R.Perry per rinkimų kampanijos debatus žėrė kaltinimus B.Obamai | Diena.lt

R.PERRY PER RINKIMŲ KAMPANIJOS DEBATUS ŽĖRĖ KALTINIMUS B.OBAMAI

Teksaso gubernatorius Rickas Perry trečiadienį per nacionalinius debatus pažėrė krūvą kritikos JAV prezidentui Barackui Obamai, išvadinęs jį melagiu ir pareiškęs, jog demokratų palaikoma Socialinio saugumo programa yra apgaulė, taip pat užsipuolė savo pagrindinį varžovą respublikoną grumtynėse dėl kandidato į prezidentus nominacijos.

R.Perry, kuris yra vienas iš ultrakonservatyvaus Arbatėlės judėjimo lyderių, turintis dideles galimybes tapti respublikonų kandidatų į prezidentu, ginčijosi su savo pagrindiniu varžovu Mittu Romney, kuris iš jų sukūrė daugiau darbo vietų.

Jųdviejų tulžingi pasisakymai per R.Perry pirmuosius prezidento rinkimų kampanijos debatus sustiprino įspūdį, jog kovoje dėl respublikonų kandidato, ateinančiais metais mesiančio iššūkį demokratui B.Obamai, pozicijos lieka varžytis tik du politikai.

Abu respublikonai stengėsi pabrėžti savo indėlį į darbo vietų kūrimą, likus parai iki svarbios B.Obamos kalbos Kongrese, kur prezidentas ketina pristatyti savo planą, kaip šalyje būtų galima sumažinti nedarbą, kuris atkakliai laikosi tieks 9,1 proc. žyma.

Vos prieš mėnesį į prezidento rinkimų kampaniją įsitraukęs R.Perry, kaip rodo respublikonų apklausos, pagal populiarumą aplenkė M.Romney. Per šiuos debatus jis atrodė itin pasitikintis savimi, tačiau jis gali būti priverstas apginti kai kuriuos savo itin tiesmukus teiginius.

Nevengdamas stiprių žodžių, R.Perry pareiškė, kad B.Obama yra „apgailėtinas melagis“, jeigu tiki, kad JAV sienos su Meksika apsauga buvo sustiprinta.

Be to, jis išvadino Socialinio saugumo programą finansine piramide, tačiau demokratai gali pasinaudoti šiuo pareiškimu, pateikdami jį kaip įrodymą, jog Teksaso gubernatorius siekia sužlugdyti populiarią federalinės vyriausybės vadovaujamą pensijų programą.

„Bet kuris, palaikantis šiandienos Socialinio saugumo (programos) esamą padėtį, yra susijęs su baisingu melu mūsų vaikams, ir tai nėra teisinga“, - pabrėžė R.Perry.

Buvusiam Masačusetso gubernatoriui M.Romney teko ginti šią populiarią senatvės pensijų programą ir kreiptis į nepriklausomus rinkėjus, kurie gali nulemti 2012 metais įvyksiančių rinkimų baigtį.

„Negalite to sakyti dešimtims milijonų amerikiečių, gyvenančių iš Socialinio saugumo (programos) ir tiems, kurie gyveno iš jos anksčiau“, - pareiškė M.Romney.

R.Perry ir M.Romney žodžių mūšis per šiuos debatus užtemdė kitus šešis kandidatus, o Minesotos deputatei JAV Atstovų Rūmuose Michele Bachmann, kuri laikoma trečia pajėgiausia respublikonų kandidate, praktiškai liko vien stebėtojos vaidmuo. Kiti mažiau populiarūs kandidatai iš esmės negalėjo įterpti savo žodžio.

Debatai, kurie vyko buvusio respublikono prezidento Ronaldo Reagano vardu pavadintoje bibliotekoje, buvo pirmieji iš vyksiančių per ateinančias savaites. Tikėtina, kad jie nulems respublikonų pretendentų jėgų sanklodą, o anksčiausiai balsuojančiose valstijose kandidato į prezidentus rinkimai prasidės ateinančių metų pradžioje.

„Iš esmės tai dar vienas patvirtinimas, jog šios lenktynės tapo dviejų žmonių varžybomis, - sakė buvęs prezidento George'o W.Bušo rinkimų kampanijos strategas Matthew Dowdas. - Perry peržengė slenkstį, o Romney (taip pat) lieka.“

Kalbėdamas apie M.Bachmann, M.Dowd pareiškė, kad „ji dingo nuo podiumo“.

Debatų, kurių rėmėjai buvo televizija „NBC News“ ir žurnalistikos organizacija „Politico“, pačioje pradžioje R.Perry apkaltino M.Romney, jog šis pagal Masačusetse sukurtų darbo vietų skaičių buvo vienas iš prasčiausių gubernatorių per šios valstijos istoriją.

Ši replika buvo akivaizdus išpuolis prieš M.Romney argumentą, jog jis sugebėtų atgaivinti JAV ekonomiką geriau negu B.Obama.Tuo tarpu prezidentas ketvirtadienį ketina pristatyti savo planą dėl nedarbo mažinimo, kuris galėtų tapti pagrindiniu jo perrinkimo kampanijos varikliu.

„Faktiškai mes Teksase sukūrėme daugiau darbo vietų per pastaruosius tris mėnesius, negu jis - per ketverius metus Masačusetse“, - pareiškė R.Perry, išsisukdamas nuo klausimo, kodėl daugelio teksasiečių darbai yra menkai apmokami.

„Palūkėkite“, - M.Romney įsikišo, kai debatų vedėjas mėgino užduoti kitą klausimą. Atsakydamas M.Romney argumentavo, kad R.Perry galėjo naudoti dideliais valstijos naftos ištekliais ir kad Teksasas, kitaip nei Masačusetsas, neturi pajamų mokesčio.

„Gubernatorius Perry nemano sukūręs šiuos dalykus, - pabrėžė M.Romney. - Jeigu jis mėgintų taip kalbėti, būtų panašu, tarsi (buvęs kandidatas į prezidentus) Alas Gore'as sakytų išradęs internetą. Tikrovė ta, jog tarp valstijų esama skirtumų. Aš atėjau (vadovauti) valstijai, kuri buvo išties patekusi į bėdą...  Didžiuojuosi, ką man pavyko nuveikti šioje sunkioje padėtyje.“

R.Perry atsišaudė, palyginęs M.Romney su demokratų kandidatu į prezidentus Michaelu Dukakis, buvusiu Masačusetso gubernatoriumi, kuris 1988 metais pralaimėjo rinkimus respublikonui George'ui H.W.Bushui.

„Michaelas Dukakis kūrė darbo vietas triskart greičiau negu jūs, Mittai“, - replikavo R.Perry.

Šis apsikeitimas išpuoliais parodė, jog R.Perry yra pajėgus apsiginti nuo varžovų, mėginančių jį išstumti iš lyderio pozicijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS