Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio | Diena.lt

KAIP APSAUGOTI GYVŪNUS NUO ŠALČIO

  • 1

Kaip žinia, atėjus viduržiemiui, pradeda siausti įvairios infekcinės ir peršalimo ligos, nes orai tokiu metu labai permainingi – vieną dieną šąla, o kitą – lyja. Serga ne tik žmonės, bet ir gyvūnai, todėl jų laikytojams reiktų apsaugoti gyvūnus nuo šalčio, pūgų, sniego.

Rūpestingi šeimininkai turėtų pasirūpinti sandaria ir šilta šuns būda, kuri turėtų būti šiek tiek pakelta nuo žemės, siekiant apsaugoti šį būstą nuo drėgmės. Kad į būdą neprilytų ir nepripustytų sniego, virš landos reikėtų pritvirtinti keletą skiaučių brezentinės medžiagos ar plastiko, kad  šuns būda būtų lyg su „durimis“. Būda turėtų stovėti užuovėjoje, o paduodant gyvūnui ėdalą, reiktų kartu padėti ir dubenėlį su drungnu vandeniu atsigerti. 

Katės ir šunys yra jautrūs nušalimams ir hipotermijai (bendram kūno atšalimui), todėl esant labai žemai aplinkos temperatūrai, reiktų sutrumpinti jų pasivaikščiojimą lauke iki 15 minučių. Keliaujant su augintiniais per didelius šalčius, nederėtų jų palikti vienų  automobilyje, nes jie gali žūti nuo hipotermijos.

Ūkininkai turi pasirūpinti ūkinių gyvūnų laikymo patalpomis: kreikti pakankamu kiekiu sausų pakratų, užsandarinti langus, duris, kitas, išskyrus skirtas vėdinimui, angas, tačiau jokiu būdu negalima sudaryti sąlygų skersvėjams. Šaltuoju metų laiku reikia duoti gyvuliams pakankamą kiekį vandens ir įvairesnių pašarų, nes per šalčius gyvūnai daugiau ėda, kad palaikytų savo kūno temperatūrą. Ūkininkai turėtų žinoti, kad net ir giliausią žiemą nepatariame laikyti gyvūnų nuolat  uždarytus tvartuose ar kitose laikymo vietose – atšilus orams, reiktų išvesti gyvulius pasivaikščioti, nes tai turi teigiamos įtakos gyvūnų sveikatingumui ir produktyvumui.

Neužmirškime ir laukinių sparnuočių – gulbių ir ančių, kurie neberanda maisto apledėjusiose pakrantėse. Gulbėms, antims ir kitiems paukščiams negalima duoti pasenusių, parazitų pakenktų maisto produktų, juodos duonos. Tinka batonas, grūdai, košės, daržovių sriubos tirščiai. Gulbės gerai lesa ir tarkuotas morkas, bulves, raudonuosius burokėlius, žalius kopūstus, sumaišytus su grūdais. Tokį pašarą galima berti netoli vandens, kad gulbės ir antys jį lengvai pasiektų.

Pastebėjus sužeistą, paliegusį, negalinti paskristi, badaujantį, šąlantį  paukštį, apie tai reikia pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai (GGS) tel. 8 686 44828– šios tarnybos specialistai nedelsdami suteiks pagalbą.

Ramūnas Jokubauskas,
Kauno VMVT vyriausiasis veterinarijos gydytojas - inspektorius, atsakingas už gyvūnų gerovę

GALERIJA

  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
  • Kaip apsaugoti gyvūnus nuo šalčio
GGS ir VMVT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Feliksas

Puiku, kad yra toks gydytojas - inspektoriue ir jis aktyviai dirba. Tačiau bloga padėtis yra mūsų kaime. Ten yra susiklosčiusios daugiametės tradicijos nekreipti dėmesio į šunis ir kates, nes jie tiesioginio pelno neduoda.Tą tradiciją reikia keisti. Ar yra gydytojai - inspektoriai kaimui?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS