Dilema keturkojų augintojams: atostogauti kartu ar palikti namuose? | Diena.lt

DILEMA KETURKOJŲ AUGINTOJAMS: ATOSTOGAUTI KARTU AR PALIKTI NAMUOSE?

  • 2

Kol vieni planuodami atostogas svarsto, kur apsistoti ir ką pamatyti, kiti suka galvas, kur per atostogas palikti savo augintinį, o gal pasiimti jį kartu. Kas geriau pačiam keturkojui? Šią temą LNK žurnalistė aptarė su veterinarijos gydytoja Migle Mikalauskaite.

– Jūs ir šunelio Eivos šeimininkė. Keliaujate kartu?

– Keliaujame kartu. Mano šuo beveik visą laiką keliauja su manimi. Aišku, kai skrendame lėktuvu, jos neimame. Skrydžiai kelia labai didelį stresą gyvūnui, kadangi didesni gyvūnai yra talpinami į bagažo skyrių, tad, manau, tuomet tikrai geriau palikti gyvūną kieno nors priežiūroje. Priklauso, aišku, kokia ta priežiūra. Galima rinktis viešbutį, bet jei turime pažįstamą žmogų, kuris prižiūrėtų gyvūną, visąlaik paliekame jam. Visuomet rekomenduoju palikti gyvūną pas pažįstamą žmogų, nes tai patikimesnė priežiūra.

– Tačiau auginantys gyvūnus žino, kad net ir palikus gyvūną pas pažįstamą žmogų, gyvūnas vis vien liūdi ir prireikia net savaitės kitos gyvūnui atsigauti, ar ne?

– Taip, kartais būna ir taip. Tačiau tokia priežiūra yra geresnis variantas, nei imti gyvūną kartu ir vežti ilgus atstumus, nes tai irgi kelia gana didelį stresą.

– Yra tokių žmonių, kurie pratina gyvūną keliauti nuo mažens, turi tam tikrą tvarką, nuolatos sustoja pasivaikščioti, nuvykę kartu aktyviai leidžia laiką. Gal tai nėra blogas variantas?

– Tikrai nėra, mes su savo šunimi taip pat keliaujame. Nuo pat pirmos dienos aš ją pratinau keliauti kartu, turime tam tikras taisykles, kaip keliaujame, kaip automobilyje elgiamės, gyvūnas visąlaik yra prisegtas saugos diržu, kad keliautų saugiai, visuomet yra vandens, maisto. Mano šuo yra pratęs keliauti. Visąlaik ieškome ir apartamentų, kurie priimtų su gyvūnų, tokių šiuo metu yra labai daug, nes daug kas keliauja su gyvūnais. Tad stengiamės laiką leisti su Eiva.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kaip Eiva jaučiasi kelionių metu?

– Ji gana ramiai keliauja. Ji rami ir automobilyje, ir naujuose apartamentuose.

– Pakalbėkime ir apie kitus gyvūnus, pavyzdžiui, kates. Katę vežtis su savimi sunkiau, bet turbūt yra kas vežasi kartu. Ar geriau ją palikti pažįstamam žmogui, ar vieną namuose ir paprašyti, kad kas ateitų pažiūrėti?

– Dažniausiai katėms didesnį stresą kelia kelionės, negu likti vienai, nes katė mėgsta vietą, kurioje gyvena, nemėgsta keisti vietų. Aišku, yra retų atvejų, kai žmonės kates, kaip ir šunis, nuo mažų dienų pratina keliauti. Apie šiuo atvejus nėra ką šnekėti, aišku, kad toms katėms geriau yra keliauti kartu. Tačiau įprastai rekomenduojame palikti namie ir paprašyti, kad kas nors ateitų prižiūrėti.

– Su kokiais dar gyvūnais žmonės keliauja?

– Su triušiais, šinšilomis, žiurkėnais. Su visokiais, matome, keliauja žmonės.

– Gali atrodyti, kad gyvūnas nedidelis, daug diskomforto ir nejunta, bet kaip yra iš tiesų?

– Na, greičiausiai kelionės egzotiniams gyvūnams, triušiams, šinšiloms, žiurkėnams nėra labai gerai, nes jie yra jautresni. Rekomenduočiau geriau nesivežt.

– Jei grįžę iš atostogų matome, kad gyvūnas liūdnesnis, nei jį palikome. Ką daryti? Kada susirūpinti, kad galbūt reikia parodyti veterinarui, galbūt gyvūnui reikia psichologinės pagalbos?

– Rekomenduojama pasirodyt iškart, kai pamatote, kad kažkas negerai, nes tai nebūtinai bus psichologinės bėdos. Galbūt, kol buvote išvykę, kas nors nutiko, kas reikalauja medicininės pagalbos. Rekomenduojama atvykti iškart, pasidaryti tyrimus ir atlikti klinikinę apžiūrą. Jei gydytojas matys, kad vis dėlto bėdos yra psichologinės, rekomenduos vaistų ir papildų pagerinti gyvūno būsenai. Galbūt prireiks žolinių papildų, stebėti gyvūną. Šunims dažniausiai padeda fizinis krūvis, užsiėmimai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O butina

tureti,jei nezinai kur deti?

nu geriausiai

tai kai gyvunai labai stresuoja, tai vaziuoti kartu su jais i sanatorija, karftu miegoti, maudytis baseine, abiems daryti masazus visose vietose, nu tada gyvunas bus laimingas ir pasijaus gyvenantis sunu geroves valstybeje

SUSIJUSIOS NAUJIENOS