Mieste peri ir reti paukščiai | Diena.lt

MIESTE PERI IR RETI PAUKŠČIAI

Klaipėdos krašto ornitologų draugijos duomenimis, uostamiestyje ir jo  apylinkėse aptiktos 222 perinčių, migruojančių ir žiemojančių paukščių rūšys. Kai kurios jų yra įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Vien tik Girulių miške nuolat gyvena daugiau nei 40 rūšių paukščių, daugiausia – strazdų giesmininkų, juodgalvių ir sodinių devynbalsių, ankstyvųjų ir pilkųjų pečialindų, liepsnelių, kikilių, suopių, mažųjų apuokų, naminių pelėdų, žaliųjų ir juodųjų meletų.

Dalis paukščių ilgainiui prisitaikė gyventi artimoje žmonių kaimynystėje, kai kurios rūšys perėjimui renkasi įvairių pastatų pastoges, nišas ar net stogus.

Klaipėdos senamiestyje ir daugiaaukščių namų nišose gausiai peri naminiai karveliai, čiurliai, langinės kregždės, ventiliacinėse angose įsikuria į Lietuvos raudonąją knygą įrašyti pelėsakaliai.

Jų buveinės Klaipėdos daugiaaukščiuose pastatuose registruojamos jau beveik 30 metų. 2012-ųjų pavasarį buvo pradėtas renovuoti vienas iš pelėsakalių pamėgtų pastatų netoli Klaipėdos senamiesčio, todėl nuspręsta pasiūlyti paukščiams alternatyvą – ant netoliese esančio aukštesnio pastato iškelti keli inkilai.

Toks namelis šiems sparnuočiams buvo iškeltas ir ant Klaipėdos universiteto stogo. Pelėsakalių pora, pasak ornitologo Juliaus Morkūno, į lizdą universiteto miestelyje sugrįžo ir šį pavasarį.

Pernai netoli kelio Palanga–Klaipėda–Šilutė įvairiuose pakelės medžiuose iškelti dar penki inkilai pelėsakaliams.

"Pelėsakalių daug gyvena ir kituose Europos miestuose. Jei jie kuriasi šalia žmonių ir peri, vadinasi, civilizacija jiems netrukdo, o ekologinė situacija nėra tokia jau prasta", – teigė ornitologas Gediminas Gražulevičius.

Įdomu tai, kad mieste jau ima kurtis net gandrai. Klaipėdoje yra žinomi mažiausiai 5 gandralizdžiai – daugiausia pietinėje uostamiesčio dalyje.

G.Gražulevičius prisiminė, jog kažkada ant katilinės kamino Danės gatvėje perėjo dar vienas retas paukštis – sakalas keleivis. Tačiau turbūt kažkas jam nepatiko ir į senąjį lizdą jis nebesugrįžo.

"Manau, kad artimiausiu metu mieste turėtų žymiai sumažėti žvirblių, kregždžių, čiurlių, nes prasidės masinė namų renovacija, bus užkaišiotos visos skylės, tad šie sparnuočiai nebeturės kur įsikurti", – prognozavo G.Gražulevičius.

Tyrimai rodo, kad mieste sumažėjo ir kovų, balandžių, nebesigirdi lakštingalų.

"Nebegirdžiu giedančių lakštingalų, o jos anksčiau giedojo po mano buto langais. Gyvenu prie Naujojo turgaus, ten statybos vyksta, krūmus iškirto ir lakštingalos dingo", – pastebėjo ornitologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS