Netinkamas augintinio šėrimas − tiesus kelias į sveikatos problemas | Diena.lt

NETINKAMAS AUGINTINIO ŠĖRIMAS − TIESUS KELIAS Į SVEIKATOS PROBLEMAS

  • 1

Niežulys, viduriavimas, vėmimas, skausmas pilve – tai tik keli, tačiau pagrindiniai simptomai, kad augintinis susiduria su sveikatos problemomis. Viena dažniausių šių negalavimų priežaščių yra netinkamai subalansuota augintinio mityba.

Pastaruoju metu pastebimas vis didesnis žmonių domėjimas augintinių maistu. Jie domisi naujovėmis, maisto sudedamosiomis dalimis ir bando rasti sveikiausią pašarą savo augintiniui.

Veterinarijos gydytoja Vita Ambrulaitienė pabrėžia, kad svarbu tinkamai parinkti racioną atsižvelgiant į gyvūno rūšį, amžių, fiziologinius poreikius, sveikatos būklę.

„Svarbu žinoti, kad katė tai nėra mažas šuo, o šuo nėra katė. Katės yra mėsėdės, o šunys visaėdžiai. Dėl šios priežasties kačių baltymų poreikis yra žymiai didesnis, palyginti su šunimis. Tai pat katėms su pašaru būtina gauti aminorūgščių: taurino ir arginino, vitaminų A ir B3, arachido rūgščių. Šunų organizmas dalį iš šių elementų geba pasigaminti pats“, − teigia pašnekovė.

Specialistė tai pat akcentuoja, kad vis populiarėjanti RAW/BARF mityba, kai orientuojamasi į kuo natūralesnį, neapdorotą maistą, šunims tinka ne visada.

„Žalia mėsa turi gana daug fosforo ir mažai kalcio, kurie augantiems, ypač didelių veislių, šuniukams yra labai svarbūs tinkamam augimui. Netinkamas fosforo ir kalcio santykis gali sukelti antrinį hiperparatiroidizmą. Todėl, šeriant nesubalansuota RAW/BARF mityba, yra ortopedinių problemų rizika“, − teigia veterinarijos gydytoja.

Katės yra mėsėdės, o šunys visaėdžiai. Dėl šios priežasties kačių baltymų poreikis yra žymiai didesnis, palyginti su šunimis.

„Alergija – tai imuninės sistemos atsakas į tam tikrą baltymą, esantį pašare. Dažniausi alergenai katėms yra jautiena, vištiena, kiaušiniai, žuvis, o šunims – jautiena, kiaušiniai, vištiena ir pieno produktai“, − teigia veterinarijos gydytoja.

Nepaisant vis populiarėjančių begrūdžių pašarų, veterinarijos gydytoja teigia, kad augintiniams celiakija (glitimo netoleravimas) diagnozuota nebuvo.

„Yra publikacijų apie Airių seterius ir jų recesyviniu būdu paveldimą glitimo netoleravimą. Tačiau, daugeliu atveju, nenormalus organizmo atsakas į pašare esančius priedus nesukeltas imuniteto ir dažniausiai vystosi palaipsniui. Angliavandeniai, tokie kaip bulvės ar grūdai, esantys maiste, tiek šunims, tiek katėms gali sukelti negalavimų, jeigu jie per mažai apdoroti ir dėl to sunkiai virškinami. Arba jų yra per daug ir neišlaikomas tinkamas procentas baltymų“, − akcentuoja veterinarė.

Pašaro netoleravimo ir alergijos požymiai yra panašūs, gali apimti įvairius simptomus. „Gali atsirasti odos uždegimo požymių – pleiskanojimas, niežulys. Tai pat žarnyno veiklos sutrikimų – vėmimas viduriavimas, pilvo išsipūtimas, skausmas pilve, neformuotos išmatos. Žarnyno sutrikimai dažniau pastebimi netoleravimo atveju“, − vardija V.Ambrulaitienė.

Veterinarijos gydytoja taip pat akcentuoja, kad ypač svarbi sutrikimų diagnostika: būtina atmesti kitas ligas, kurios gali pasireikšti tokiais pačiais simptomais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Patirtis

visą ilgą gyvenimą kates ir šunis maitinome tuo, ką patys valgėme (nebuvome vegetarai), o didžiąją maisto dalį patys sau užsiaugindavome. Kadangi turėjome namą 20 a sklype, šunys ir katės laisvai lakstė, katė savo meniu ir pelėmis ar žiurkėmis, ir paukšteliais papildydavo. Jei nežūdavo pakliuvę po mašina, gyveno sveiki ir ilgai. Pati svarbiausia mūsų katė 22 metų būdama nuo vėžio nusibaigė. Tačiau prieš tai spėjo kasmet po 2-3 kartus kačiukų atsivesti - visas miestelis jos palikuonių turėjo. Paskutinę katę jau Vilniuje auginau - benamė buvo. Pirktinio kačių maisto beveik negavo. Pirkau turgelyje ar parduotuvėje žuvies, vištos sparnelių bei kaklą ir pridėdavau to, ką sau viriau. Dubenėlyje visada būdavo sauso kačių maisto tam atvejui, jei kartais užtrukusiu, nespėsiu jai vakarienės laiku paduoti. Ji jo nelabai ir norėjo - laukdavo ,,naminės" vakarienės. gyveno 16 metų (o kiek iki apsigyvenant pas mane - nežinau).

SUSIJUSIOS NAUJIENOS