Mažųjų žąsų iššūkiai | Diena.lt

MAŽŲJŲ ŽĄSŲ IŠŠŪKIAI

  • 1

Rudeninė paukščių migracija jau įsibėgėjo – mūsų kraštą palieka gandrai, gegutės, čiurliai ir kiti sparnuočiai. Artėja metas, kai pro Lietuvą pakeliui iš pačios Norvegijos šiaurės į Graikiją skris itin reti paukščiai – mažosios žąsys.

Lietuvos ornitologų draugija parengė animacinį filmuką, kuriame atskleidžiamas paslaptingas šių rečiausių Europos žąsų gyvenimas ir jų tykantys iššūkiai.

Pagrindinis filmuko veikėjas yra Mr. Blue – mažosios žąsies patinas, kuriam 2018 m. pavasarį buvo uždėtas siųstuvas.

Nuo to laiko šio žąsino gyvenimą ir keliones seka ornitologai ir mėgėjai iš viso pasaulio. Mokslininkams pavyko surinkti daug neįkainojamos informacijos, kuri, tikimasi, padės išsaugoti šiuos retus paukščius.

Nepaisant griežtos apsaugos Europos šalyse, mažųjų žąsų išlikimo tendencijos yra negailestingos.

Fenoskandinavijoje šių žąsų populiacija per paskutinį šimtmetį sumažėjo nuo 10 tūkst. iki vos kelių dešimčių individų.

Pagrindiniai iššūkiai, tykantys šių paukščių, yra medžioklė, brakonieriavimas, intensyvaus žemės ūkio plėtra, buveinių, ypač daugiamečių pievų, nykimas migracijos keliuose, taip pat ir klimato kaita.

Dėl pastarosios išdžiūva žąsims svarbios šlapžemės, be to, klimatinės sąlygos šių žąsų perėjimo vietose darosi itin nepalankios jų išlikimui.

Kiekvienų metų pavasarį Fenoskandinavijos mažosios žąsys įveikia apie 4 tūkst. kilometrų kelyje iš žiemaviečių Graikijoje į perimvietes šiaurinėje Norvegijos dalyje.

Rudenį jos grįžta atgal, kartais įveikdamos daug didesnį atstumą nei pavasario migracijos metu.

Lietuvos ornitologų draugija kartu su kitomis Europos nevyriausybinėmis ornitologų organizacijomis, valstybinėmis ir mokslo institucijomis Suomijoje, Estijoje, Vengrijoje ir Graikijoje įgyvendina tarptautinę iniciatyvą, skirtą šių retų žąsų išsaugojimui.

Lietuvoje ir kitose šalyse yra vykdomas mažųjų žąsų monitoringas, tvarkomos buveinės šių žąsų migracijos keliuose ir žiemojimo vietose, vykdomas visuomenės, ūkininkų, valstybės institucijų atstovų informavimas ir švietimas, atliekami papildomi moksliniai tyrimai, kurie turėtų palengvinti pastangas išsaugant šias žąsis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tiek

graziu zasyciu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS