Naujai atrasta vėžlių parazitų rūšis pavadinta JAV prezidento B. Obamos vardu | Diena.lt

NAUJAI ATRASTA VĖŽLIŲ PARAZITŲ RŪŠIS PAVADINTA JAV PREZIDENTO B. OBAMOS VARDU

  • 1

JAV mokslininkai atrado naują Malaizijos vėžlius parazituojančių plokščiųjų kirmėlių rūšį ir pavadino ją Baracko Obamos (Barako Obamos) vardu, itin savotiškai pagerbdami kadenciją baigiantį Amerikos prezidentą.

Šios naujai atrastos kraujinių siurbikių grupei priklausančios kirmėlės yra itin neįprastos, tad buvo priskirtos ne tik prie atskiros rūšies, bet ir genties. Jos buvo pavadintos Baracktrema obamai.

"Su šia vėžlių parazitų grupe toks veiksmas buvo atliktas pirmąkart per pastaruosius 21 metus", - sakoma straipsnyje, ketvirtadienį paskelbtame žurnale "Journal of Parasitology".

Naujosios rūšies atradėjas - vėžlių parazitų ekspertas Thomas Plattas (Tomas Platas), dirbęs Indianos valstijos Švč.Marijos koledže ir neseniai išėjęs į pensiją.

Jis aiškino, kad sugalvojo pavadinti šiuos gyvius B.Obamos vardu, nes jie "susiduria su neįtikėtinomis kliūtimis, siekdami užbaigti savo kelionę, ir privalo įveikti šeimininko imuninę sistemą, kad subręstų ir pasidaugintų".

Mokslininką taip pat įkvėpė savo šeimos genealogijos tyrimai, rodantys, kad jo ir dabartinio JAV prezidento šeimos yra giminingos.

"Esu pavadinęs keletą rūšių žmonių, kuriais žaviuosi - savo uošvio, mano daktaro disertacijos vadovo, taip pat gerų draugų, kurie yra akademikai ir/arba gamtininkai mėgėjai - vardais", - sakoma Th.Platto prenešime.

" Baracktrema obamai gyvuos, kol esama sistematikų, tyrinėjančių šiuos nepaprastus organizmus", - pridūrė jis.

Mokslininkai tikisi, kad šis atradimas padės pagerinti visuomenės sveikatos apsaugą, nes naujoji rūšis yra gimininga parazitams, sukeliantiems schistosomatozę. Šia šlapimo takus arba žarnyną pažeidžiančia liga kasmet pasaulyje užsikrečia dešimtys milijonų žmonių, o kai kuriais atvejais ji gali būti mirtina.

JAV Nacionalinio mokslo fondo finansuotas tyrimas taip pat gali atkreipti dėmesį į sunkią gėlavandenių vėžlių padėtį. Šių gyvūnų populiacijos visame pasaulyje patiria vis didesnį spaudimą dėl brakonieriavimo ir buveinių nykimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

derybininkas

tiksliai i desimtuka

SUSIJUSIOS NAUJIENOS