Europos Parlamentas siūlo neleisti auginti genetiškai modifikuotų kukurūzų | Diena.lt

EUROPOS PARLAMENTAS SIŪLO NELEISTI AUGINTI GENETIŠKAI MODIFIKUOTŲ KUKURŪZŲ

  • 4

Praėjusią savaitę patvirtintoje rezoliucijoje (385 balsai už, 201 prieš, 30 susilaikė) Europos Parlamentas paragino ES Tarybą nesuteikti leidimo auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus, atsižvelgiant į galimą jų žalą ekosistemai.

2012 m. Europos maisto saugos tarnybos išvadose pažymima, kad bendrovės „Pioneer“ norimi ES šalyse auginti genetiškai modifikuoti kukurūzai, kurių žiedadulkės naikina kenkėjus, gali pakenkti tam tikroms drugelių rūšims. Europarlamentarai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad, jog šios rūšies kukurūzai yra pristatomi rinkoje kaip atsparūs amonio gliufosinatui – herbicidui, kuris ES pripažintas kaip toksiškas ir uždraustas naudoti po 2017 m.

Taigi, EP nuomone, Europos Komisija, pasiūliusi ES Tarybai svarstyti prašymą auginti genetiškai modifikuotus kukurūzus, neatsižvelgė į tam tikrų ekosistemų apsaugos sąlygas, nors privalėjo tai padaryti. Todėl europarlamentarai prieštarauja leidimui auginti šiuos kukurūzus ir ragina ES Tarybą atmesti Komisijos prašymą. Jie priduria, jog su GMO susiję prašymai turi būti svarstomi tik patobulinus rizikos vertinimo metodiką.

2010 m. ES buvo leista auginti genetiškai modifikuotas bulves „Amflora“, tačiau 2013 m. gruodį ES Bendrasis Teismas šį leidimą panaikino. Vienintelis kitas genetiškai modifikuotas augalas, kurį auginti buvo suteiktas ES leidimas, yra Monsanto kukurūzai, tačiau pastarasis leidimas jau keletą metų nebeatnaujinamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

plikis

europoje badas tai taspats kaip menulije siaures pasvaiste....80% hebros tunka nuo persiedimo ir judejimo stygiaus....suprantu ka tyrimus reikia test bet gmo i maista tegu dedasi musu priesai....

netamsuoliui

salutinis poveikis nenurodomas siu produktu

P.Morkūnas

Norman Ernest Borlaug–, naujų atsparių javų veislių genetiniais metodais kūrėjas. Jo dėka tarp 1965 ir 1970 metų javų derlius Indijoje ir Pakistane beveik padvigubėjo. Šis progresas vadinamas Žaliaja revoliucija. Borlaug veikla išgelbėjo virš milijardo žmonių gyvybes nuo bado mirties.1970-aisiais Norman Borlaug buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.Vėliau mokslininkas savo metodais pagelbėjo padidinti maisto kiekį Kinijoje ir Afrikoje. Tačiau tamsuolių jis užsipuolamas, kad naudojo prievartinius genetinius metodus...dabar ,,žaliųjų“ pavadintus GMO.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS