Afrikoje, Europoje ir JAV buvo matomas saulės užtemimas | Diena.lt

AFRIKOJE, EUROPOJE IR JAV BUVO MATOMAS SAULĖS UŽTEMIMAS

  • 1

Afrikos gyventojai sekmadienį turėjo galimybę stebėti visišką saulės užtemimą, o astronomijos mėgėjai Junginėse Valstijose ir Europoje taip pat matė mažiau įspūdingą, tačiau gana retą reiškinį.

Visiškas užtemimas galėjo būti stebimas siaurame ir ilgame Afrikos ruože, o geriausios sąlygos buvo Sibilojaus nacionaliniame parke šiaurės Kenijoje, kur keli šimtai turistų susirinko prie Turkanos ežero krantų.

Kartu su turistais buvo spalvingai apsirengusių turkanos, rendilės ir daasanačų genčių narių, kurių daugelis dėvėjo papuošalus iš karoliukų. Aptemus dangui, stebėtojai džiaugsmingai šūkavo.

Tačiau reginio vos nesugadino permainingi orai: prieš pat užtemimą siautė smėlio audra, praūžė liūtis, o nuslinkus tamsiam debesiui nušvito vaivorykštė, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Kai kurie turistai, bijantys praleisti retą reginį, paskutinę minutę ieškoti geresnės vietos kitoje ežero pusėje.

Užtemimo, kurio kulminacija Kenijoje truko tik apie 10 sekundžių, pabaigą iš dalies užtemdė debesis.

Visiškas užtemimas taip pat buvo stebimas Gabone, Konge, Ugandoje ir Etiopijoje.

„Mačiau, kaip juodas diskas palaipsniui uždengia saulę. Tai didinga, – sakė Clarence'as Diledou (Klarensas Dildu), gyvenantis Gabono uostamiestyje Por Žantilyje. – Deja, blogi orai šiek tiek sugadino šventę.“

Šioje Vakarų Afrikos valstybėje visiškas užtemimas buvo matomas tik beveik 60 kilometrų pločio ruože.

Por Žantilyje šeimos šia proga susirinko jūros krantinėje, žvelgdamos į saulę.

Kaip ir daugelis kitų žmonių tame mieste, C.Diledou stebėjo užtemimą per specialius akinius, kuriuos valdžia nemokamai dalijo prieš šį retą reiškinį.

Neturintys akinių rado kitokių išradingų būdų: Pauline Koumba (Polin Kumba) kieme pastatė dubenį su vandeniu ir stebėjo saulės atspindį.

„Mačiau trumpą užtemimo momentą dubenyje. Tačiau jis greitai baigėsi, o tamsūs debesys sugadino efektą“, – sakė ji.

Šeimos šia proga taip pat susirinko Gabono sostinėje Librevilyje, kur užtemimas buvo mažiau įspūdingas, tačiau dangus buvo pastebimai užtemęs maždaug pusantros valandos nuo 13:30 val. Grinvičo (15:30 val. Lietuvos) laiku.

JAV rytuose stebėtojai spėjo pamatyti dalinį užtemimą, kuris truko 45 minutes tuojau po to, kai patekėjo saulė.

Dalinis užtemimas taip pat galėjo būti stebimas pietinėse Europos šalyse – Ispanijoje, Italijoje, Graikijoje – taip pat Irake.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ech

net atsidusau. kauno diena vėl...užtemimas tai saulės, o ne smegenų. pagal foto ir nesuprast...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS