Nepalas ir Kinija kartu matuos tikslų Everesto aukštį | Diena.lt

NEPALAS IR KINIJA KARTU MATUOS TIKSLŲ EVERESTO AUKŠTĮ

  • 0

Nepalas ir Kinija susitarė kartu tiksliai išmatuoti dviejų šalių pasienyje esančios aukščiausios pasaulyje viršukalnės – Everesto (Džomolungmos, Sagarmathos) – aukštį.

Kaip pranešė antradienį televizijos kanalas NDTV, iš naujo tiksliai išmatuoti viršukalnę, kurios oficialiai pripažintas aukštis – 8848 metrai, paskatino geologų prielaidos, kad kalno aukštis galėjo šiek tiek sumažėti dėl galingo žemės drebėjimo, supurčiusio Nepalą 2015 metais.

Kartu išmatuoti Everesto aukštį buvo susitarta per Kinijos vadovo Xi Jinpingo vizitą į Nepalą spalio 12-13 dienomis.

„Pripažindamos, kad Sagarmathos/Džomolungmos kalnas yra amžinas Nepalo ir Kinijos draugystės simbolis, abi šalys plėtos bendradarbiavimą įvairiose srityse, įskaitant klimato kaitos ir aplinkos apsaugos problemų sprendimą. Jos kartu paskelbs Sagarmathos/Džomolungmos kalno aukštį ir atliks (ant jo) mokslinius tyrimus“, - sakoma dviejų šalių vyriausybių pareiškime, kurį cituoja NDTV.

Anksčiau apie pasirengimą padėti Nepalo vyriausybei tiksliai išmatuoti Everesto aukštį buvo pareiškusi Indija.

Galingas žemės drebėjimas įvyko Nepale 2015 metų balandį. Tada 7,8 balo požeminiai smūgiai miestuose sugriovė daug pastatų, stichija pareikalavo daugiau kaip 8 tūkstančių žmonių gyvybių. Kai kurie specialistai mano, kad dėl šių požeminių smūgių aukščiausios pasaulio viršukalnės aukštis galėjo sumažėti keliais centimetrais ar netgi daugiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS