Europos Sąjunga siekia mažinti plastikinių maišelių kalnus | Diena.lt

EUROPOS SĄJUNGA SIEKIA MAŽINTI PLASTIKINIŲ MAIŠELIŲ KALNUS

  • 0

Europos Sąjungos (ES) narės bus skatinamos įvesti mokesčius plastikiniams maišeliams ar net juos uždrausti - tokiais pasiūlymais siekiama spręsti plastiko atliekų, kurių tonos patenka į vandenis ir žudo laukinius gyvūnus, problemą.

Kai kurios šalys, tokios kaip Danija, smarkiai sumažino plastikinių maišelių vartojimą įvesdamos privalomą mokestį. Šio pirmadienio iniciatyva siekiama paskatinti visas 28 Bendrijos nares imtis veiksmų.

Jeigu narės ir Europos Parlamentas priims pasiūlymus, ES šalys turės mažinti parduotuvėse dalijamų plonų plastikinių maišelių vartojimą.

Tačiau draudimas visos ES mastu nesiūlomas. Pačios ES narės spręstų, kaip apriboti vartojimą - įvesti mokesčius, nustatyti nacionalinius tikslus ar galbūt įvesti draudimus.

"Kai kurios narės jau pasiekė puikių rezultatų kalbant apie plastikinių maišelių naudojimo mažinimą. Jei kitos paseks jų pavyzdžiu, galėtume ... bendrą vartojimą Europos Sąjungoje sumažinti ir 80-čia procentų", - sakoma aplinkos komisaro Janezo Potočniko pareiškime.

Danijoje, kur įvestas mokestis už plastikinius maišelius, plonų plastikinių maišelių vartojimas sumažėjo iki maždaug 4 maišelių žmogui per vienus metus - tai mažiausias rodiklis Europos Sąjungoje. Lenkijoje, Portugalijoje ir Slovakijoje šis skaičius yra 466.

Iš viso ES rinkoje 2010 metais buvo 98,6 mlrd. plastikinių maišelių, daugiausia - plonųjų, kurie retai panaudojami pakartotinai ir kurie lengviausiai patenka į aplinką, nurodo Europos Komisija.

Tokių maišelių buvo rasta retų rūšių jūrinių gyvūnų, pavyzdžiui, vėžlių ir delfinų, skrandžiuose. Komisija apskaičiavo, kad 94 proc. visų Šiaurės jūros paukščių skrandžiuose yra plastiko.

Plastikiniai maišeliai aplinkoje nesuirę gali išbūti šimtus metų - tai reiškia, kad jie kaupiasi aplinkoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS