Ties Palanga vandens temperatūra – vos 7 laipsniai: kas vyksta? | Diena.lt

TIES PALANGA VANDENS TEMPERATŪRA – VOS 7 LAIPSNIAI: KAS VYKSTA?

  • 15

Norinčių maudytis Baltijos jūroje – nedaug. Į vandenį lįsti drįsta tik užsigrūdinę ir atvykėliai. Klaipėdos pliažuose užfiksuota vos 14 laipsnių vandens temperatūra. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

Prieš kelias dienas jūrą klojo tirštas rūkas, vanduo ties Smiltyne teįkaito iki 11 laipsnių, o ties Palanga fiksuotas retas jūros vandens temperatūros šuolis – jūra atšalo 5 laipsniais, vandens temperatūra tesiekia vos 7 laipsnius. Mokslininkai aiškina, kad jūros vanduo gali taip staiga atšalti dėl taip vadinamo apvelingo arba atkilo.

„Šiltas paviršinis vanduo yra nupučiamas tolyn į jūrą ir jo vietą užima šaltas iš dugno pakeltas vanduo. Tai reiškia, jeigu mūsų paviršinis vandens sluoksnis jau šią vasarą įšildavo iki 18-19 laipsnių, tai priedugnio vanduo vis tiek lieka nuo 4 iki 10 laipsnių. Tai dar ačiū Dievui, kad pakėlė tą 7 laipsnių vandenį, o ne 4 laipsnių“, – aiškino Klaipėdos universiteto mokslininkė Loreta Kelpšaitė-Rimkienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dėl šios priežasties vanduo ir garavo, sukėlęs tirštą rūką. Gelbėtojai primena, kad vanduo gali atšalti ne tik birželį – 8 laipsnių jūros vanduo yra buvęs ir liepą. Tačiau, anot mokslininkės, skųstis šiuo birželiu nereiktų – nors vandens temperatūra buvo nukritusi ir iki 7 laipsnių, dvi dienas jo temperatūra siekė net 19 laipsnių.

„Tikėkimės, kad vėjas pasikeis ir šiltas vanduo išsilaikys ilgiau vandens paviršiuje. Stebint šio mėnesio vandens temperatūras, jeigu bus toks oras, tai jau ir rytoj Baltijos jūroje vėl bus apie 16-17 laipsnių šilumos ir bus beveik malonu maudytis“, – tikino L. Kelpšaitė-Rimkienė

Mokslininkė tvirtino, kad Baltijos jūra šiltėja. Pasak jos, šiame tūkstantmetyje jos temperatūra šiltesnė nei praeitame. L. Kelpšaitė-Rimkienė patarė prie jūros važiuoti rugpjūtį, nes tuo metu vandens temperatūra būna šilčiausia.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Sūduvis

Tarybiniais laikais atostogavau Svetlogorske Kalingrado srityje, tai jūra kelias dienas buvo apie 18 laipsnių, bet pasikeitus vėjo krypčiai oras ikaitęs iki 25 laipsnių o jūra atvėso iki 10 laipsnių, vietinis ruselis žvejys sakė ,,vrednyj vastočnyj veter,, tai jūroje nei žuvies pagausi nei išsimaudysi. Aiškino kad šiltą vandenį nupučia prie Švedijos krantų o prie mūsų iš gelmių pakyla šaltas, pasirodo kad tik dabar mūsų mokslinčiai suprato dėl ko taip staigiai krito jūros temperatūra.

Anonimas

Viskas normaliakas. Palangoje siaucia kurwa Putinas.

gretute tundra

Viskas yra gerai, tai yra klimaxo kaitos padariniai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS