Vilniuje rengiamos ekspertų kūrybinės dirbtuvės: sieks atstatyti ukrainiečių mokyklas | Diena.lt

VILNIUJE RENGIAMOS EKSPERTŲ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS: SIEKS ATSTATYTI UKRAINIEČIŲ MOKYKLAS

Siekiant prisidėti prie sugriautų mokyklų Ukrainoje atstatymo, Vilniuje ketvirtadienį prasideda architektūros ir švietimo ekspertų iš Ukrainos bei Lietuvos kūrybinės dirbtuvės.

Dirbtuvių tikslas – parengti projekto „Ateities mokykla Ukrainoje“ architektūrinio konkurso užduotį ir rekomendacijas dėl vertinimo kriterijų.

„Žinau, kad yra daug iniciatyvų ką nors sukurti, tačiau, mūsų nuomone, kartais skirtingos šalys sako, kad žino geriau nei ukrainiečiai, ko reikia ukrainiečiams. Mes manome, kad turime dirbti kartu, kad suprastume, pasidalytume patirtimi ir kartu sukurtume būsimą koncepciją ir būsimą techninį projektą“, – ketvirtadienį pristatydamas dirbtuves sakė Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) patarėjas, programos „Co Create Future of Ukraine" vadovas Artūras Žarnovskis.

Anot jo, sugriautų mokyklų Ukrainoje yra daug, todėl jų atstatymas – dešimtmečių užduotis.

„Tačiau tai nereiškia, kad neturime veikti dabar. Jau dabar atliekame kai kuriuos rekonstrukcijos darbus, bet kartu turime galvoti apie ilgalaikę perspektyvą, kaip jos bus atstatomos ateityje“, – teigė A. Žarnovskis.

„Galutinis tikslas – grąžinti vaikus į fizines mokyklas“, – kalbėjo CPVA patarėjas.

Atviras tarptautinis konkursas, kuris bus paskelbtas lapkritį, skirtas sukurti ir išrinkti geriausią projekto „Ateities mokykla Ukrainoje“ techninį projektą, kuriuo galės naudotis tiek Ukrainos institucijos, tiek tarptautiniai partneriai, aktyviai dalyvaujantys Ukrainos atkūrimo ir atstatymo procese.

2024 metais vasario-kovo mėnesiais konkurso laimėtojas pasirašys sutartį ir pradės rengti techninį projektą.

Išrinkus geriausią idėją su laimėtoju bus pasirašyta 300 tūkst. eurų vertės sutartis.

„Esame surengę keletą viešųjų pastatų architektūrinių konkursų, tai nėra naujiena. Tačiau tai pirmas kartas, kai valstybė bando padėti Ukrainai dalyvauti šiame procese ir suteikti jai galimybę dalyvauti. Taigi tai yra du dalykai, kuriuos mes suteiksime šia iniciatyva – patį procesą ir projektą“, – ketvirtadienį sakė Lietuvos architektų sąjungos valdybos narė ir projekto „Ateities mokykla Ukrainoje“ koordinatorė Rūta Leitanaitė.

Viena iš konkurso sąlygų – komandą turi sudaryti bent vienas architektas iš Ukrainos, o kiti gali būti iš bet kurios šalies už Ukrainos ribų.

„Šis konkursas bus proga architektams susivienyti su ukrainiečiais ir sukurti projektą, atitinkantį jų poreikius“, – pridūrė R. Leitanaitė.

Standartinis techninis mokyklos projektas ne tik sutaupytų laiko, kai statybos turi vykti greitai, mažintų išlaidas, bet ir sudarytų galimybę pastatyti modernią inovatyvią ugdymo įstaigą.

Projektas „Ateities mokykla Ukrainoje“ yra Lietuvos Vyriausybės iniciatyva, kurios pagalba siekiama rasti praktinį sprendimą, padėsiantį atkurti Ukrainos švietimo infrastruktūrą.

Gairės: ukrainiečių mokyklos, atstatymas, ekspertai, Vilnius, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Prapiesarius pagal įgūdžius

Jeigu nebus socialinių įgūdžių pamokų,tai mokyklų galima ir neatstatinėti.

?

uz kokius pinigus??? gal xaxolai patys susimes tom mokyklom? kokiu nauju mokesciu laukt?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS