Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru? | Diena.lt

AR JŪSŲ KETURKOJIS AUGINTINIS DAR NETAPO KRAUJO DONORU?

Dažnas šuns ar katės šeimininkas, užsukęs į veterinarijos gydyklą, nežino, ar yra galimybė, atsiradus būtinybei, perpilti gyvūnui kraują, ar yra šunų, kačių donorų?

Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti Veterinarijos akademijos dr. L.Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikos veterinarijos gydytoją chirurgę, lektorę Brigitą Gigalevičienę.

Kada procedūra būtina?

"Taip, mūsų klinikoje kraujo perpylimas – įprasta kasdienė procedūra. Kraujas perpilamas ne tik šunims, bet ir katėms bei šeškams. Kraujo perpylimo procedūra atliekama, prieš tai nustačius ir suderinus gyvūnų, t.y. donoro ir recipiento, kraujo grupes, įvertinus rizikos ir naudos santykį. Kraujas ir jo produktai perpilami dėl mažakraujystę ar kraujo krešumo sutrikimus sukeliančių priežasčių. Tai gali būti įvairios traumos, sukėlusios intensyvų kraujavimą, sisteminės ligos, onkologiniai susirgimai, apsinuodijimas žiurknuodžiais ar vis dar opiausia sezoninė erkių platinama liga babeziozė", – aiškino B.Grigalevičienė.

Gyvūną gydantis veterinarijos gydytojas, atsakingai įvertinęs gyvūno būklę, kraujo tyrimų ir kitų būtinų diagnostinių tyrimų rezultatus bei tiksliai nustatęs diagnozę, nusprendžia, ar reikia gyvūnui perpilti kraują.

Didžiausia problema

Tačiau ne pati procedūra, o būtent kraujas, t. y. donorai, yra didžiausia problema, su kuria kasdienybėje susiduria veterinarijos gydytojai. "Donorinio kraujo dažniausiai prireikia netikėtai, savaitgaliais ar nakties metu, todėl ketiname įsteigti mūsų universiteto klinikoje šunų kraujo banką, kad būtų galima teikti visavertę pagalbą gyvūnams kiaurą parą", – teigė pašnekovė.

Žmonės supranta, kad jų gyvūnas, aukodamas kraujo, gali išgelbėti kito gyvūno gyvybę. Beje, vieną kartą atlikusieji šią kilnią misiją, kartoja ją vėl. O kas gali tapti šunų kraujo donorais? "Jais gali tapti sveiki šunys, sveriantys daugiau nei 25 kg, nuo vienų iki devynerių metų amžiaus. Gyvūnas donoras turi turėti galiojantį skiepų pasą. Kraujas gali būti aukojamas ne dažniau kaip kas tris mėnesius. Prieš donorystę gyvūnui atliekami būtini profilaktiniai kraujo tyrimai. Žodžiu, naudos gauna abi pusės", – teigė B.Grigalevičienė.

Lengvatos donorams

Kraujo paėmimo iš donoro procedūra trunka iki 15 minučių, todėl normalaus temperamento šunys šią procedūrą toleruoja labai gerai ir iškart po jos gali tęsti savo kasdienį gyvenimą.

"Stengiamės paskatinti kraujo donorų savininkus geromis žiniomis apie jų šuns ar katės išgelbėtas gyvybes, atliekame donorams nemokamus profilaktinius kraujo tyrimus, suteikiame nuolaidų įvairioms paslaugoms. Donorų ir jų šeimininkų kilnumą visada labai vertina išgelbėtų nuo pražūties gyvūnų savininkai ir mes, gydytojai. Jei manote, kad jūsų gyvūnas galėtų tapti kraujo donoru, parašykite mums gyvunu.klinika@lsmuni.lt – mes su jumis susisieksime. Nelikime abejingi vieni kitiems – ir mūsų keturkojai augintiniai bus sveiki bei laimingi", – įsitikinusi B.Grigalevičienė.

GALERIJA

  • Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru?
  • Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru?
  • Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru?
  • Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru?
  • Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru?
  • Ar jūsų keturkojis augintinis dar netapo kraujo donoru?
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kursiokai palaiko

Stumikai jus. Cia pats nuostabiausias zmogus ir specialistas, kurso pirmune, zingeidi mergina, pati paciausia. Is kur tokiu bjauriu stumiku, kaip jus, neikertu. Brigitukai, Tu saunuolis ;*

pritariu pacieants

aš taip pat stengiuos savo augintinių nevest pas šia vet.gyd. Gal ji ir reikli, bet prasta specialistė. Kiek žinau jos vyras mero komandoje darbuojasi, turbūt dėlto ją ten ir laiko.

Ika

Kaip raso Pacient,kad si veterinare yra bjauri..klystat si vet.gyd.yra atsidavus savo darbui,ji labai reikli..ir tokiai reikia buti..nes kartais is per dideles meiles savo gyvunui,padarom daug bedu jam..kuo daugiau tokiu atsidavusiu vet.gyd.savo darbui..Saunuole ir nuostabus zmogus..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS