Naujojoje Zelandijoje ant seklumos užplaukė beveik 200 delfinų | Diena.lt

NAUJOJOJE ZELANDIJOJE ANT SEKLUMOS UŽPLAUKĖ BEVEIK 200 DELFINŲ

  • 0

Naujojoje Zelandijoje prie Pietų salos beveik 200 delfinų penktadienį įstrigo seklumoje, garsėjančioje kaip šių gyvūnų mirtini spąstai.

Daugybė gelbėtojų skubiai išvyko į tą atokią vietovę, kad padėtų delfinams pasiekti atvirą jūrą.

Jau daugiau negu dvi dešimtys iš 198 įstrigusių grindų nugaišo, nors buvo dedamos pastangos išgelbėti tuos gyvūnus, kurie rasti įstrigę prie Atsisveikinimo nerijos, kur yra įvykęs jau ne vienas panašus incidentas, sakė Aplinkos apsaugos departamento regiono padalinio vadovas Andrew Lamasonas (Endrius Lameisonas).

Apie 80 aplinkos apsaugos darbuotojų mėgino atkelti įstrigusias grindas nuo seklumos, kai prasidėjo vandenyno potvynis, nurodė A.Lamasonas. Tačiau nelaimės ištiktų delfinų labai daug, todėl gelbėtojai tikriausiai darbuosis ne vieną dieną, mėgindami nustumti gyvūnus į gilesnius vandenis.

„Pastangos perkelti įstrigusius delfinus yra sunkus ir gana pavojingas darbas. ... Visuomeninė organizacija „Project Jonah“ pasiuntė 140 šiam darbui apmokytų savanorių į Auksinę įlanką, o mes dirbame kartu su jais“, – aiškino A.Lamasonas.

Tačiau jis perspėjo, kad netgi perkėlus grindas į gilesnius vandenius nėra garantijų, kad delfinai išgyvens.

„Anksčiau daugybę kartų tie būriai nuplaukdavo į jūrą, apsisukdavo ir sugrįždavo atgal, – sakė A.Lamasonas. – Ruošiamės kelioms svarbioms dienoms.“

Grindų, kurios užauga maždaug 6 metrų ilgio, būriai vasarą neretai užplaukia ant seklumų prie Naujosios Zelandijos krantų. Pasak ekspertų, Atsisveikinimo nerija, esanti Pietų salos šiaurės vakariniame kampe, yra delfinų spąstai – panašu, kad plaukiant per seklias protakas grindų orientacija sutrinka.

A.Lamasonas sakė, jog jeigu penktadienio vakarą nepavyks delfinų perkelti į gilesnius vandenis, gelbėtojams teks laukti ištisą parą ir tęsti darbą prasidėjus kitam vandenyno potvyniui.

Per pastarąjį dešimtmetį grindų būriai jau bent aštuonis kartus buvo įstrigę prie Atsisveikinimo nerijos, o pernai sausį per savaitę įvyko du tokie incidentai. Tačiau šįkart ant seklumos užplaukęs delfinų būrys yra vienas iš didžiausių.

Ant seklumos įstrigę delfinai gali netekti daug skysčių ir perkaisti saulėje. Gelbėtojai dažniausiai pasinaudoja vandenyno potvyniu, kad galėtų perkelti šiuos sunkius gyvūnus į gilesnius vandenis.

Tačiau išgelbėti delfinai neretai vėl užplaukia ant seklumų, todėl juos tenka numarinti.

Foto galite pamatyti ČIA.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS