Į padangę kyla būsimi Lietuvos ambasadoriai – jūriniai ereliai | Diena.lt

Į PADANGĘ KYLA BŪSIMI LIETUVOS AMBASADORIAI – JŪRINIAI ERELIAI

  • 0

Jūriniai ereliai – didžiausi šalyje perintys plėšrieji paukščiai, kurie saugomi tarptautiniu mastu, įrašyti į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą. Dar visai neseniai daugumoje šalių laikyti išnykusiais, šie paukščiai sugebėjo išlikti ir taikant įvairias apsaugos priemones jų populiacijos pradėjo gausėti. Šiuo metu Lietuvoje peri 170-200 jūrinių erelių porų.

Nuo 2003 metų viešoji įstaiga „Gamtosaugos projektų vystymo fondas“ kartu su partneriu Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejumi pradėjo ir jau aštuonioliktus metus vykdo jūrinių erelių apsaugos projektą Lietuvoje. Kasmetinių darbų metu vykdoma natūralių jūrinių erelių lizdų paieška, žinomų perėjimo vietų stebėsena, erelių jauniklių žiedavimas spalviniais žiedais lizduose, visuomenės švietimas ir kt.

Šie metai jūriniams ereliams nebuvo kažkuo išskirtiniai. Nors pavasaris savo permainingais orais nebuvo palankus, tačiau daugumoje lizdų sėkmingai išaugo po du jauniklius. Tačiau šiemet išskirtinai daug lizduose radome žuvusių (neapvaisintų ar su žuvusiais embrionais) kiaušinių, kurie papildė zoologijos muziejaus kolekciją. Jau baigėsi ir jūrinių erelių žiedavimo spalviniais žiedais darbai. Pagal šią tarptautinę programą žiedais lizduose žieduojami dar neskraidantys erelių jaunikliai. Pažymėti paukščiai kitose šalyse atpažįstami kaip esantys iš Lietuvos. Taip įvairiose šalyse garsinamas Lietuvos vardas. Šiais metais tokių ambasadorių apžiedavome net 68! Padėka mūsų talkininkams, paukščių žieduotojams Daivai ir Dariui Norkūnams, Dariui Musteikiui bei daugeliui kitų, prisidėjusių prie šio sunkaus, bet prasmingo darbo.

Šiuo metu erelių jaunikliai jau skraido, bet dar maitinami tėvų vis sugrįžta į savo gimtus lizdus. Tiesioginę transliaciją prie jūrinių erelių lizdo iš Latvijos galite stebėti čia. Informacija apie veiklą bei paukščių, Lietuvos ambasadorių, keliones pateikiama feisbuko paskyroje.

GALERIJA

  • Tokiais spalviniais žiedais žieduojami jūriniai ereliai – Lietuvos ambasadoriai.
  • Naglių rezervate rastame lizde apžieduoti du erelių jaunikliai, kurių visoje Kuršių nerijoje šiais metais pavyko apžieduoti net dešimt.
  • Kartais senuose erelių lizduose įsikuria į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti didieji apuokai.
  • Jūrinių erelių jauniklių žiedavimas Nemuno deltoje.
  • Dalis Nemuno deltoje perinčių erelių lizdų yra salose, todėl juos pasiekti galima tik plaukiant.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS