Grįžtančius paukščius pasitinka nauji būstai – miškininkai ir mokiniai iškėlė 8 tūkst. inkilų | Diena.lt

GRĮŽTANČIUS PAUKŠČIUS PASITINKA NAUJI BŪSTAI – MIŠKININKAI IR MOKINIAI IŠKĖLĖ 8 TŪKST. INKILŲ

  • 2

Miškininkai kartu su mokiniais iš visos Lietuvos per dvi dienas Valstybinių miškų urėdijos organizuotoje inkilų kėlimo šventėje „Paukščiai grįžta namo“ pakabino net 8 tūkst. inkilų įvairiems paukščiams.

Valstybinių miškų urėdija (VMU) kovo 9-10 dienomis 26 padaliniuose visoje Lietuvoje surengė akciją „Paukščiai grįžta namo“, į kurią, kaip ir kasmet, sukvietė moksleivius bei Jaunųjų miško bičiulių sambūrio jaunuolius. Miškininkai papasakojo vaikams apie inkilų gamybą, kabinimo taisykles, paukščių rūšis, jų ypatumus bei kartu pakabino 8 tūkst. inkilų visoje Lietuvoje.

Tinkamai pagamintuose ir iškeltuose inkiluose gali saugiai perėti daugybė rūšių uoksinių paukščių, tačiau tam, kad inkilas netaptų spąstais jame perintiems paukščiams, būtina žinoti keletą pagrindinių taisyklių.

Inkilai turi būti gaminami iš natūralių medžiagų – neobliuotų, nedažytų lentų, kad paukščių jaunikliai galėtų lengviau įsikabinti, pažymima VMU pranešime. Inkilai yra geriau užimami, jei landa atsukama į rytų ar pietų pusę. Neretai žmonės prie inkilo landos pritvirtina ir laktą, galvodami, kad paukščiams bus patogiau ant jos pritūpti, tačiau lakta patogumą suteikia nebent plėšrūnėms kiaunėms ir katėms, o paukščiams ši kartelė nereikalinga.

Geniai yra įsigudrinę praplatinti inkilo angą, todėl kitiems paukščiams ten tampa nebesaugu. Miškininkai pataria angą sustiprinti papildoma skardine apsauga, kurios smailus genio snapas neįveiks.

Inkilą reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų stabilus, nesiūbuotų vėjyje, būtų atviresnėje, medžių šakomis neužgožtoje vietoje, maždaug 3-4 metrų aukštyje.

Pasak miškininkų, dažniausiai inkilai keliami smulkiems paukščiams, tokiems kaip varnėnai, įvairios zylės, musinukės, paprastosios raudonuodegės. Inkilai keliami ir retoms paukščių rūšims, pavyzdžiui, kukučiams, pelėdoms, žalvariniams ir netgi žinduoliams – miegapelėms bei šikšnosparniams.

Miškininkai perspėja, kad, pavasarį pakabinus inkilą, nebūtinai jame iškart apsigyvens paukštis – tai gali nutikti ir kitąmet ar net po kelerių metų. Todėl rekomenduojama inkilus kelti ištisus metus, kai tik jis įsigyjamas ar pagaminamas, nelaukiant pavasario. Inkilas suteikia prieglobstį ne tik paukščiams perėjimo laikotarpiu – jame gali nakvoti įvairūs paukščiai, apsigyventi vabzdžiai ar kaupti maisto atsargas miegapelės.

GALERIJA

  • Grįžtančius paukščius pasitinka nauji būstai – miškininkai ir mokiniai iškėlė 8 tūkst. inkilų
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kur mastymas

Koks yra zmogaus ,,nemastymas,, negalima tokio ilgio deti pauksciams tupejimui pagaliuko,nes didieji pauksciai nutupe ant to pagaliuko istraukia vaikucius is lizdo,turi buti labai trumpi pagaliukai,kad grobuoniai negaletu nutupti prie lizdo,

Oi

Nežinau, kaip ten su tais naujais būstais, bet grįžtantys į Kauną ir pakaunę paukščiai neberas ne tik medžių, bet ir krūmų... nebent soduose... Per tuos nelemtus "aplinkos tvarkytojus" jau treti metai lakštingalų nebegirdim! O dabar tuoj turbūt ir zylių neliks.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS