Europą alina karščiai: kada tikėtis jų pabaigos? | Diena.lt

EUROPĄ ALINA KARŠČIAI: KADA TIKĖTIS JŲ PABAIGOS?

  • 4

Lietuvoje atvėso, o štai Vakarų Europą nesiliauja kankinę karščiai. Kai kuriose šalyse temperatūra pakilo iki 40 laipsnių. Nuo karščių leipstantiems europiečiams džiuginančių žinių sinoptikai neturi. 

Rumunijoje, ypač pietinėje ir vakarinėje jos dalyje termometro stulpelis rodo 40 laipsnių karščio, o asfaltas įkaista iki 50 laipsnių. Autobusų stotys su skardiniais stogais įkaito iki 52 laipsnių, todėl nenuostabu, kad daugeliui čia prireikė greitosios pagalbos. Vien Bukarešte medikai per dieną suskaičiavo iki 300 greitosios pagalbos iškvietimų.

Karščio pavojų skelbia ir Italija, kur saulė svilina iki 42 laipsnių. Italijos sveikatos apsaugos ministerija paragino regionus sustiprinti pagalbos į namus tarnybas, kad vyresnio amžiaus ir rizikos grupėse esantiems žmonėms nereikėtų eiti į lauką, jei jiems prireiktų medicininės pagalbos.

„Šiuo laikotarpiu sulaukiame apie 20-25 proc. daugiau skambučių, deja, taip yra dėl alinančio karščio. Yra daug asmenų, daugiausia pagyvenusių ar vienišų, kuriems reikia pagalbos“, – teigė Italijos „Raudonojo kryžiaus“ reagavimo padalinio vadovas Massimo La Pietra.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Tačiau tūkstančiai žmonių Italijoje yra benamiai ir jiems su alinančia kaitra tenka kovoti patiems. Tiesa, „Raudonojo kryžiaus“ savanoriai vakarop išeina į Romos centrą ieškoti tų, kuriems gali prireikti pagalbos ir dalina papildomus butelius vandens.

„Be abejo, karštis yra tam tikra prasme mažesnė problema nei šaltis, turint omenyje, kad dažnai žiemą būna taip šalta, lyja ir benamiams tenka ieškoti pastogės. Nepaisant to, karštis sukelia daugybę kitų problemų, pavyzdžiui, žmonės turi odos problemų, labiau kenčia nuo nuovargio, yra silpnesni“, – aiškino „Raudonojo kryžiaus“ savanoris Andrea Piras.

58-erių metų Settimo jau kelerius metus neturi būsto ar giminaičių, į kuriuos galėtų kreiptis. Socialinio būsto laukiantis vyras pasakojo, kaip jis tveria Italiją užklupusį afrikinį karštį.

„Karščiausiomis valandomis važiuoju autobusu arba metro, stengiuosi pagauti tą, kuriame įjungtas kondicionierius ir apvažiuoju kelis kartus. O vėliau, po pietų, apie 16 val. stengiuosi eiti į parką, ieškoti pavėsio“, – dalijosi vyras.

Iš Afrikos atslenkantis karštis  alina ir serbus. Septyniuose Serbijos miestuose buvo išmatuota 37 laipsnių temperatūra. Dėl labai aukštos temperatūros pirmadienį pirmą kartą šią vasarą visoje Serbijoje buvo paskelbtas raudonojo lygio pavojus.

Meteorologai teigia, kad karščio banga tęsis visą savaitę.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

LAIKAS MOKSLININKAMS, IR NE TIKTAI MOKSLININKAMS, SUSIPAŽINTI SU MŪSŲ - LIETUVIŲ PROTĖVEIS VISIŠKAI DAR NETOLIMĄ ( PRIEŠ 6000 METŲ PRAEITIM) ir PAŽINSITE - KAS IR KODĖL ŽEMĖJE VYKO? KAS VYKSTA? KAS VYKS ATEITYJE?!?!?! KADA? MŪSŲ MOKSLININKAI PAŽINS NE TIKTAI TOLIMĄJĄ , BET IR VISIŠKAI ARTIMĄ LIETUVOS PRAEITĮ!!! O KARŠČIAI ir GAISRAI BEI SIELIAI IR NUOŠLIAUŽOS NUO KALNŲ, DAR TIK PRASIDĖJO?!!!

Aha

Kada planetoje gyvens maziau, kaip 1 000 000 000 dvikoju padaru. Manau zmogenu. Tada vel atsigaus gamta ir planeta. Zmogenai, tai amaras uzpuoles planeta

Pažiūrėjau orų žemelapį

Kad nėra tokio karščio,kam meluoti,kala tai į galvą tipo jei viskas pabrangs ant karščio nurašys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS