Lietuva leis naują Raudonąją knygą | Diena.lt

LIETUVA LEIS NAUJĄ RAUDONĄJĄ KNYGĄ

  • 0

Lietuva leis naują Raudonąją knygą, joje gali būti mažiau saugomų rūšių nei dabartinėje.

Aplinkos ministerija iš Gamtos tyrimų centro už daugiau kaip ketvirtį milijono eurų perka knygos parengimo paslaugas. Šis centras turės iš naujo įvertinti, kokios rūšys saugotinos Lietuvoje.

Kaip BNS sakė Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų strategijos skyriaus vyriausiasis specialistas Tomas Tukačiauskas, naujoji knyga bus formuojama pagal pasikeitusius augalų ir gyvūnų vertinimo principus, kuriuos yra paskelbusi Pasaulinė gamtos apsaugos organizacija IUCN.

„Visos rūšys bus įvertintos pagal naująją IUCN metodiką, tie reikalavimai išleisti 2012 metais ir jų esmė - kad rūšis gali būti paskelbiama saugoma tik tuomet, kuomet yra mokslinių įrodymų, kad rūšies populiacija mažėja. Priešingai nei būdavo iki tol, retos rūšys, kurios yra retos dėl savo biologinių ypatybių, neturėtų būti saugomos“, - pasakojo T.Tukačiauskas.

Anot jo, tikėtina, naujojoje Lietuvos raudonojoje knygoje dėl to bus mažiau saugomų rūšių nei dabartinėje, kurioje jų yra per 700.

Gamtos tyrimų centrui už naujos knygos parengimą numatoma sumokėti 254 500 eurų (su PVM). Knygai rengti skiriamos Europos Sąjungos lėšos. Gamtos tyrimų centras yra valstybinis mokslinių tyrimų institutas.

Lietuvos raudonoji knyga - tai ne tik retų ir nykstančių rūšių sąrašai, aprašymai, bet ir teisinis dokumentas, kuriuo remiantis šalyje organizuojama šių rūšių apsauga, sudaromi gamtotvarkos planai joms išsaugoti.

Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių įstatymas numato, kad Lietuvos raudonoji knyga leidžiama ne rečiau kaip kas dešimt metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS