Mini metines: seniausia Lietuvos saugoma teritorija – Žuvinto ežeras | Diena.lt

MINI METINES: SENIAUSIA LIETUVOS SAUGOMA TERITORIJA – ŽUVINTO EŽERAS

  • 0

Seniausia Lietuvos saugoma teritorija – Žuvinto ežeras trečiadienį mini 86 metų apsaugos sukaktį.

„1937 metų balandžio 5 dieną pradėta vykdyti unikalaus Žuvinto ežero reali apsauga. Ši diena labai svarbi ne tik Žuvintui, bet ir visai Lietuvai, nuo jos prasideda šių dienų Lietuvos saugomų teritorijų istorija“, – teigiama Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos pranešime.

1937 metų balandžio 5 dieną pradėta vykdyti unikalaus Žuvinto ežero reali apsauga.

Pažymima, jog tiksli rezervato steigimo data nėra žinoma, nes nėra išlikę jokio oficialaus dokumento, tačiau pagal rašytinius šaltinius Žuvinto rezervatas buvo įsteigtas 1937-aisiais Kauno Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Tado Ivanausko iniciatyva. Tuomet saugotas tik Žuvinto ežeras ir jo apylinkės vieno kilometro spinduliu, čia buvo uždrausta medžioti paukščius ir žinduolius.

„Šiandieną esantis teritorijos statusas mums leidžia užtikrinti maksimalią rezervato apsaugą, o per stebėjimų istorija dar niekada iki šiol nefiksuotos tokio dydžio migruojančių paukščių sankaupos ir rūšių gausa parodo, kad dirbame teisinga linkme“, – pranešime sako Dzūkijos-Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos direktorius Paulius Čeponas.

Nuo 2002-ųjų Žuvinto gamtinis rezervatas – dabartinio Žuvinto biosferos rezervato griežčiausiai saugoma sudėtinė dalis, taip pat ši teritorija yra įrašyta į Pelkių bei seklių vandenų konvencijos saugomų teritorijų sąrašą, turi Natura 2000 statusą.

Seniausias Lietuvoje Žuvinto biosferos rezervatas 2011-aisiais įtrauktas į Pasaulinį UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ biosferos rezervatų tinklą. Tai buvo pirmoji Lietuvos vietovė šiame UNESCO tinkle.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS