Krikščionims prasideda Didžioji savaitė | Diena.lt

KRIKŠČIONIMS PRASIDEDA DIDŽIOJI SAVAITĖ

Pirmadienį krikščionims prasideda Didysis septindienis - paskutinė savaitė prieš Velykas.

Tikintieji turi laikytis griežto pasninko "dėl Kristaus Kančių", kurias jis kentėjo už žmonijos nuodėmes. Be to, griežtu pasninku ortodoksai mėgina deramai pasirengti sutikti Šviesų Kristaus Prisikėlimą.

Visos Didžiojo septindienio dienos vadinamos Didžiosiomis, nes Bažnyčia prisimena didžius įvykius.

Tai ir stebuklai, kuriuos padarė Išganytojas, ir garsioji Paskutinė vakarienė, per kurią Judas išdavė Kristų, ir Kristaus nuteisimas, Jo atvedimas į Golgotą ir nukryžiavimas, kurį tikintieji prisimena Didįjį Penktadienį, - labiausiai sielvartingą krikščionių kalendoriaus dieną.

Baigiasi Didžioji savaitė šeštadienį - vidurnaktį, kai tikintieji sveikina vienas kitą džiugiai sakydami: "Kristus prisikėlė!" ir skelbdami, kad prasidėjo svarbiausia krikščionių šventė.

Šįmet Velykos Vakarų krikščionims ir ortodoksams prasideda vieną dieną - balandžio 24-ąją. Velykos (Velykų datos skaičiavimo sistemos) įvairioms krikščionių konfesijoms sutampa kartą per kelerius metus. Kitą kartą Velykos sutaps 2014 ir 2017 metais.

Velykų datos skirtumas susijęs su tuo, kad skiriasi pavasario lygiadienio skaičiavimas pagal Julijaus ir Grigaliaus kalendorius, pagal kuriuos gyvena didelė dalis Rytų ir Vakarų krikščionių, taip pat kad katalikai atsisakė krikščionių Velykų nesutapimo su žydų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS