Dzūkijos miškų puošmena – šilagėlės | Diena.lt

DZŪKIJOS MIŠKŲ PUOŠMENA – ŠILAGĖLĖS

  • 0

Dzūkijos žibuoklės – šilagėlės jau kelia savo galveles Dzūkijos miškuose. Pirmieji žiedai pasirodė prieš dvi savaites, o dabar jau prasidėjo tikras žydėjimas.

Gamtos mylėtojai pastebi, kad šiemet šilagėlių žydėjimas keistas: vienos šilagėlės jau baigia žydėti, kitų – pats žydėjimas, trečių dar tik pumpurai kyla, – ir viskas tose pat radvietėse.

Dzūkijos nacionalinio parko specialistai sako, kad šiemet gausiausiose radvietėse beveik dešimteriopai mažiau žiedų. Spėjama, kad šilagėlių žydėjimui įtakos galėjo turėti sausra. Tiesa, pernai šios Dzūkijos miškų gražuolės žydėjo itin gausiai.

Lietuvoje auga kelių rūšių šilagėlės: paprastoji (Pulsatilla vulgaris), pievinė (Pulsatilla pratensis), vėjalandė (Pulsatilla patens) ir tamsiažiedė (Pulsatilla nigricans). Pastarosios dvi – itin retos, įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą.

Radus miške žydinčių šilagėlių, neskubėkite jų skinti ar kasti krūmelių, geriau pasigrožėkite ir palikite augti natūralioje aplinkoje, nes šilagėlės yra nykstančios gėlės, įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą. Beje, specialistai perspėja – šilagėlės yra nuodingos.

O jei šie augalai labai žavūs, parduodamos jų sėklos, tad jų užsiauginti galima patiems. Šilagėlės mėgsta saulėtą, šiltą vietą, kur dirvožemis  sausas ar apysausis, laidus vandeniui ir gana derlingas, geriausiai tinka priesmėliai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS