Aplinkosaugininkai iš šulinio išgelbėjo bebrą: kaip elgtis pamačius įkliuvusį gyvūną? | Diena.lt

APLINKOSAUGININKAI IŠ ŠULINIO IŠGELBĖJO BEBRĄ: KAIP ELGTIS PAMAČIUS ĮKLIUVUSĮ GYVŪNĄ?

  • 2

Trečiadienį Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnams buvo pranešta, kad Marijampolėje jau antrą dieną yra į šulinį įkritęs bebras.

Kaip informavo Aplinkos apsaugos departamentas,  specialistai, nuvykę į įvykio vietą, gyvūną rado gyvą ir sveiką. Bebras iš šulinio buvo ištrauktas graibštu ir sėkmingai paleistas artimiausiame vandens telkinyje.

Portalas kauno.diena.lt pasiteiravo Aplinkos ministro patarėjo ir televizijos laidos apie gamtą kūrėjo  Mariaus  Čepulio, ar verta pačiam žmogui, pamačius į bėdą patekusį gyvūną, jį gelbėti. Kaip turėtų elgtis žmonės, pamatę įstrigusį ar įkritusį bebrą?

„Gyvūnai vaikščioja visur. Ir jei kažkokie žmogaus įrenginiai yra atviri, nesaugūs, jie ten ir patenka. Aš pats neseniai traukiau barsuką iš šulinio, kiškį – iš baseino.  Bebrai kaip ir visi kiti gyvūnai klajoja. Ir gali eidami naktį įsiversti bet kur“, – sakė M. Čepulis. 

Specialistas įspėjo, kad pamačius tokį gyvūną, elgtis reikėtų labai atsargiai. „Bebras yra graužikas. Jo dantys – gana dideli, gyvūnas gali gintis. Bebrai labai retai gąsdina žmones. Tačiau niekas nežino, kaip elgsis užspeistas į kampą gyvūnas. Jis gali būti ir agresyvus vien dėl to, kad bandys gintis. Jis jaus stresą, o tokioje būsenoje keturkojo elgesio prognozuoti neįmanoma. Tokiu atveju jei žmogus neturi patirties, reiktų kviestis į pagalbą specialistus. Jie su graibštais, tinklais ar kitomis priemonėmis neliečiant gyvūno, jį pagaus ir ištrauks“, – paaiškino televizijos laidos apie gamtą kūrėjas.

Marius Čepulis./ E. Ovčarenko/ BNS nuotr. 

„Ar yra žinomi atvejai, kai bebras puolė žmogų?“ – teiravomės gamtos žinovo. 

„Bebras nėra agresyvus, dažniausiai jis stengiasi pabėgti, pasitraukti. Atvejo, kai Lietuvoje būtų nuo bebro nukentėjęs žmogus, nežinau. Vienintelis atvejis – Baltarusijoje prieš daug metų netyčia bebras žmogui prakando šlaunį“, – pasakojo jis.

Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos vaizdo įrašas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

va

uodeguotasis visiškai nebailus, maždaug taip ir turėjo būti, išgelbėjote ir būkite laimingi :)

nejau

blyn-kevičiūtė buvo į šulinį ikritusi

SUSIJUSIOS NAUJIENOS