Naktį danguje – meteorų rekordas | Diena.lt

NAKTĮ DANGUJE – METEORŲ REKORDAS

Šiąnakt sulauksime ypatingo reginio. Šiemet, specialistų teigimu, turėsime galimybę išvysti vieną stipriausių per kelerius pastaruosius metus perseidų meteorų lietų.

Kasmetinis meteoritų kritimas, vadinamas perseidų lietumi, netrukus pasieks patį piką. Pasak astronomų, įspūdingiausias vaizdas bus regimas šiąnakt prieš aušrą, maždaug nuo 3 val.

"Paprastai per patį piką galima išvysti apie šimtą meteorų per valandą. Kadangi taip jau sutapo, kad bus jaunatis ir mėnulis neužstos vaizdo, manau, matysis neblogas reginys", – tikino Jonas Kaspariūnas, Lietuvos astronomijos mėgėjų klubo "Albireo" vadovas.

Pasak pašnekovo, tam, kad galėtume mėgautis krintančiais perseidais, pirmiausia turėtų būti giedra, nelyti, taip pat reginio negali užstoti pašalinės šviesos. Esą geriausia – kai dangus yra tamsus.

Besirengiantieji stebėti meteorų lietų pajūryje veikiausiai galės be jokių trukdžių tai padaryti. Sąlygos tam – itin geros. Prognozuojama, kad artimiausiu metu turėtų būti šilta ir giedra.

Vadinamasis perseidų lietus kasmet matomas rugpjūčio mėnesį. Tačiau, kaip aiškino J.Kaspariūnas, šie ir ateinantys dveji metai, tikėtina, bus gausesni meteorų nei prieš tai buvę.

"Perseidų skaičius per valandą turėtų augti. Todėl tie, kurie ketina miegoti lauke, neturėtų nusivilti vaizdu", – kalbėjo pašnekovas.

Perseidai – kažkada orbita praskridusių kometų palikti smulkūs dulkių debesėliai, kertantys Žemę. Dulkelėms dideliu greičiu įskriejus į atmosferą, jos tampa matomos. Pastarųjų pasiskirstymas orbitoje yra nevienodas, todėl kiekvienais metais matomų meteorų kiekis yra skirtingas.

Astronomo žodžiais, niekas tiksliai negali pasakyti, kiek perseidų nukris. Įmanoma tik prognozuoti.

Nors pamatyti meteorų galima kasnakt, specialistas nurodė, kad didesni ir dėmesio vertesni srautai kitąkart bus regimi tik lapkričio bei sausio mėnesiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ash

Kam tas teleskopas - ir plika akimi viskas puikiai matoma. Vakar stebėjom šį reginį, išties įspūdinga. :)

?

įdomu, o su teleskopu galima bus ziureti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS