Garsusis švilpikas išpranašavo vėlyvą pavasarį | Diena.lt

GARSUSIS ŠVILPIKAS IŠPRANAŠAVO VĖLYVĄ PAVASARĮ

  • 3

Garsusis „liaudies meteorologas“ švilpikas Philas iš Pensilvanijos valstijos Panksutonio miestelio trečiadienį amerikiečiams išpranašavo, kad šįmet pavasaris ateis vėlai. Kasmetinį renginį transliavo JAV televizijos kanalai.

Penkis kilogramus sveriantis Philas anksti rytą buvo ištrauktas iš savo urvo Gobler Nobo kalvos šlaite. Pagal tradiciją, jeigu vasario 2-ąją švilpikas mato savo šešėlį, tai bus dar pusantro mėnesio šaltos žiemos. Bet jei dangus apsiniaukęs ir žvėrelis nemato savo šešėlio, vadinasi, pavasaris bus ankstyvas.

Garbė paskelbti graužiko prognozę teko vadinamojo Vidinio rato, vienijančio vietos gyventojus, kurie daugelį metų laikosi šios tradicijos, viceprezidentui Tomui Dunkeliui. Jis Philo vardu konstatavo, kad šįmet neverta laukti ankstyvo pavasario. „Dar šešios žiemos savaitės“, – pareiškė jis.

Pasak Vidinio rato atstovų, trečiadienį į tradicinius renginius Švilpiko dienos proga atvyko apie 10 tūkstančių turistų.

Švilpiko diena Pensilvanijoje pažymima jau 136-ąjį kartą. Tradicija spėti pavasario pradžią atkeliavo į Šiaurės Ameriką kartu su imigrantais vokiečiais. Vokietijoje XIX amžiuje pranašautojo vaidmenį atlikdavo barsukas; Pensilvanijos valstijoje barsukų nėra, todėl naujakuriai paskyrė „liaudies meteorologu“ švilpiką.

Švilpiko diena pirmą kartą buvo oficialiai pažymėta 1886 metų vasario 2-ąją. Šią tradiciją išgarsino visame pasaulyje 1993 metais pasirodęs režisieriaus Haroldo Ramiso filmas „Švilpiko diena“ (Groundhog Day).

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Prognozes

Jeigu premjeres kiausiai susitrauke- bus ankstyvas pavasaris

Taigi

Lietuvoje bus ankstyvas pavasaris,nes vakar saulės nebuvo(bent Kaune) ir barsukas savo šešėlio nepamatė.Nuo senų senovės žmonės spresdavo pagal grabnyčias,o ne kažkokią sausio dieną.

Petrutis

Švilpikas paprašė mėnesio atostogį į Meksiką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS