Islandijoje vykstančio ugnikalnio išsiveržimo intensyvumas mažėja | Diena.lt

ISLANDIJOJE VYKSTANČIO UGNIKALNIO IŠSIVERŽIMO INTENSYVUMAS MAŽĖJA

Reikjaneso pusiasalyje pietvakarių Islandijoje vykstančio ugnikalnio išsiveržimo intensyvumas per pirmąsias 24 val. gerokai sumažėjo, ketvirtadienį pranešė šios šalies meteorologijos biuras.

Dėl trečiadienio vidurdienį prasidėjusios erupcijos buvo evakuotas netoliese esantis Grindaviko miestas, turistų pamėgtas geoterminis SPA „Blue Lagoon“ ir Svartsengio jėgainė, kuri pusiasalyje elektra ir vandeniu aprūpina apie 30 tūkst. žmonių.

„Pradžia buvo labai intensyvi, bet po kelių valandų (išsiveržimas) pradėjo lėtėti“, o ketvirtadienį lava tryško iš „kelių angų“ 3,4 km ilgio plyšyje, naujienų agentūrai AFP sakė Islandijos meteorologijos biuro gamtos pavojų ekspertė Lovisa Gudmundsdottir.

Ketvirtadienį buvo matyti, kad lava ir dūmai vis dar sklinda iš plyšio, atsivėrusio žemėje netoli Sundhnukagigaro, į šiaurę nuo Grindaviko.

Lava vis dar teka link miesto, tačiau ją sulaiko apsauginiai žemių ir akmenų užtvarai, AFP teigė Civilinės saugos ir ekstremalių situacijų valdymo departamento atstovė Hjordis Gudmundsdottir.

„Jei nebūtume pastatę sienų, Grindaviko šiandien čia nebūtų“, – tvirtino ji ir pridūrė, kad lava užliejo du iš trijų kelių į miestą.

Naujausias išsiveržimas yra jau penktas per šešis mėnesius Reikjaneso pusiasalyje. Regione vulkanai dar veržėsi gruodį, sausį, vasarį ir kovą.

Per erupciją sausio mėnesį lava plūstelėjo į Grindaviko gatves, užliedama tris namus miesto pakraštyje. Lapkritį jau evakavosi dauguma iš 4 tūkst. miesto gyventojų.

Iki 2021 m. kovo Reikjaneso pusiasalis aštuonis šimtmečius nebuvo patyręs išsiveržimo. Vulkanologai mano, kad regione prasidėjo nauja seisminio aktyvumo era.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS