Gamtinės dujos toliau brangsta | Diena.lt

GAMTINĖS DUJOS TOLIAU BRANGSTA

Iš Rusijos importuojamų gamtinių dujų kaina toliau auga. Lietuvos šilumos tiekimo įmonėms, gavus rugsėjo mėnesio sąskaitas už gamtines dujas, paaiškėjo, kad rugsėjį dujų kaina pakilo 6 proc., lyginant su rugpjūčio mėnesio kaina, skelbia Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija (LŠTA).

Šilumos tiekėjai už vieną gamtinių dujų kubinį metrą su transportavimo mokesčiu rugpjūtį mokėjo 1434  tūkst., o rugsėjį - 1511 tūkst. litų.

"Ir toliau kylant gamtinių dujų kainai, nerimą kelia pasigirstančios Lietuvos politikų kalbos, esą šis kuras pinga. Deja, kalbomis sumažinti dujų kainos nepavyks. Būtina imtis veiksmų, kurie leistų sumažinti šio kuro vartojimą, o šilumos energijos taupymą paskelbti nacionaliniu prioritetu", - sakė LŠTA prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Anot jo, Lietuvoje šilumos energijos gamybai plačiai naudojant kas mėnesį brangstančias gamtines dujas, milžiniški vietinio kuro - biokuro, komunalinių atliekų - resursai be jokios naudos pūna miškuose ir sąvartynuose.

"Artėjant brangiausiam Lietuvos šilumos ūkio istorijoje šildymo sezonui, būtina skubiai plėsti alternatyvaus gamtinėms dujoms biokuro rinką, didinti kogeneracinių jėgainių skaičių ir pradėti naudoti komunalines atliekas šilumos energijos gamyboje", - teigė V.Stasiūnas.

Artėjantį šildymo sezoną Baltijos šalių, tarp jų ir Lietuvos, gyventojai už šilumos energiją mokės brangiau nei Skandinavijoje. Vidutinė šilumos energijos savikaina Baltijos šalyse pasiekė 23 centus už kilovatvalandę, o alternatyvų gamtinėms dujoms vietinį kurą plačiai vartojančioje Švedijoje šiluma tekainuoja 18 centų už kilovatvalandę.

Energetikos specialistų skaičiavimais, aktyvi Lietuvos biokuro rinkos plėtra ir komunalinių atliekų deginimas leistų sumažinti gamtinių dujų naudojimą šilumos gamyboje nuo dabartinių 77,6 iki 28 proc.

"Valstybiniu prioritetu turi tapti ne tik alternatyvių dujoms kuro rūšių vartojimo skatinimas, bet ir visuotinė pasenusių daugiabučių namų renovacija. Siekdami mažiau mokėti už šilumą, privalome pradėti efektyviai ją vartoti ir sustabdyti šilumos energijos švaistymą", - teigė V. Stasiūnas.

Anot jo, jei gamtinės dujos ir toliau palaipsniui brangs, šilumos tiekimo įmonės vėl bus priverstos susidurti su situacija, kuomet vieną kartą per metus perskaičiuojama šilumos energijos kaina taps mažesnė už savikainą. Iš viso per 2006 m., 2007m. ir 2008 m. I pusmetį šilumos tiekimo įmonės patyrė 303 mln. litų nuostolį.

Jeigu situacija nepasikeis iki šių metų pabaigos nuostoliai sieks daugiau nei 400 mln. litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS