Gaištančios gulbės neramina specialistus | Diena.lt

GAIŠTANČIOS GULBĖS NERAMINA SPECIALISTUS

  • 2

Gamtininkai sunerimę – tiek užsienio šalyse, tiek ir Lietuvoje atšalus orams smarkiai padaugėja nugaišusių gulbių. Specialistai ėmė ieškoti priežasčių. Manoma, kad masinį gulbių gaišimą galėjo lemti ir plintantis paukščių gripas. Lietuvoje taip pat fiksuojami šio viruso atvejai. Tačiau gamtininkai sako, kad gulbes galas ištinka ir dėl šalčio ar bado.

Lenkijos mieste ant užšalusios Baltijos jūros šiurpus vaizdas – daugybė nugaišusių gulbių. 

Specialistai pastebi, kad šių paukščių miršta vis daugiau. Kokios to priežastys – vis dar neaišku. 

Veterinarai įtaria, kad priežastis, kodėl sparčiai gaišta gulbės, gali būti vėl grįžtantis paukščių gripas.

Paukščių gripo atvejai jau fiksuojami ir Lietuvoje. Šalies teritorijoje aptiktos keturios gulbės, kurioms patvirtintas virusas. 

Visoje Europoje bent 24 šalyse yra nustatytas paukščių gripas. 

Pasak specialistų, būtent gulbės yra vienos pagrindinių paukščių gripo platintojų. Tiesa, nuo viruso kur kas sparčiau miršta naminiai paukščiai, todėl užfiksavus atvejį imamasi saugumo priemonių, kad gripas dar labiau neplistų. 

Gamtininkai mato ir kitą nemalonią tendenciją. Žmonių lesinamos gulbės prie to pripranta ir nebeskrenda į šiltus kraštus ar tiesiog nebeieško maisto, todėl gaišta nuo bado ar žiemos šalčio. 

Praėjusiais metais Lenkijos teritorijoje nustačius 11 paukščių gripo židinių, atsakingų tarnybų specialistai aplink ūkius, kuriuose užfiksuotas gripas, nustatė 10 kilometrų priežiūros zonas. Jose visi naminiai paukščiai turėjo būti laikomi uždarytuose tvartuose, uždrausta įvežti ar išvežti paukščius ir jų produktus. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Zose

Nes vietomis buvo jos net prišalusios prie ledo, galbūt žvėrys ir sueda jas.

Anonimas

Iššaudyt visas gulbes ir nebus tų gaišimų. Galės specialistai ramiai miegoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS