Didijį penktadienį krikščionys plūsta į Jeruzalę | Diena.lt

DIDIJĮ PENKTADIENĮ KRIKŠČIONYS PLŪSTA Į JERUZALĘ

Dešimtys tūkstančių krikščionių penktadienį ėjo siauromis Jeruzalės senamiesčio gatvėmis keliu, kuriuo Jėzus nešė kryžių į savo nukryžiavimo vietą.

Maldininkai Didįjį penktadienį mini eisena nuo Nuplakimo vienuolyno Kančios keliu (Via Dolorosa) iki Šventojo kapo bažnyčios.

Procesijoje nuo vienos Kančių kelio stoties iki kitos kartu eina filipiniečiai, indai, ispanai, maldininkai iš Šri Lankos, o tvarką palaiko tūkstančiai Izraelio policininkų.

Katalikai ir protestantai Velykas švenčia kartu šį savaitgalį, o ortodoksų Velykų sekmadienis bus gegužės 5 dieną.

Izraelio saugumo pajėgos sutelktos penktadienį ir dėl to, kad šią dieną po musulmonų pamaldų palestiniečių demonstrantai išeina iš mečečių prieš vadinamosios Žemės dienos minėjimus, rengiamus kasmet kovo 30 dieną, sakė Izraelio policijos atstovė. Tą dieną 1976 metais nuo Izraelio policijos ir kariuomenės veiksmų žuvo šeši Izraelio arabai, protestavę prieš arabų žemių konfiskavimo Galilėjoje planus.

Šventajame mieste šią dieną yra ir žydų, kurie nuo kovo 25 iki balandžio 2 dienos švenčia Paschą, minėdami biblinį izraelitų išėjimą iš Egipto nelaisvės.

Jėzus buvo mušamas, iš jo tyčiotasi, karūnuotas erškėčiais prie Nukankinimo bažnyčios, o nukryžiuotas ir palaidotas prie Šventojo kapo bažnyčios.

Evangelijoje sakoma, kad trečią dieną po nukryžiavimo Jėzus prisikėlė iš numirusių. Šis įvykis švenčiamas per Velykas, svarbiausią daugumai krikščionių dieną metuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS