000 eurų) gyventojų apklausa atskleidė, kad pas mus situacija labai panaši.

„Regitros“ duomenimis, per pastaruosius trejus su puse metų elektromobilių skaičius Lietuvoje išaugo šešis kartus: 2020 m. sausio pradžioje jų buvo 2 606, o šių metų liepos pradžioje – jau 15 531.

Net 62 proc. „Enefit“ apklausos respondentų, kurie nurodė ketiną įsigyti elektromobilį, savo apsisprendimą grindė ekonominiais argumentais: pigesni degalai, paprastesnė priežiūra, mažiau gedimų.

Antras pagal dažnumą atsakymas – siekis mažinti savo neigiamą įtaką aplinkai. 32 proc. respondentų ketina įsigyti elektromobilį ir dėl to, kad nori būti technologiškai pažengę.

Norėdami sutaupyti, kartu su elektromobiliu Lietuvos gyventojai linkę įsigyti ir nuosavą įkrovimo stotelę. Tik trečdalis – 33 proc. ‒ elektromobilį pirkti ketinančių respondentų planavo apsieiti be nuosavos stotelės. 57 proc. ją įsigyti ketinančių respondentų savo planus grindė noru sutaupyti, antras pagal dažnumą atsakymas – krautis namuose patogiau, trečias – trūksta viešų įkrovimo aikštelių.

Artimiausiu metu situacija turėtų gerėti – vien „Enefit“ šiemet planuoja įrengti daugiau kaip 150 naujų viešojo įkrovimo taškų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

E.Fit

Plem, jei įsigysiu dar ir stotelę, tai kur ją reikės pastatyti ir prijungti prie buto 4-tame aukšte elektros tinklo? Pinigų gal ir užtektų, bet galimybių — niekaip.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS