Konvencija suteikė papildomą apsaugą liūtams, šimpanzėms ir rykliams | Diena.lt

KONVENCIJA SUTEIKĖ PAPILDOMĄ APSAUGĄ LIŪTAMS, ŠIMPANZĖMS IR RYKLIAMS

  • 0

Liūtams, šimpanzėms, žirafoms, leopardams ir kelių rūšių rykliams suteikta papildoma apsauga per Filipinuose vykusią Jungtinių Tautų (JT) konferenciją, šeštadienį pranešė organizatoriai.

Buvo atrinktos 34 nykstančios rūšys, kurioms per Maniloje vykusią Migruojančiųjų laukinių gyvūnų rūšių išsaugojimo konvencijos (Convention of Migratory Species, CMS) šalių konferenciją bus suteikta papildoma apsauga.

Migruojančias rūšis apsaugoti itin sudėtinga, nes šie gyvūnai kerta šalių sienas ir gali patekti į valstybes, taikančias švelnesnes gamtosaugos taisykles, pranešė CMS vykdomasis sekretorius Bradnee Chambersas (Brednis Čeimbersas).

„Jei kurios nors rūšie gyvūnais keliauja po visas šias šalis, prisidėti turi visi“, – savaitę trukusios konferencijos pabaigoje teigė jis.

Liūtai, leopardai ir šimpanzės išskirtos kaip reikalaujančios daugiau apsaugos. Ypač dideliame pavojuje atsidūrusios šimpanzės, nes pastaraisiais metais jų populiacija sumažėjo nykstant šių primatų natūralioms buveinėms, pabrėžė organizatoriai.

Į sąrašą įtrauktos ir žirafos. Jų mažėja visoje Afrikoje – laisvėje belikę mažiau kaip 90 tūkst. šių gyvūnų.

Papildomos priemonės visų keturių Afrikos žinduolių apsaugai patvirtintos „didele balsų dauguma“, teigiama CMS pranešime.

Kiti į sąrašą įtraukti gyvūnai – trijų rūšių rykliai, įskaitant bangininius ryklius – didžiausias žuvis pasaulyje. Dėl šių gyvūnų įtraukimo kovojo konferenciją savo sostinėje surengę Filipinai, nes bangininiai rykliai pritraukia daug turistų.

CMS turi daugiau kaip 120 narių, tačiau tarp jų nėra Kinijos ir daugelio kitų Azijos valstybių.

„Stengiamės prisikviesti Kiniją tapti konvencijos nare. Stengiamės įtraukti juos į savo veiklą ir jie išties nemažai prisideda, – žurnalistams sakė B. Chambersas. – Tereikėjo teigiamo bendradarbiavimo su šia šalimi ir sprendimų paieškos, o ne ją kritikuoti ir žvelgti vien į neigiamą pusę.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS