Ar žinome, ką galvoja šunys? | Diena.lt

AR ŽINOME, KĄ GALVOJA ŠUNYS?

  • 9

Gal dar neskaitėte Alexandros Horowitz knygos "Ką šunys galvoja?" Nieko baisaus – pateikiame kai kuriuos šios šunų mylėtojos ir mokslininkės patarimus, pastebėjimus. Gal jie bus jums naudingi.

Šuo neturi kvepėti vonia

Anot knygos autorės, joks šuo nenori kvepėti kaip vonia su užuomina į šunį. Todėl leiskite jam turėti šuns kvapą, kol galite tai pakęsti. Žinokite, kad kai kuriems šunims nuo dažno maudymo gali net skausmingų žaizdų atsirasti.

Kiekvienu judesiu šunys atskleidžia savo ketinimų kortas. Tam tikra jo snukučio, galvos, kūno ar uodegos padėtis turi savo reikšmę. Be to, jie gali vienu metu siųsti skirtingus ženklus. Lojantis šuo, kurio uodega lyg vėduoklė sukasi ore, nesiruošia pulti – tai ženklas, kad gyvūnas yra budrus, jam smalsu, jis susidomėjęs. Šuo, smarkiai vizginantis nuleistą uodegą, nuginkluoja jam pažįstamą agresyvų šunį, kuris urgzdamas gina kamuoliuką.

Reikia turėti omenyje, koks yra svarbus šunims akių kontaktas. Iš to, kaip šuo intensyviai žiūri į jus, galima daug sužinoti apie nepažįstamą šunį.

Atkakliai žiūri į jus?

Nuolatinis akių kontaktas gali reikšti grėsmę – nesiartinkite prie šuns intensyviai, nepartraukiamai žiūrėdami į jį, nes gyvūnas tai gali suprasti kaip provokaciją.

Jei šuo atkakliai žiūri į jus, nusukite savo akis į šalį. Mat šunys daro tą patį, kai yra patys įsitempę, – nusuka galvą, pradeda žiovauti ar staiga susidomi kvapu ant žemės.

Jeigu manote, kad šuo į jus žiūri grėsmingai, tai galite patikrinti pagal jo žvilgsnį lydinčius požymius: pasišiaušusius nugaros gaurus, stačias ausis, pakeltą uodegą, sustingusį kūną.

Jei į jus žiūrinčio nepažįstamo šuns žvilgsnį lydi lyžtelėjimai ore, tai tokiu atveju gyvūno žvilgsnis yra labiau draugiškas nei agresyvus.

Apie šuns glostymą

Nors mums atrodo, kad visus šunis galima glostyti, tačiau ne kiekvienam jų tai patinka – šunys nevienodai jautrūs prisilietimui. Į tai reikia atsižvelgti, nes, pavyzdžiui, bailus ar sergantis šuo į prisilietimą gali sureaguoti agresyviai. Panašiai gali sureaguoti ir karčią patirtį dėl glostymo turėjęs šuo. Daugumą šunų glostymas veikia raminamai, sustiprina žmogaus ryšį su juo.

Prisiminkime – lengvas prisilietimas šunį gali erzinti, jaudinti, stiprus – atpalaiduoti, o pernelyg stiprų glostymą šuo gali susieti su jo engimu. Raminamai šunis veikia jų tolygus, nepertraukiamas glostymas nuo galvos iki pasturgalio.

Įsigykite mišrūną

O štai netikėtas knygos autorės patarimas – įsigykite šunį mišrūną. Pasak knygos autorės, mitas yra tai, kad šuo iš prieglaudos ar paimtas iš gatvės bus ne toks patikimas, geras kaip grynaveislis. Atvirkščiai – maišytų veislių šunys yra sveikesni, mažiau nervingi, gyvena ilgiau nei grynaveisliai.

Anot A.Horowitz, kad ir ką sakytų veisėjas, jis negali garantuoti šuniuko elgesio ateityje. Žinoma, jūs galite nusipirkti šunį su ryškiais, veislės nulemtais būdo bruožais, tačiau mišrūnai, kurių veislės bruožai susilpnėję, turi daugiau slaptų gebėjimų ir mažiau silpnybių.

Parengta pagal knygą "Ką šunys galvoja?"

GALERIJA

  • Ar žinome, ką galvoja šunys?
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

To Vida

Tu Vida net neįsivaizduoju ,kaip aš norėčiau tavo kambaryje prisikti ir priversti issivoliot tave ,tu tiesiog niekse prarurinta,tau issiplaut smirdancia burna reiktų nes dvoki, kaip kekse

Nilita

Šuo labai mielas, linksmas ir šiltas gyvūnas. Neimanoma jo nemylėti.

ik

Man gaila tu zmoniu kurie nekencia sunu.Jie ne tik ju nekencia ,bet yra pikti ant visu.O labiausia ant saves ,nes yra nuskriausti dvasiskai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS