Gamtoje galioja tos pačios taisyklės kaip ir namuose | Diena.lt

GAMTOJE GALIOJA TOS PAČIOS TAISYKLĖS KAIP IR NAMUOSE

  • 2

Prasidėjus iškylų gamtoje sezonui, svarbu nepamiršti: mes svečiuojamės gamtoje, todėl svarbu elgtis pagarbiai ir atsakingai. Maisto tinklaraštininkė pasidalijo idėja, kaip vykstant į gamtą išvengti vienkartinių indų, o tvarumo specialistas primena, kad kone visos iškylos metu susidariusios atliekos gali būti perdirbtos.

Pasirūpinti atliekomis

Aplinkotvarkos bendrovės „Ecoservice“ tvarumo vadovas Linas Černiauskas sakė, kad leidžiant laiką gamtoje, dažniausiai susidarančios atliekos – popierinės ar plastikinės pakuotės, vienkartiniai maišeliai, stikliniai ar plastikiniai buteliai, kitos antrinės žaliavos, kurias galima perdirbti. Ypač svarbu, kad šios atliekos būtų rūšiuojamos ir pasiektų pakuočių konteinerius, o ne atsidurtų mišrių komunalinių atliekų konteineryje arba dar blogiau – liktų gamtoje.

Poilsiavietėse paprastai galima rasti šiukšliadėžių ar konteinerių, tačiau jei iškylaujama ten, kur jų nėra, dar prieš išvykstant į gamtą patariama pasirūpinti bent dviem šiukšlių maišais: pakuočių ir mišrioms atliekoms.

„Kalbant apie iškylą gamtoje, labai svarbu vadovautis tomis pačiomis atliekų rūšiavimo taisyklėmis kaip ir namuose. Jeigu vietoje atliekas rūšiuoti sudėtinga, pavyzdžiui, nėra tam skirtų konteinerių, svarbu bent atskirti pakuotes ir grįžus iš iškylos jas išmesti į pakuočių rūšiavimo konteinerį“, – komentavo L. Černiauskas.

Nors dažnai vis dar manoma, kad prieš išmetant pakuotes į rūšiavimo konteinerį reikia išplauti, iš tiesų, vienintelis dalykas, kurį svarbu padaryti, – pašalinti maisto likučius.

Gaisro pavojus – realus

Poilsis gamtoje sunkiai įsivaizduojamas be kūrenamo laužo, kepsninės ar šašlykinės. Svarbu nepamiršti, kad ugnį kūrenti galima tik ten, kur yra įrengtos laužavietės, pažymėtos specialiais ženklais, o išvykstant smilkstančią ugniavietę būtina užgesinti vandeniu arba žemėmis.

Sąmoningi žmonės, vykdami į gamtą, būtinai pasiima kelis maišus atliekoms, tuomet į vieną keliauja plastikas, popierius, į kitą – mišrios atliekos.

Jei naudojama kepsninė ar šašlykinė, svarbiausia taisyklė – į mišrių komunalinių atliekų konteinerį gali būti metami tik atvėsę pelenai, kitaip kilęs gaisras gali pridaryti rūpesčių tiek gyventojams, tiek atliekų surinkėjams: išlydyti konteinerį, uždegti ten esančias atliekas. Gaisras, ištuštinus atliekų konteinerį, gali kilti ir šiukšliavežės bunkeryje.

Gaisro pavojų kelia ir nuorūkos, numestos ant miško paklotės ar žolės, smilkstančių cigarečių nuorūkų jokiu būdu negalima mesti į šiukšliadėžę ar konteinerį. Konteineryje gaisrą taip pat gali sukelti įmesti degūs aerozoliniai flakonai, baterijos ar elektroninės cigaretės.

Pakuočių deginimas lauže taip pat nėra geras sumanymas. Pavyzdžiui, net sulčių pakuotė degdama į aplinką išskiria kenksmingų medžiagų

Pataria neskubėti pirkti

Maisto tinklaraščio „Gaminame ir mėgaujamės“ autorė Viktorija Klopova sakė, kad su šeima dažnai iškylauja gamtoje, o prieš ruošdamasi į gamtą visuomet vadovaujasi keliomis taisyklėmis. Pirmoji – ne skubėti į parduotuvę, o peržiūrėti virtuvės spinteles, kuriose visuomet būna likusių užkandžių ar saldumynų. Šie gamtoje – tikras delikatesas.

Kad nereikėtų naudoti vienkartinių indų, Viktorija į gamtą vežasi iš mamos paveldėtą iškylos krepšį su indais. Jei tokio krepšio neturite, tinklaraštininkė pataria, kaip gamtoje išsiversti be vienkartinių lėkščių. Jas puikiai gali atstoti tortilijos. Grilinta mėsa, namuose smulkiai supjaustytos daržovės, iš anksto pagamintas padažas iš agurkų, krapų, česnakų ir jogurto – visos sudedamosios dalys dedamos ant tortilijos. Dar viena populiarėjanti idėja – mėsainis, kurio visi sluoksniai – mėsos paplotėlis, daržovės, padažas – sudedami ant salotos lapo.

Gėrimus Viktorijos šeima į gamtą vežasi gertuvėse arba namuose turimuose buteliuose, taip pat termosuose. „Stengiamės kuo mažiau naudoti vienkartinių ar plastiko indų, butelių, juolab iškylaudami gamtoje. Svarbiausia – kartu praleistas laikas, o ne tik maistas. Mūsų tikslas – neprisidėti per daug maisto, indų, butelių, nes tikrai nesinori po iškylos grįžti į namus pilnais krepšiais atliekų“, – kalbėjo tinklaraštininkė.

Pasak pašnekovės, sąmoningi žmonės, vykdami į gamtą, būtinai pasiima kelis maišus atliekoms, tuomet į vieną keliauja plastikas, popierius, į kitą – mišrios atliekos.

„Iškyla daugeliui asocijuojasi su daugybe užkandžių, o juk vasarą gausu uogų, vaisių. Visuomet siūlau paieškoti alternatyvų: supjaustyti šiaudeliais morkų, agurkų, pasiruošti uogų asorti. Kaskart su šeima keliaudama į gamtą stengiuosi paįvairinti užkandžius, pavyzdžiui, morkos puikiai dera su riešutų sviestu. Tikrai galima rasti puikių idėjų – kuo daugiau maisto pasiimti iš namų ir kuo mažiau pirkti“, – kalbėjo V. Klopova.


Kur kokias atliekas mesti

• Geltonas konteineris – plastiko pakuotėms. Į jį meskite plastikinius maišelius, indelius, traškučių, sūrelių, ledų, kombinuotas pieno produktų ar sulčių, metalines pakuotes ir kitas smulkias buityje susidarančias metalo atliekas (kamštelius, skardines, foliją ir kt.). Tiesa, jame ne vieta aerozoliniams flakonėliams, metalinei ar plastikinei tarai nuo dažų ir pavojingų cheminių valiklių. Tokias atliekas turime pristatyti į didžiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

• Mėlynas konteineris – popieriaus pakuotėms ir kitoms popieriaus atliekoms (knygoms, žurnalams, laikraščiams, lankstinukams, knygoms). Jeigu atliekos smarkiai suteptos – jas meskite į mišrių komunalinių atliekų konteinerį, kuriame turėtų atsidurti ir panaudotos vienkartinės nosinaitės, popieriniai rankšluosčiai, tualetinis popierius ir sauskelnės. Į mėlynąjį konteinerį taip pat negalima mesti traškučių pakelių, laminuoto, blizgančio popieriaus.

• Žalias konteineris – stiklo pakuotėms. Jame vieta visiems buteliams ir stiklo indams, duženoms. Tačiau čia negalima palikti lempučių, vaistų buteliukų, keramikos, veidrodžių, automobilių stiklų ar jų šukių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kada

baigsis sitas "zaliasis,tvarusis,netarsusis" ir kitokiu sizofreniju pilnas nupusimas!? Visai nu2urnejo zmogai...

sovietiniais laikais

jokių vienkartinių indų nebuvo ir visi išgyveno be jų. Gamtos tiek neteršėme kiek dabar.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS