C3S: Antarktidoje ledo padengtas vandenyno plotas sausį buvo mažiausias per visą istoriją | Diena.lt

C3S: ANTARKTIDOJE LEDO PADENGTAS VANDENYNO PLOTAS SAUSĮ BUVO MAŽIAUSIAS PER VISĄ ISTORIJĄ

Mokslininkai trečiadienį pranešė, kad sausio mėnesį Antarktidoje vandenyno plotas, kurį dengia ledas, buvo mažiausias per visą istoriją.

Remiantis Europos Sąjungos klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ (C3S) duomenimis, praeitas mėnuo taip pat buvo trečias šilčiausias sausio mėnuo Europoje, o Naujųjų metų dieną kai kuriose žemyno dalyse temperatūra sumušė visų laikų rekordus.

Antarktidoje jūros ledo plotas buvo 31 proc. mažesnis už vidurkį ir gerokai mažesnis už ankstesnį sausio mėnesio rekordą.

„Copernicus“ teigimu, ledo koncentracija Arktyje taip pat buvo mažesnė už vidutinę. Ji buvo 4 proc. mažesnė už vidutinę, o tai yra trečias mažiausias sausio mėnesio rodiklis.

Tirpstantis jūros ledas neturi pastebimo poveikio jūros lygiui, nes ledas jau yra vandenyno vandenyje.

Tačiau tai kelia problemų, nes padeda spartinti visuotinį atšilimą.

Kai vietoje balto jūros ledo, kuris iki 90 proc. Saulės energijos atiduoda atgal į kosmosą, atsiranda tamsi neužšalusi jūra, vanduo sugeria panašią dalį Saulės šilumos.

Visame pasaulyje praėję metai buvo penkti ar šešti šilčiausi per visą istoriją, nepaisant vėsinančio natūralaus meteorologinio reiškinio „La Nina“.

Europoje užfiksuota karščiausia visų laikų vasara, dėl kurios žemyne kilo gyvybių pareikalavusios sausros ir miškų gaisrai.

„Copernicus“ trečiadienį teigė, kad praėjusį mėnesį daugelyje Europos šalių, įskaitant Balkanus ir Rytų Europą, kur Naujųjų metų dieną buvo rekordiškai šilta, temperatūra buvo aukštesnė už vidutinę.

Kitur aukštesnė temperatūra taip pat užfiksuota rytinėje JAV dalyje, Kanadoje ir Meksikoje.

„Šios ekstremalios temperatūros tebėra apčiuopiamas besikeičiančio klimato poveikio ženklas daugeliui regionų ir gali būti suprantamos kaip papildomas įspėjimas apie būsimus ekstremalius reiškinius“, – pareiškime teigė „Copernicus“ klimato kaitos tarnybos vadovo pavaduotoja Samantha Burgess (Samanta Berdžes).

„Pasaulinės ir regioninės suinteresuotosios šalys privalo imtis skubių veiksmų, kad sušvelnintų pasaulinės temperatūros kilimą“, – pridūrė ji.

Tačiau Sibire, Afganistane, Pakistane ir Australijoje temperatūra buvo žemesnė už vidutinę.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

PENKTOJO ir ŠEŠTOJO ŽEMĖS AŠIES FIZINIŲ JUDĖJIMO DĖSNIŲ ATRADĖJAS ROMUALDAS ZUBINAS! ŠIAME TŪKSTANTMETYJE SAULĖ INTENSYVES VIS LABIAU! DEL ŠIOS PRIEŽASTIES, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, VIS LABIAU TIRPS LEDYNAI IR SNIEGYNAI! VANDENS LYGIS ŽEMĖJE PAKILS PER 20 METRŲ!

GEOFIZIKAS PROISTORIKAS inž, ROMUALDAS ZUBINAS

LAIKAS MOKSLININKAMS LAIKAS ŽINOTI, KAD ŠIAME TŪKSTANTMETYJE, KLIMATAS ŽEMĖJE PRIKLAUSO NUO VIS INTENSYVĖJANČIOS SAULĖS, KURI VIS INTENSYVĖS. DĖL ŠIOS PRIEŽASTIES, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, VIS LABIAU TIRPS SNIEGYNAI ir LEDYNAI! DEL ŠIOS PRIEŽASTIES, VANDENS LYGIS ŽEMĖJE PAKILS PER 20 MERTŲ!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS