Kiek pabrango populiariausia Rugsėjo 1-osios gėlė? | Diena.lt

KIEK PABRANGO POPULIARIAUSIA RUGSĖJO 1-OSIOS GĖLĖ?

  • 1

Atėjus Rugsėjo 1-ajai prekybininkai tikina, kad kardelis išlieka viena populiariausių gėlių, kurią perka tėveliai ir mokiniai. Šiais metais jie pabrango apie 50 centų, praneša LNK.

Agota – jau ketvirtokė ir pati renkasi, kokių gėlių pirkti mokytojai. Pasirinko violetinius kardelius: „Man kardeliai tokios mokyklinės populiarios gėlės, neišsiskirsiu labai, tačiau man patinka tamsi violetinė spalva.“

Kardeliai – vis dar vienos populiariausių Rugsėjo 1-osios gėlių. Šiemet sostinės turguje kardelis kainuoja 2–2,5 euro, t.y. 50 centų daugiau nei pernai. Kai kuriuose prekybos centruose galima rasti ir 59 centus kainuojančių kardelių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode 150 veislių ir rūšių kardelių prižiūrinti dr. Gitana Štukėnienė pasidalijo patarimais, kaip reikia prižiūrėti jau nuskintus kardelius ir dar žydinčius. Specialistė nepatarė pjauti koto prie pat žemės: „Reikėtų palikti keturis, o dar geriau šešis lapus, nes gumbasvogūniui reikia sukaupti maisto medžiagų kitų metų žydėjimui.“

Skinti kardelius geriausia anksti ryte arba vėlai vakare, jei galvojate dovanoti kitą dieną, reikėtų laikyti tamsiai ir vėsiai. Kad kardeliai geriau žydėtų vazoje, specialistė patarė pašalinti apatinius lapus, kasdien keisti vandenį ir trumpinti kotelius.

G.Štukėnienė teigė, kad yra gudrybė, kaip sodinti kardelius, jog jų žydėjimas džiugintų ilgiau: „Vienus galima sodinti dirvos paviršiuje, kitus giliau, ir bus skirtingas žydėjimo laikas. Turėsite tą pačią veislę, bet galima ištęsti žydėjimo laiką.“

VU Botanikos sode yra ir lietuvių sukurtų veislių. Dabar, anot specialistės, lietuviai rečiau kuria naujas kardelių veisles. Anksčiau, kai nebuvo paprasta jų parsisiųsti iš svetur, šias, iš Afrikos kilusias, gėles selekcininkai kūrė patys.

„Anksčiau buvo pragyvenimo šaltinis. Žmonės augindavo kardelių gumbasvogūnius ir realizuodami juos uždirbdavo nemažai pinigų“, – pasakojo specialistė.

Stebime reiškinį ir gal neužilgo turėsime žiemojančių kardelių.

Norintiems auginti kardelius teks kasmet prieš šalnas gumbus iškasti, o pavasarį praėjus šalnoms vėl sodinti. Nors, kaip sakė specialistė, ateityje gal to daryti nebereikės – kai kurie kardeliai Botanikos sode nesušalo ir žiemą.

„Stebime reiškinį ir gal neužilgo turėsime žiemojančių kardelių“, – džiaugėsi G.Štukėnienė.

Vis dėlto sodinti tuos pačius kardelių gumbus begalę kartų nepavyktų. Kardeliai, kaip ir žmonės, – sensta. Po septynerių aštuonerių metų gumbas numiršta.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

primes

As tai nepirkau geliu save vaikams. Kam jos reikalingos? Kam ta sovietine svente?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS