2022-ųjų mada: nebūkime nuobodūs – būkime išradingi | Diena.lt

2022-ŲJŲ MADA: NEBŪKIME NUOBODŪS – BŪKIME IŠRADINGI

Garsus dizaineris, KTU mados inžinerijos studijų programos docentas dr. Kęstutis Lekeckas, paklaustas, ką mados vėjai atpučia 2022-iesiems, pasidžiaugia: jo mylimos ir puoselėjamos lėtosios mados idėjos ima viršų ir pasaulinės mados fronte. Dizaineris išskiria keletą aktualiausių tendencijų.

Visiems galima viskas

Šiandien mados tendencijos jau nebešokinėja aukštyn žemyn kaip seniau, jos formuojamos taip, kad mados kreivė nebūtų labai banguota.

Nebelieka vadinamųjų top trendų – kitaip sakant, vieno sezono mados klyksmų, kurie greitai praranda aktualumą ir vietą drabužinėje. Pagrindinis 2022-ųjų mados tikslas – kad pasibaigus sezonui naujovė neišnyktų, o būtų pritaikoma su kitais drabužiais bei jų kombinacijomis.

Nebelieka vyriškos ar moteriškos mados – jos susilieja į vieną visumą. Mados kultūroje tarsi jaučiamas lyties požiūrio sumenkinimas. Ateina laikai, kai tiek moterys, tiek vyrai gali nešioti ekstravagantiškus aukštakulnius ir netgi sukneles. Su trenksmu įsigalioja deklaracija – visiems galima viskas!

Netgi galima nepaisyti sezono. Anksčiau nuogas pilvas ir nuogos kojos galėdavo matytis tiktai vasarą, tačiau ateinančių metų mada tai leidžia ištisus metus. Todėl bet kurį vasarinį drabužį tempkite į dienos šviesą ir žiemą, o plono šilko suknelę drąsiai vilkitės ant šiltų vilnonių kelnių bei golfo.

Kryptis: lėtosios mados principais besivadovaujantis dizaineris K.Lekeckas džiaugiasi, kad mada vis labiau atsigręžia į tvarumą.

Spalvų paletė – turtinga

Viena iš ateinančių metų tendencijų spalvų pasaulyje – labai ryškių ir švarių spalvų derinimas tarpusavyje. Rinkitės ryškiai mėlyną, ryškiai raudoną, oranžinę ar geltoną spalvą arba derinkite jas – dizaineriai pagirs.

Jei nedrįstate šviesti kaip saulė ar vaiskus pavasario dangus – galimas ir priešingas variantas: vienatonių spalvų deriniai. Tarkim, susikurkite įvaizdį iš mėlynos spalvos drabužių, tik mokėkite sužaisti skirtingais jos atspalviais.

Itin populiarios šių dienų įvykių kontekste bus komforto spalvos – įvairūs rudi tonai nuo šviesiai kreminių iki tamsių žemės atspalvių. Jie primins žmonėms jaukius namus, pasibuvimą su artimaisiais, per pandemiją įvertintą jausmų šilumą.

Ryšku: viena iš ateinančių metų tendencijų spalvų pasaulyje – labai ryškių ir švarių spalvų derinimas.

Galbūt didžiausia ateinančių metų naujiena spalvų paletėje – pilkos ir violetinės derinys. Pilka, atkeliavusi iš 60-ųjų mados, sužibės visais savo tonais ir pustoniais. Galėsime puoštis ir blizgėti, savo aprangomis įprasmindami keistą žodžių žaismą – retro futurizmą. Iš jo įkvėpimo sėmėsi ir prancūzų mados grandas Pierre'as Cardinas savo naujausiose kolekcijose, parodydamas visiškai naują 60-ųjų pilkojo futurizmo interpretaciją. Tad neišsigąskite dizainerių sukurtuose drabužiuose matydami iškarpytas skyles, nukirptus kampus, asimetrines detales.

Aprangoje daugės žalios spalvos. Jei nusipirksite kažką žalio, drabužis neišeis iš mados dar ilgus metus. Nes šių dienų žalia apeliuoja į eko madą, į natūralų gamtos ritmą, į lėtąją madą, prie kurios anksčiau ar vėliau teks prisiderinti tiek vartotojui, tiek dizaineriui, tiek ir gamintojui.

Sugrįžta biuro deriniai

Klasikinio kostiumo, atitinkančio jūsų figūrą, deriniai dar bus madingi ne vieną sezoną. Po darbo iš namų laikotarpio ne vienas jų esame nuoširdžiai pasiilgę. Ar ne šventė pagaliau išlįsti iš sportinių drabužių ir einant į darbą užsivilkti modernią eilutę, turinčią individualizuotą sprendimą.

Ant bangos – klasikiniai paltai, švarkai. Jie gali būti „oversize“ tipo, bet neužsižaiskite dydžiu. Pamažu į madą grįžta labiau jūsų kūno formas atitinkantys siluetai. Tiesa, jie gerokai pralaisvėję, bet tikrai ne siauri.

Oficialiai: pakaks lindėti sportiniuose kostiumuose! Mados kūrėjai žada, kad klasikinio kostiumo deriniai bus madingi.

Vis dar madingi klasikiniai deriniai, vadinamasis „ofisinis trendas“. Jį sudaro švarkas su baltais marškiniais, kaklaraiščiu. Madingiausia tokio komplektuko detalė – dvieiliai užsegimai. Jų ieškokite ne tik paltuose ar švarkuose, bet ir kituose madingiausiuose 2022-ųjų drabužiuose.

Tenenusimena ir striukių gerbėjai. Didžiuliai slidininkų kostiumai, pūstos „oversize“ tipo striukės nuo šiol tiks smagintis ne tik žiemos kurortuose, bet netikėtai (nors jaunimo itin lauktai) įčiuoš ir į mūsų kasdieninę madą. Paskui juos – ir visi stačiakakliai slidinėjimo megztiniai su snaigėmis bei kitais žieminiais motyvais.

Jei norėsite būti madingiausi, vadinamąją 80-ųjų madą galėsite derinti su ryškiu vakariniu makiažu. Mados ekspertai teigia, kad toks netikėtas derinys atrodys labai stilingai. Kaip ir gerokai per didelė striukė, kuri kuo toliau, tuo labiau pūsis ir didės.

Madinga: dizainerio K.Lekecko modeliai atskleidžia 2022-ųjų tendenciją – klasikiniai paltai ir švarkai bus ant bangos.

Midi ir aulinukai

2022-aisiais drabužiai turi ilgėti. Sijonų, suknelių ilgis sieks maždaug iki pusės blauzdų. Tiek vyrai, tiek ir moterys turės atkreipti dėmesį į tai, kad jei anksčiau švarko ilgis siekė maždaug iki nuleistos rankos krumplių, tai 2022-aisiais metais jis galės būti ir dar ilgesnis.

Ar pagalvojote, kodėl būtent midi Naujaisiais karaliaus tiek podiumų, tiek gatvės madoje? Nes… jis susijęs su specialiais batais – išskirtiniais aulinukais. Būtent tokie batai su midi kelnėmis ar sijonais šį žiemos sezoną labai laukiami.

Galite rinktis tiek ilgas, tiek ir šiek tiek patrumpintas laisvo kritimo kelnes ar midi sijonus, sukneles. Vienintelė sąlyga – kad kuo aiškiau matytųsi jūsų batai. Šios žiemos topas – batai, iš išorės primenantys botus arba kroksus. Jų apačia aplieta guma, o viršus – medžiaginis arba odinis.

Išliks madinga ir klasikinė avalynė: nuo moteriškų įsispiriamų batelių iki absoliučiai vyriško tipo batų moterims. Kerzų ir storapadžių batų avėtojai taip pat neturėtų nusiminti – jų mylima avalynė vis dar bus ant bangos, kaip ir storapadžiai sportbačiai, derinami ne tik prie sportinių kostiumų.

Dar viena žinia – kiek primiršti 70-ųjų moteriški aukštaauliai. Klasikiniai, elegantiški su aukštu, bet neplonu kulnu. Tokie, kokius jaunystėje avėjo mūsų mamos.

Madingiausi – mezginiai

Sakote, nieko naujo? Didžiuliai apdribę pyniuoti močiučių megztiniai jau kurį laiką labai madingi? Gal ir taip. Bet ateinančiais metais savo rūbų spintas dar papildykite ir plonais, trikotažiniais mezginiais – suknelėmis, kelnėmis, sijonais, sarafanais.

Bus madingi drabužiai, atrodantys kaip rankdarbiai. Ypač nuostabu, jei tai – skiautiniai. Anksčiau mados dizaineriai labiau akcentavo karoliukus, siuvinėjimą, o 2022-aisiais moterims teks išmokti skiautinių meno ir nežaboti fantazijos.

Mezginiai: virbalais, vąšeliu – bet kuriuo būdu megzti drabužiai bus itin madingi. Puiku, jei žaisite netradicinėmis formomis.

Drabužiai, susiūti iš skirtingų medžiagų atraižų gabaliukų, rodys 2022-ųjų mados tvarumą. Madingos bus ir atskiros skiautinių detalės – užsiūtos iš gatavų drabužių kaip skirtingų spalvų, faktūrų lopai. Mėgstančios megzti tegul daro tai kuo išradingiau – puošia savo mezginius didelėmis pynėmis, masyviomis kilpomis, skylėtu, nertu vąšeliu ažūru.

Kodėl mezginiai vis dar madingi? Atsakymas vienas. Todėl, kad jie orientuojasi į tvarumą ir lėtąją madą. Su jais gana lengva pratęsti seno drabužio gyvenimo ciklą: iš dviejų padaryti vieną arba iš seno megztinio, papuošus jį originaliomis detalėmis, sukonstruoti naują rūbą. Nuo šiol ant bangos pirmiausia tos idėjos, kurios tarnauja ne tik stiliui, bet ir tvarumui.

Skiautiniai: anksčiau mados dizaineriai akcentavo karoliukus, siuvinėjimą, dabar moterims teks išmokti skiautinių meno.

Masyvios grandinės, didelės rankinės

Aksesuarų stalčiuose populiarumu mėgausis masyvios grandinės, kurias naudosime visur ir visokias – storas, plonas, žėrinčias auksu ar sidabru. Jas matysime ne tik ant kaklo, bet ir ant batų, rankinių. Vietoj diržo taip pat galėsime verti dirželį-grandinę. Bus madingi platūs diržai su masyviomis sagtimis, grandinėmis.

Išradingas bet kokių drabužių dėvėjimas pavadintas net atskira 2022-ųjų tendencija. Tikslas – bet kurį tradicinį drabužį panaudoti kitaip.

Dar vienas svarbus šios žiemos akcentas ir aksesuaras bus pirštinės. Dizainerių žargonu – akcentinės galūnės. Nepamirškite: jos – šios žiemos topas.

O tai reiškia tik viena – kad jūsų aprangos ansamblyje turės būti matomi arba batai, arba pirštinės. Jei pasirinkote pirštines, paieškokite išskirtinių. Galbūt labai ryškių, išsiskiriančių ilgiu, margumu, o gal – rankų darbo siuvinėjimu. Lietuvaitės kuo puikiausiai gali naudoti karoliukais išsiuvinėtas riešines – labai lietuvišką aksesuarą.

Rankinės: didelė, kurios ranka nelabai ir apglėbsi, – štai kas madingiausia. Moterims, mėgusioms į rankinę susikrauti visą gyvenimą, ateina puikios dienos.

Jei jūsų drabužinėje dominuoja mažos, teks keisti gyvenimo bei stiliaus įpročius ir pasirūpinti didesnėmis. Didelė rankinė, kurios ranka nelabai ir apglėbsi, – 2022 m. topas. Net iki šiol sėkmingai gyvavusios mažytės teatrinės rankinės turės pasiekti savo kolegių – midi rankinių – dydį.

Tad moterims, mėgusioms į savo rankinę susikrauti visą gyvenimą, ateina puikios dienos. Prie ko jas derinti? Harmoningai atrodys prie didelių drabužių. Jei prie santūresnių – bus irgi puiki įvaizdžio detalė.

Sluoksniuokite kaip panorėję

Šaltojo sezono topas – įvairūs šaliai ir skarelės. Jie rišami ne tik ant kaklo, bet ir vyniojami ant galvos. Kuo išmaniau papuošite tiek savo galvą, tiek kaklą, tuo daugiau komplimentų susilauksite iš mados guru.

Apdangalai: šaltuoju sezonu madingos – skarelės, šaliai. Jie rišami ne tik ant kaklo, bet ir vyniojami ant galvos. Į madą veržiasi ir didelės kepės – dailininko beretes primenančios kepurės su snapeliu.

Į madą veržiasi ir didelės kepės – dailininko beretes primenančios kepurės su snapeliu. Madingi bus ir megzti šalikai-movos. Juos nešiosime kaip apykakles, dėsimės ant galvos, leisime ant pečių, kad primintų bolero, vyniosime kelis kartus aplink kaklą. Vyrai galbūt rinksis mažesnes, siauresnes movas, o moterys – didesnes.

Pabaigai – labai svarbus palinkėjimas stilingai moteriai ar vyrui: renkitės išradingai, dėvėkite stilingai. Ką tai reiškia? Tik tai, kad išradingas bet kokių drabužių dėvėjimas pavadintas net atskira 2022-ųjų tendencija. Tikslas – bet kurį tradicinį drabužį panaudoti kitaip.

Šis savotiškas Naujųjų metų moto taip pat siejasi su drabužio gyvavimo ciklo pratęsimu, mados tvarumu. Nori – gali sluoksniuoti ir ant kelnių užsidėti sijoną ar dvejus vienodus marškinius, ant kurių – trumpą, vos dengiantį liemenį švarkelį. Pastarieji klimato atšilimo metais yra labai populiarūs.

Kuo vilkėti Naujametę naktį

Spindėjimas: sekant 1960-ųjų stiliumi, tegul dominuoja sidabras. Žvilgėkit, žėrėkit, žaižaruokit, blizgėkit Naujųjų metų naktį, nes ateinančiais metais net ir kasdienėje aprangoje bus madingi blizgantys audiniai. Tos, kurios mėgsta rankų darbą, šiai ypatingai nakčiai gali rinktis rankomis siuvinėtus drabužius, puoštus kutais, žvyneliais, karoliukais.

GALERIJA

  • Kryptis: lėtosios mados principais besivadovaujantis dizaineris K.Lekeckas džiaugiasi, kad mada vis labiau atsigręžia į tvarumą.
  • Maišymasis: anksčiau nuogas pilvas galėdavo matytis tiktai vasarą, tačiau ateinančių metų mada tai leidžia ištisus metus.
  • Mezginiai: virbalais, vąšeliu – bet kuriuo būdu megzti drabužiai bus itin madingi. Puiku, jei žaisite netradicinėmis formomis.
  • Skiautiniai: anksčiau mados dizaineriai akcentavo karoliukus, siuvinėjimą, dabar moterims teks išmokti skiautinių meno.
  • Oficialiai: pakaks lindėti sportiniuose kostiumuose! Mados kūrėjai žada, kad klasikinio kostiumo deriniai bus madingi.
  • Šiltai: vėsiu oru vilkimas paltas sukurs madingą įvaizdį. Į madą grįžta kūno formas atitinkantys siluetai.
  • Ryšku: viena iš ateinančių metų tendencijų spalvų pasaulyje – labai ryškių ir švarių spalvų derinimas.
  • Madinga: dizainerio K.Lekecko modeliai atskleidžia 2022-ųjų tendenciją – klasikiniai paltai ir švarkai bus ant bangos.
  • Madinga: dizainerio K.Lekecko modeliai atskleidžia 2022-ųjų tendenciją – klasikiniai paltai ir švarkai bus ant bangos.
  • Madinga: dizainerio K.Lekecko modeliai atskleidžia 2022-ųjų tendenciją – klasikiniai paltai ir švarkai bus ant bangos.
  • Apdangalai: šaltuoju sezonu madingos – skarelės, šaliai. Jie rišami ne tik ant kaklo, bet ir vyniojami ant galvos. Į madą veržiasi ir didelės kepės – dailininko beretes primenančios kepurės su snapeliu.
  • Apdangalai: šaltuoju sezonu madingos – skarelės, šaliai. Jie rišami ne tik ant kaklo, bet ir vyniojami ant galvos. Į madą veržiasi ir didelės kepės – dailininko beretes primenančios kepurės su snapeliu.
  • Rankinės: didelė, kurios ranka nelabai ir apglėbsi, – štai kas madingiausia. Moterims, mėgusioms į rankinę susikrauti visą gyvenimą, ateina puikios dienos.
  • 2022-ųjų mada: nebūkime nuobodūs – būkime išradingi
M. Golubickaitės, T. Janulevičiaus ir interneto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Pil.

Kur įvairios ir spalvos ,atrodo bomžas,v iską apsirengęs ką rado konteineryje.Tai štai koks vaizdelis.

Stil.

Mados siaubingos,su apsmukusiom rankovėm ,per kurias nesimato rankų plaštakų.Baisu žiūrėti kaip apsirenge "elitas", kuris skelbiasi, kad vyks kažkur atidarymas, susitikimas.Siulau pažiūrėti i save nuotraukose , issigasite.

tavo mama

fui, nigeriai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS