Gyvūnų pašaruose – pokyčiai dėl vario | Diena.lt

GYVŪNŲ PAŠARUOSE – POKYČIAI DĖL VARIO

  • 0

ES įsigaliojant naujiems teisės aktams dėl didžiausio leidžiamo vario kiekio pašaruose, nustatytas naujas leistinas jo kiekis ir įvestas naujas gyvūnų skirstymas pagal amžiaus grupes ir rūšis.

Kaip praneša Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai, varis yra labai svarbus mikroelementas gyvūnų fiziologijoje, tačiau iš jų organizmo pašalintas perteklius patenka į dirvožemį bei vandenį ir juose kaupiasi.

ES vario naudojimas gyvulininkystėje griežtai reglamentuojamas: nustatytas didžiausias leidžiamas vario kiekis visaverčiuose gyvūnų pašaruose, vykdoma pašarų kontrolė.

NMVRVI išplatintame pranešime pranešama, kad, taikant naujus reikalavimus, pašarų gamintojai ir ūkiai, gaminantys pašarus savo reikmėms, turėtų peržiūrėti pašarų sudėtį, užtikrinant, kad pašaruose nebūtų viršytas didžiausias leidžiamas vario kiekis.

ES variui yra nustatytas didžiausias leidžiamas kiekis visaverčiuose gyvūnų pašaruose. Pagal galiojančius reikalavimus didžiausias vario kiekis visaverčiuose pašaruose: paršeliams žindukliams ir paršeliams nuo nujunkymo iki 4 savaičių po nujunkymo yra 150 mg/kg, paršeliams nuo 5-tos iki 8-tos savaitės po nujunkymo - 100 mg/kg, paršavedėms ir penimoms kiaulėms - 25 mg/kg, veršeliams, kurie dar neatrajoja, - 15 mg/kg, kitiems galvijams - 30 mg/kg, avims - 15 mg/kg, ožkoms - 35 mg/kg, vėžiagyviams - 50 mg/kg, kitiems gyvūnams - 25 mg/kg.

NMVRVI teigimu, išvardinti didžiausi leidžiami vario kiekiai pašaruose įsigaliojo pernai rugpjūčio 14 d. Nustatytos naujos amžiaus grupės ir vario kiekis reglamentuojamas paršeliams nuo nujunkymo iki 4-ių savaičių po nujunkymo ir paršeliams nuo 5 iki 8-tos savaitės po nujunkymo.

Norma galvijams (išskyrus veršeliams, kurie dar neatrajoja) sumažėjo nuo 35 mg/kg iki 30 mg/kg. Naujame reglamente taip pat atsirado nauja grupė - ožkos, kurios anksčiau buvo priskiriamos prie kitų gyvūnų.

Įvedant naują reglamentavimą, NMVRVI specialistai pastebi, kad teisiniuose pakeitimuose buvo numatytos pereinamojo laikotarpio priemonės. Šios priemonės numato, kad anksčiau galioję didžiausi leidžiami vario kiekiai dar gali būti taikomi: premiksams, kurie pagaminti ir paženklinti iki šių metų vasario 13 d. laikantis taisyklių, taikytų iki 2018 m. rugpjūčio 13 d., pašarinėms žaliavoms ir kombinuotiesiems pašarams, kurių sudėtyje yra vario ir kurie buvo pagaminti ir paženklinti iki šių metų rugpjūčio 13 d., laikantis taisyklių, taikytų iki 2018 m. rugpjūčio 13 d., jei jie skirti maistiniams gyvūnams, pašarinėms žaliavoms ir kombinuotiesiems pašarams, kurių sudėtyje yra vario ir kurie buvo pagaminti ir paženklinti iki kitų metų rugpjūčio 13 d., laikantis taisyklių, taikytų iki 2018 m. rugpjūčio 13 d., jei jie skirti nemaistiniams gyvūnams.

Tuo metu naujų reikalavimų dėl didžiausio leidžiamo vario kiekio pašaruose bus privaloma laikytis: nuo kitų metų vasario 14 d. gaminant premiksus, nuo kitų metų rugpjūčio 14 d. gaminant pašarą skirtą maistiniams gyvūnams, nuo 2020 m. rugpjūčio 14 d. gaminant pašarą, skirtą nemaistiniams gyvūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS