Danguje nušvito ugnies kamuolys: tokio vaizdo dažnas lietuvis gyvenime nematė | Diena.lt

DANGUJE NUŠVITO UGNIES KAMUOLYS: TOKIO VAIZDO DAŽNAS LIETUVIS GYVENIME NEMATĖ

  • 9

„Kas dar matėte tą danguje krentantį meteoritą ar kas ten bebuvo? Gyvenime tokio vaizdo nesu matęs“, – klausė pirmadienio vakarą Balbieriškyje įspūdingą vaizdą užfiksavęs Darius M.

Virtualioje erdvėje internautai pradėjo dalytis savo potyriais. „Mačiau. Nustebino spalva...Melsvas“, – rašė Irena. „Gerai atrodė, tačiau nespėjau nufotografuoti“, – pridūrė Antanas.

„Varėnos rajone mačiau. Likau sužavėta ir nustebinta“, – džiaugėsi ir Sandra. Kiti teigė, kad danguje buvo galima matyti žalios spalvos objektą.

Tautiečiai tikino, kad tokį šviesulį buvo galima pamatyti ne tik Kaune bei Varėnoje, bet ir nemažoje dalyje Lietuvos – Alytuje, Prienuose, Vilniuje, Lazdijuose, Kelmėje, Marijampolėje, Kupiškyje. 

Pranešama, kad panašų reginį taip pat matė ir latviai.

Kaip praneša portalas gismeteo.lt, virš Lietuvos praskrido kosminė uoliena. Šiuos šviesulius, dar žinomus kaip bolidai ar ugnies kamuoliai, gali suformuoti reguliariai į Žemės atmosferą patekusios didesnės kosminės nuolaužos.

Jie yra dideli ir ryškūs meteorai, galintys sprogti Žemės atmosferoje. Krentant bolidui matomas ugnies kamuolys bei ilgas dūmų pėdsakas. Dauguma jų sužimba 90 – 120 km aukštyje, o užgęsta 40 – 20 km aukštyje. Kartais jie sprogsta atmosferoje.

Tik bolidai ar jų skeveldros gali pasiekti Žemę, nes jie nespėja išgaruoti iki tol, kol 30 – 10 km aukštyje praranda kosminį greitį.

Deja, bet bolidai sukuria ne tik gražų reginį, jie taip pat gali kelti ir grėsmę. Tūkstančiais tonų sveriantys bolidai gali trenktis ir į Žemę. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

Vaikystėje tokį mačiau, 1963 metais...

Jonas

Prie 3 metus Partizanu gatveje sedejau auto Kaune maciau rankinio kamuolio dydzio krito degdamas objektas..

...

Salcininku rajone irgi matem :) vaizdas ispudingas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS