Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį | Diena.lt

MINKŠTAIS ŽINGSNIAIS – Į JAUKŲ POILSĮ

Keičiasi gyvenimo būdas, įpročiai ir prioritetai, o šlepetės buvo ir yra namų jaukumo, atsipalaidavimo simbolis. Grožis – labai svarbus dalykas, tačiau renkantis šlepetes kur kas svarbiau, kad jos būtų patogios ir sveikos kojoms.

Išvaduokite kojas

Šlepetes, kaip ir bet kurį kitą apavą, geriausia pirkti vakare – per dieną nuvargintos kojos iš karto įvertins avalynės patogumą. Jas rinkitės vienu dydžiu didesnes.

Sveikiausiu laikomas toks naminis apavas, kuris leidžia kojoms kvėpuoti – apsaugo nuo prakaitavimo. Tokios šlepetės gaminamos iš natūralių medžiagų. Klasikinis variantas – natūrali ar versta oda. Iš jos dažniausiai siuvamos griežto, santūraus stiliaus vyriškos šlepetės, kartais – elegantiškos moteriškos kurpaitės su kaspinu ar kailio bumbuliuku. Idealu, jei jų vidpadis taip pat bus iš natūralios odos.

Kol naujas, toks apavas retai būna patogus, tačiau turėkite kantrybės – jei natūrali oda kokybiška, nėra labai stora, labai greitai prasitampys, suminkštės ir prisitaikys prie pėdos formos.

Labiausiai pamėgtos

Vienos populiariausių – šlepetės, kurių viršus siuvamas iš tekstilės. Paaiškinimas paprastas: jos ryškiaspalvės, lengvos, patogios, šiltos ir beveik visada puikiai praleidžia orą.

Iš dirbtinės odos siuvamos šlepetės – dailios ir patrauklios. Deja, dirbtinės odos grožis – trumpalaikis žavesys, o higieninės savybės – prastos: ši medžiaga nepraleidžia oro, todėl pėdos dažniau ir gausiau prakaituoja. Ilgainiui ši avalynė pradeda skleisti ne itin malonų kvapą.

Šaltuoju metų sezonu ar tuomet, kai pėdos nuolat šąla, geriausia rinktis natūralią vilną – tai iš avikailio pasiūtos ar veltos vilnos šlepetės. Vilna, kaip ir natūrali oda, leidžia pėdai kvėpuoti, todėl avint tokias šlepetes žiemą pėdoms nešalta, o vasarą – ne per karšta.

Vilnos šlepetes geriausia avėti basomis: šis natūralus pluoštas maloniai masažuoja pėdą, todėl suaktyvėja kraujo cirkuliacija, kojos greičiau atsigauna, atlėgsta jose jaučiamas sunkumas.

Svarbu įvertinti padą

Šlepečių padas turi būti ir patikimas, ir patogus – turi deramai sumažinti kojų raiščių įtampą. Pado gamybai naudojamos įvairios medžiagos: guma, kaučiukas, plastikas, oda, įvairios sintetinės medžiagos. Priklausomai nuo to, padas bus sunkesnis ar lengvesnis, ar nuolat bijosite paslysti, ar jausitės užtikrintai, tvirtai, vaikštant šlepetės kaukšės ar tipensite patyliukais.

Patogūs, gana minkšti ir patikimi padai gaminami iš gumos, kaučiuko, šiuolaikinių sintetinių medžiagų, pavyzdžiui, iš poliureteno – jie lengvi, patogūs, neslysta, greitai nenusidėvi.

Atkreipkite dėmesį į pado formą, pakulnės aukštį. Šį klausimą kiekvienas sprendžia pagal save: vieni nori jausti žemę po kojomis ir avi šlepetes plonu lygiu padu arba neaukštas pilnapades, o aukštakulnius nusispyrusios stilingos moterys net ir namams renkasi avalynę su 5–6 cm pakulne.

Komfortas pėdoms

Ar šlepetės bus patogios, priklauso nuo vidpadžio formos ir medžiagos, iš kurios jis pagamintas. Nieko nėra geresnio už natūralią odą ar vilną. Šiltuoju metų sezonu tiks oda – pėdos mažiau prakaituos, šaltuoju – vilna, avikailis, jie efektyviai sugers drėgmę, patikimai šildys.

Puiku, jei vidpadžiai bus saikingai paminkštinti. Kai kuriuose modeliuose ši apavo detalė paminkštinama naudojant specialius užpildus, kurie jai suteikia ergonominį dizainą: vidpadis idealiai paskirsto kūno svorį, prisitaiko prie pėdos formos ir vaikštant suteikia išskirtinį lengvumo pojūtį.

Alternatyva – vidpadžiai su pastorinimais ties pėdos išlinkimu ar specialiai šiose vietose sumodeliuotomis pagalvėlėmis-skliauteliais. Dažniausiai tai ortopedinė namų avalynė, skirta žmonėms, turintiems problemų dėl pėdų, jaučiantiems skausmą kojose, stuburo srityje – kiekvienu konkrečiu atveju atsižvelgiant į negalavimus gaminamos specialios šlepetės.

Kiekvienam – savos

Pasak higienistų, kiekvienas šeimos narys turi turėti ne vieną, o dvi šlepečių poras – po atskirą skirtingam metų sezonui.

Verta turėti ir vonios kambariui skirtas šlepetes. Jos siuvamos iš minkšto audinio, yra lengvos, patogios įsispirti šlapiomis kojomis po vandens procedūrų, išpurvintas galima skalbti skalbimo mašinoje. Dėl savo praktiškumo šios šlepetės labai populiarios: neretai jas avi namų šeimininkai, patogu įsimesti į lagaminą kelionių metu, bent kelios poros tokio apavo turėtų laukti namus aplankančių svečių.

Deja, avėti šias plonapades tekstilės šlepetes reikia labai atsargiai – padas slidus, pėdos jose nėra stabilios, todėl iškyla reali traumų tikimybė, ypač jei žmogus judrus, aktyvus, o namuose – slidžios medinės ar keraminės grindys.

Neamžinos

Klaidingas požiūris, kad šlepetes galima nerūpestingai avėti iki jos nusibaigs – kaip ir kas rytą valote batus, taip ir šį apavą reikia prižiūrėti, ypač, jei mėgstate į jas įsispirti basomis – kojos prakaituoja, kaupiasi dulkės, įvairūs nešvarumai, mikrobai.

Priežiūra priklauso nuo to, iš ko ir kaip jos pagamintos: tekstilines galima skalbti, tačiau jei padas priklijuotas, geriau nerizikuokite – gali atšokti. Tokias šlepetes, kaip ir odines, verstos odos, tekstilines, pagražintas įvairiomis detalėmis, geriau valyti ir dezinfekuoti specialiais higieniniais purškikliais. Jie purškiami į šlepečių vidų ir apsaugo nuo grybelio, bakterijų, kartu pašalina blogą kvapą. Jei kojos gausiai prakaituoja, priklausomai nuo dėvėjimo intensyvumo, šlepetes rekomenduojama kas 3–4 mėnesius keisti naujomis.


Margas šlepečių pasaulis

3D efektas. Įvairūs padarėliai, žvėreliai, nuotaikingi animacinių filmų bei žaidimų personažai... Linksmų šlepečių idėja gimė 1990 m. Didžiojoje Britanijoje. Konservatyviame namų avalynės pasaulyje tuomet jos prilygo bombos sprogimui. Iš pradžių jos buvo skirtos vaikams, bet greitai užkariavo ir suaugusiųjų širdis. Prieš 10–15 metų šis namų apavas buvo pats populiariausias, o šiandien – labiau išskirtinė dovana pokštus mėgstantiems žmonėms.

Didžiausios. Tokios gigantiškos šlepetės pasaulyje yra tik dvi: viena priklauso amerikiečių inžinieriui Gregui Solbergui, kita – jo žmonai, kuri, beje, ir pasiūlė genialiam vyrui idėją sukonstruotą elektromobilį "įpakuoti" į meilaus, ilgaausio kiškio formos šlepetes. Gregas senai domisi elektromobiliais, bet toks originalus šios transporto priemonės dizainas – šedevras jo praktikoje. Elektromobilio greitis ne didesnis nei 20 km/val. – kiškis skuodžia kur kas greičiau. Inžinieriaus tai nesuglumino: kad nuvyktų į Nevadoje vykstantį garsųjį festivalį "Burning Man" ("Degantis žmogus") įsilipę į šias šlepetes sutuoktiniai perskrodė dykumą.

Prieš stresą. Didžiosios Britanijos greitojo maisto kompanija "Krispy Kreme" sukūrė šlepetes iš žolės. Kompanijos darbuotojai skundėsi nuovargiu, nes daug laiko praleidžia karštoje virtuvėje ir neturi kada pailsėti. Siekdama sumažinti darbuotojų įtampą vadovybė užsakė pagaminti avalynę, kurios viduje gyva žolė. Tinkamai prižiūrint ir laistant žolę šlepetes galima avėti 4 mėnesius.

Priemonė lieknėti. Šlepetės neprimena tradicinio namų apavo: treniruoklis pritvirtinamas pėdos priekyje, o vidurinė jos dalis ir kulnas lieka nukarę. Avint tokias šlepetes tenka mokytis laikyti pusiausvyrą ir priprasti prie papildomo krūvio kojoms, o remtis kulnu galima tik tuomet, kai jaučiamas nuovargis. Avint tokias šlepetes dirba kojų, pilvo ir nugaros raumenys, pastebimai gražėja figūra, gerėja nuotaika.

Be pado. Konceptualiausio dizaino šlepetes sunku pavadinti avalyne: tai anatominės, iš specialios ilgaamžės minkštos gumos pagamintos uždedamos detalės, kurios prisilipina prie pado tiesiog stipriai prispaudus. Autoriai įsitikinę, kad tai pati tobuliausia naminė avalynė nemėgstantiems tradicinių šlepečių.

Valo ir šviečia. Tekstilines šlepetes-grindų šluostes jau išbandė praktiškos šeimininkės: prie pado pritvirtintas mikropluošto audinys leidžia valyti ir šveisti grindis vaikštant. Šluostes nuo padų galima nuimti, išplauti ir vėl naudoti. Klasikinio dizaino šlepetės su lemputėmis skirtos tiems, kuriems naktimis tenka dažnai keltis. Į jų padus įmontuoti šviestuvėliai sujungti su specialiais jutikliais. Vieni jų reaguoja į svorį – šviesa užsižiebia tik atsistojus ant pado ir išsijungia nusiavus apavą, kiti reaguoja į patalpos apšvietimą. Dieną šlepetės nešviečia.

Praktiškas sprendimas. Prancūzų tekstilininkė Lise El Sayed sukūrė labai neįprastą kilimą: iš pažiūros tai tradicinis kilimas iš neaukštų minkštų kutų, kurio šonuose – dekoratyvios auselės. Tereikia paimti už šių auselių ir jūsų rankose – šlepetės "tapistongs". Apavas harmoningai dera kambario interjere, patenkinti ir svečiai – avėdami tokias pat šlepetes visi jaučiasi vienodai pagerbti, o jiems išėjus nereikia sukti galvos, kur sukišti šūsnį šlepečių.

GALERIJA

  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
  • Minkštais žingsniais – į jaukų poilsį
123rf.com nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS