Rifinės žuvys gyvena ir medžioja komandoje | Diena.lt

RIFINĖS ŽUVYS GYVENA IR MEDŽIOJA KOMANDOJE

Dantytosios barzdotės, prasimanydamos maisto, veikia kartu: kol viena žuvis vaikosi savo auką, kitos užblokuoja išėjimo kelius, kad šis nepaspruktų.

Šis atradimas, paskelbtas „Ethology“ žurnale, dantytųjų barzdočių žuvų rūšį leidžia priskirti prie žuvų, bendradarbiaujančių medžioklėje, elito.

Dantytosios barzdotės yra tropinės žuvys, randamos Indijos-Ramiojo vandenyno regionuose – zonoje, kuri gali pasigirti itin turtinga jūrine gyvūnija ir augalija bei pabrėžtinai įdomiu povandeniniu gyvenimu.

Jos turi ilgas, siūlines barzdeles, kyšančias iš burnų. Šiomis žuvys pajunta koralų rifuose plaukiojančio grobio judesius.

Šveicarijos Neuchatel universiteto mokslininkai žuvis barzdotes tyrė, norėdami pasidomėti apie jų socialinę struktūrą.

„Pagrindinis tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, kaip barzdotės koordinuoja savo veiksmus“, – aiškino tyrimo vadovas, profesorius Redouanas Bshary.

Šios žuvys gyvena grupėmis, nustatomomis ne pagal šeimos ryšius, o labiau pagal žuvų dydį, stambumą.

Mokslininkų manymu, toks pasiskirstymas gali būti aiškinamas tuo, kad panašus žuvų dydis leidžia joms geriau koordinuoti, organizuoti ir sinchronizuoti veiksmus medžioklės metu.

Barzdočių būriai, kuriuos stebėjo profesorius R. Bshary su savo tyrėjų grupe, daugiausiai laiko praleisdavo medžiodami maistą.

Mokslininkai pastebėjo, kad kiekviena žuvis būryje medžioklės metu dažniausiai atlieka tam tikrą, specifinę funkciją. Kol viena barzdotė vaikosi savo grobį, kitos – „blokuotojos“ – darniai saugo, kad šis nepabėgtų ir medžiotoja – „persekiotoja“ jį sėkmingai sučiuptų.

Panašus elgesys pastebėtas tik rūšyse, gyvenančiose kur kas mažesnėmis grupelėmis – pirmiausia, tarp žinduolių, tokių kaip šimpanzės, orkos, liūtai ir delfinai, kartais – tarp paukščių. Tik vos keletas žuvų rūšių veikia būriais, komandoje.

Gairės: žuvys, rifai, gamta
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS