Daržininkės O.Gegienės patarimai | Diena.lt

DARŽININKĖS O.GEGIENĖS PATARIMAI

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Anot pastabiosios daržininkės iš Kauno pakraščio Onos Gegienės, gluosniai jau žaliuoja, gandrai parskrido – vadinasi, metas sėti morkas, česnakus, petražoles, svogūnus, ridikėlius, pasternokus, špinatus, salotas.

Anot pastabiosios daržininkės iš Kauno pakraščio Onos Gegienės, gluosniai jau žaliuoja, gandrai parskrido – vadinasi, metas sėti morkas, česnakus, petražoles, svogūnus, ridikėlius, pasternokus, špinatus, salotas.

Kada sėti?

Sugrįžus kregždėms, užkukavus gegutei, galima sodinti salierų daigus, pupas, dašius, kalendras, gelsves, agurkles, vasarą vartojamus burokėlius, sodinti ankstyvus kopūstus, brokolius, porus, svogūnus. Pasak daržininkės, jaunatis – netinkamas metas sėti ir sodinti. Tačiau tokiu laiku tinka genėti medžius, retinti krūmus, išskyrus žydinčius dabar ar tuoj žydėsiančius.

Priešpilnis – tinkamas metas sėti ir sodinti daržoves, kurios brandina vaisius virš žemės: agurkus, pomidorus, žirnius, braškes.

Pilnatis – palankus metas sėti salotas, krapus, špinatus.

Per delčią tinka sėti ir sodinti daržoves, brandinančias vaisius žemėje: burokėlius, bulves, morkas. Bulves geriausia sodinti, kai dangus “kelmuotas” ir kai jame karaliauja delčia.

Petražolių įnoriai

Pats laikas pasiruošti skystų organinių trąšų – reikia trečdalį metalinės, plastikinės statinės ar kitos talpyklos prikrauti mėšlo, užpilti vandeniu, išmaišyti ir uždengti. Po trijų savaičių trąša bus paruošta. Laistant skiedžiama santykiu 1 (trąšų):10 (vandens).

Pirkdami turguje petražolių daigus, pasidomėkime – lapinės jos ar šakniavaisinės. Lapinės petražolės mėgsta nuo šiaurės ir rytų vėjų apsaugotą vietą. Gali augti pusiau pavėsingoje daržo vietoje. Daržininkės patirtis byloja, jog ir lapinės, ir šakniavaisinės petražolės nepakenčia šviežiu mėšlu tręštos dirvos. Daržovių, kurios bus laikomos per žiemą (morkų, burokėlių, pastarnokų, petražolių) negalima tręšti šviežiu mėšlu. Jei auginsite šakniavaisines petražoles, dirvą giliai sukaskite.

Morkos, kaip ir visos šakniavaisinės daržovės, nepakenčia rūgščios ir šviežiu mėšlu tręštos ar šviežiai kalkintos dirvos. Geriausia jas auginti praeitais metais kalkintoje, labai giliai sukastoje dirvoje. Morkos geriausiai auga šiltose, humusingose dirvose. Joms netinka dirva, linkusi sudaryti plutą. Šių daržovių nedera sėti ten, kur pernai augo salierai ar pačios morkos.

Kas patinka mangoldams?

Bet kokio tipo šiltnamiuose tinka auginti trumpašaknius apvaliuosius ridikėlius, o darže – ilgašaknius. Reikėtų sėti vieną ankstyvesnę ridikėlių veislę, o kitą – vėlyvesnę. Tuomet ridikėlių nepritrūksime. Ridikėlius sėkime į derlingą ir purią dirvą, o pasėję – palaistykime ir pridenkime agroplėvele. Tuomet ridikėliai ne tik greičiau sudygs, bet ir jų nepuls spragės ir kryžiaspalvės blakutės. Ridikėlius reikia purenti, laistyti (jie mėgsta šaltą vandenį) ir retinti – tuomet jie greitai augs, bus sultingi ir nekartūs.

Pats laikas pasėti mangoldų. Jiems patinka giliai įdirbta, humusinga ir drėgnoka dirva, kurią būtina sukasti giliai, nes mongoldų šaknys ilgos. Šią daržovę galima auginti šviežiu mėšlu patręštoje dirvoje.

Jei maistui vartosite mangoldų lapus, tai juos sėjant, tarp eilių pakanka palikti 25–30 cm atstumą. Jei vartosite tik lapkočius, atstumas tarp eilių turėtų būti 35–40 cm. Sėklos į dirvą įterpiamos 3 cm gylyje. Neužmirškime, kad mangoldų sėklos daigios net 6 metus. Vienam kv. m dirvos pakaks 2 g sėklų.

Pupos mėgsta saulę

Pupos geriausiai auga vidutinio sunkumo ir sunkiose dirvose. Lengvose dirvose derės tik tuomet, jei jose bus daug humuso ir drėgmės. Pupos mėgsta saulėtą ir atvirą vietą. Tik anksti pasėtos duoda gerą derlių.

Jei sėsite eilėmis, tai atstumai tarp jų turi būti 40 cm. Sėklos išdėstomos kas 8–10 cm ir giliai įterpiamos. Praėjus savaitei po sėjos akėjama – taip sunaikinamos piktžolės. Praėjus savaitei po sudygimo, akėjama antrą kartą, o vegetacijos metu 2–3 kartus purenami tarpueiliai ir tokiu būdu pamažu apkaupiami augalai. Pupos labai tinka kaip kulisinė kultūra agurkams ir kitoms vėjo nemėgstančioms daržovėms.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS