Ar tiesa, kad trispalvės katės visada būna patelės? | Diena.lt

AR TIESA, KAD TRISPALVĖS KATĖS VISADA BŪNA PATELĖS?

  • 0

Trispalvių kačių būna įvairių. Rainiai dažnai būna kelių rudos atspalvių su baltomis ar net juodomis dėmėmis. Tačiau trispalvėmis dažniausiai vadiname kates, kurių kailį puošia oranžinės, juodos ar tamsiai pilkos, ir baltos spalvos lopai. Ar tiesa, kad tokius „kailinius“ gali dėvėti tik patelės?

Calico – taip kartais vadinama tokia katės kailio spalvų schema. Įprastai didžiąją jų kailio dalį sudaro baltos spalvos lopai, o oranžinės ir juodos spalvos kailis įprastai yra sukoncentruotas ant katės nugaros ir galvos. Žinoma, būna įvairių variacijų.

Dažnai manoma, kad trispalvės katės gimsta kitoms trispalvėms katėms. Tačiau taip nėra – trispalviai kačiukai gali gimti ir paprastesniu kailiu pasipuošusioms katėms. Ir, kaip tikriausiai esate girdėję, trispalvės katės beveik visada būna patelės.

commons.wikimedia.org nuotr.

Taip yra todėl, kad calico spalvos yra perduodamos X chromosoma – viena spalva paveldima iš motinos X chromosomos, kita – iš tėvo. Patinai turi tik vieną X chromosomą, todėl tos antrosios spalvos ir negauna. Todėl vienoje vadoje gali būti, pavyzdžiui, oranžiniai baltų ir juodai baltų bei trispalvių kačių. Aišku, kačių patelės irgi gali būti dvispalvės ar vienspalvės, tačiau patinai negali būti trispalviai.

Na, bent jau sveiki. Klinefelterio sindromu sergantys patinėliai turi dvi X chromosomas (XXY vietoje XY). Taigi, jie gali būti trispalviai. Klinefelterio sindromas katinus paverčia steriliais. Beje, oranžinės-juodos katės (kaip calico be baltų dėmių ar su labai mažais baltais lopeliais) irgi beveik be išimčių būna tik patelės.

commons.wikimedia.org nuotr.

Pabaigai – įdomus faktas apie trispalves kates. JAV jos dažnai vadinamos pinigų katėmis, nes manoma, kad jos neša sėkmę. Taip apie trispalves kates galvoja daugybės Europos ir Japonijos šalių žmonės. Anksčiau jūreiviai į laivus pasiimdavo būtent trispalves kates, manydami, kad jos atneš sėkmę ir apsaugos nuo nelaimių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS