Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus | Diena.lt

ŠVENČIŲ STALAS – PUOTA IR AKIMS: LAIKAS PAMIRŠTI STEREOTIPUS

Ryškiaspalvis, papuoštas gėlių žiedais ar egzotiškais raštais, ir subtiliai dekoruotas iš miško parsineštomis puošmenomis – šias dvi kalėdinio ir naujamečio stalo dekoravimo tendencijas išskiria užsienio dizaineriai.

Laikas pamiršti stereotipus

Tradicines kalėdines dekoracijas – žvaigždes, snaiges, nykštukus, gyvūnų figūrėles ant kalėdinio stalo žinomi užsienio interjero specialistai ir dekoratoriai šiemet ragina pamiršti. Taip pat ir įprastas puošmenų spalvas: baltą, raudoną, žalią su aukso ar sidabro blyksniais. Vietoje jų siūloma rinktis rožinę, avietinę, violetinę, paįvairintas vario, žalvario blyksniais. Prigesinti šią skaisčių spalvų paletę padės baltas, pilkšvas, kreminis fonas. Kad ir kokį dekoravimo stilių ar koloritą pasirinktumėte, papuoškite ir žaluma. Tačiau ne eglių ar pušų šakelėmis, o visžalių augalų – tujų, paparčių, netgi prieskoninių žolelių. Dar viena madinga šventinio stalo dekoravimo idėja – iš šių augalų ir gėlių žiedų supintos girliandos.

Kuo daugiau žalumos

Nauja tai, kad planuojant kalėdinius pietus ar naujametę vakarienę pirmiausia galvojama apie stalo dekoravimo koncepciją, idėją, o meniu derinamas prie jos.

Gėlių kompozicijas papildo egzotiški vaisiai, dažniausiai rausvų spalvų: granatai, figos, kertuočiai, rambutanai. Žaluma ir gėlės pasklinda po visą stalą, lenda po lėkštėmis – pavyzdžiui, po jomis vietoje padėkliukų klojamos tujų šakelės. Iš prieskoninių žolelių – rozmarinų, čiobrelių, šalavijų pinti vainikėliai ar girliandos apsiveja padėkluose išdėliotus užkandžius, jų šakelės mirksta kokteilių ir gaiviųjų gėrimų taurėse, jais dekoruojamos servetėlės, stalo įrankiai, lėkštės. Natūralistine tema dekoruoti stalai traukia akį kompozicijomis iš samanų, kelmų, padėkliukus atstoja rąstų riekės, spalvų įlieja šakelės su uogomis, margos plunksnos, o kur dar kankorėžiai, gilės, džiovinti vaisiai, prieskoniai. Papildomi akcentai – sendinto vario arba juodo metalo žvakidės, padėkliukai, vazelės. Taip pat gali būti panaudojami mediniai karoliai, padėklai, dubenys.

Dekoracijos persikelia į palubę

Keičiasi ir staltiesių mados. Kalėdų ir Naujųjų metų vaišės – iškilmingiausios, tad iki šiol buvo įprasta uždengti stalą balta staltiese. Šiemet siūlomos pasiūtos iš prabangių audinių, tačiau ne baltos, o margos, raštuotos, siuvinėtos. Neretai apsieinama ir be jų. Tiesiami takeliai, jie derinami su padėkliukais po lėkštėmis. Stalas tampa daugiasluoksnis. Ankstesniais metais šventinis stalas buvo neįsivaizduojamas be jo centre besipuikuojančios ypatingos kompozicijos, dabar ji vis dažniau persikelia virš stalo. Vainikus, kabančius po šviestuvu, apšviečiančiu stalą, pamatysime rečiau, vietoje jų galima išvysti didelę pušies ar eglės arba gražiai išlenktą sausą kokio nors kito medžio šaką, apkabinėtą žaisliukais. Galimas ir netikėtas pasirinkimas – nuo lubų nuleidžiamas koks nors muzikinis instrumentas, kad ir trimitas, papuoštas gėlėmis.

Subtilios detalės padės sukurti šventišką nuotaiką ir harmonijos pojūtį.

Patiekalai – puošybos elementas

Nauja tai, kad planuojant kalėdinius pietus ar naujametę vakarienę pirmiausia galvojama apie stalo dekoravimo koncepciją, idėją, o meniu derinamas prie jos. Estetiškas, išradingas valgių pateikimas, serviravimas tampa ypač svarbus. Rekomenduojama patiekalus išdėlioti keliais lygiais, jiems sudėti panaudoti tortų stovus ant kojelių, kelių aukštų desertams, vaisiams skirtus indus. Toks komponavimas padės sukurti netikėtumo, dinamiškumo įspūdį. Svarbi tampa kiekviena smulkmena. Vargu ar bepamatysime tiesiog paprastai padėtą servetėlę – jos sulankstomos į eglutes, žvaigždes, gėles, surišamos kaspinėliais, virvelėmis, dekoruojamos uogomis, žaliomis šakelėmis, gėlėmis, meduoliukais. Nelieka be dėmesio ir stalo įrankiai, jie dedami į dėkliukus iš veltinio, kailio, odos.

Neužmirškite ir kėdžių

Rūpindamiesi valgiaraščiu ir stalo grožiu, dažnai nepagalvojame apie kėdes ar krėslus, kurie rikiuojasi aplinkui. Jie taip pat nusipelno mūsų dėmesio. Skandinavai mėgsta ant jų užmesti kailio patiesaliukus ar vilnonius pledukus, jeigu šie baldai pakankamai erdvūs, atsisėdus dar lieka šiek tiek vietos, tinka ir mažutės spalvotos pagalvėlės. Ir, žinoma, kėdžių bei krėslų atkaltės – ant jų galima pakabinti eglutės žaisliuką, papuošti kaspinėliu, vainikėliu ar eglės šakele, kankorėžiais, girlianda. Šios subtilios detalės padės sukurti šventišką nuotaiką ir harmonijos pojūtį.

GALERIJA

  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
  • Švenčių stalas – puota ir akims: laikas pamiršti stereotipus
Redakcijos archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS