Nobelio premijos laureatas: didžiausia grėsmė žmonijai yra visuotinis atšilimas | Diena.lt

NOBELIO PREMIJOS LAUREATAS: DIDŽIAUSIA GRĖSMĖ ŽMONIJAI YRA VISUOTINIS ATŠILIMAS

  • 8

Visuotinis atšilimas aplenkė branduolinio karo šešėlį ir tapo didžiausia žmoniją kamuojančia grėsme, įspėja buvęs Kolumbijos prezidentas ir 2016 m. Nobelio taikos premijos laureatas Juanas Manuelis Santosas.

„Po Antrojo pasaulinio karo visas pasaulis susidūrė su branduolinio karo grėsme“, – Pasaulio žaliosios ekonomikos viršūnių susitikime Dubajuje sakė užkietėjęs aplinkosaugininkas J. M. Santosas.

„Branduolinio karo grėsmė išlieka, bet turime kai ką užtikrinto ir gerokai blogesnio. Tai yra klimato kaita. Jei nesiimsime veiksmų, žūsime. Turime veikti, kad išgyventume“, – įspėjo jis.

Už savo pastangas užbaigti 50 metų vykusį Kolumbijos pilietinį karą 2016-aisiais Nobelio taikos premija apdovanotas J. M. Santosas taip pat sulaukė pagyrų už savo žaliąją politiką.

Konferencijoje susirinkę ekspertai ragino imtis ryžtingesnių veiksmų siekiant 2015 m. Paryžiaus klimato kaitos susitarimo tikslų. Paryžiuje beveik visos pasaulio valstybės sutarė neleisti vidutinei pasaulio temperatūrai pakilti labiau nei 2 laipsniais Celsijaus, palyginti su iki pramonės revoliucijos buvusia temperatūra.

Ekspertai taip pat paragino imtis veiksmų mažinant anglies emisiją ir sparčiau įgyvendinti atsinaujinančios energetikos projektus bei įvesti mokesčius anglies taršai.

„Kai kurios šalys vis dar mano, kad judėjimas žaliosios ekonomikos link yra prabanga. Iš tiesų, tai tapo savotišku klausimu – būti ar nebūti“, – sakė Pasaulio žaliosios energetikos tarybos pirmininkas Mohamedas Kafafy, suorganizavęs konferenciją kartu su Dubajaus miesto valdžia.

M. Kafafy teigimu, iš anglies mokesčių gautos lėšos turėtų būti naudojamos žaliosios ekonomikos ir atsinaujinančių išteklių iniciatyvoms skatinti.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) šį mėnesį paragino daugiausiai pasaulyje klimatą teršiančias per artimiausią dešimtmetį įvesti mokesčius anglies emisijoms, kurie siektų 75 dolerius už toną. Taip esą klimato kaita būtų sulaikyta.

Šiltnamio efektą sukeliančias dujas išskiria įvairūs ūkio sektoriai, nuo energetikos iki gamybos, laivybos ir žemės ūkio.

Mokesčiai anglies emisijai galėtų paskatinti verslą sumažinti taršą. TVF teigimu, tokie mokesčiai yra pats efektyviausias būdas kovoti su visuotiniu atšilimu.

Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus pavaduotojas klimato kaitai Ovais Sarmadas įspėjo, kad pasaulis susiduria su egzistencine krize.

„Turime visus susitarimus, įstatymus ir įrankius. Dabar turime pagerinti jų įgyvendinimą“, – tvirtino O. Sarmadas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ASTRONOMAS inž.. Romualdas ZUBINAS

Gal ir SAULĖ - YRA GRĖSMĖ?! KADA PAŽINSITE - TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS ir PRANEŠITE PASAULIUI - KADA? ir KAS? ŽEMĖJE VYKO? Kada ir kodėl? VYKSTA? KADA ir kodėl? VYKS? NEPALIKITE ŠIOS ATSAKOMYBĖS TIKTAI LIETUVAI! Kada pažinsite virš žmonių pakibusią NUOŠLIAUŽŲ GRIESMĘ? Juk ŠANCHAJAUS ir IRKUTSKO TRAGĖDIJOS - tai tiktai ĮSPĖJIMAS ŽMONIJAI - PAŽINTI TAI, KAS ŽEMĖJE NE UŽ ILGO VYKS DAR DIDESNIU MASTU!!! ! KADANGI VISUS SENIAUSIŲJŲ KULTŪRŲ ŠALTINIUS BUVO GALIMA ĮMINTI TIKTAI LIETUVIŲ KALBA, VISA MORALINĖ ATSAKOMYBĖ, UŽ ATEITĮ, ir TENKA LIETUVAI!!!! AMEN!

ASTRONOMAS inž. ROMUALDAS ZUBINAS

ASTRONOMAS inž. .ROMUALDAS ZUBINAS! KODĖL ŽEMĖJE KLIMATAS KINTA?! TODĖL, KAD - ŽEMĖS ŠIAURINIS AŠIGALIS, NUO ERŲ SANDŪROS, NUOLAT KRYPSTA Į SAULĘ! PIETINIS - NUO SAULĖS! Todėl, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, kiekvienais metais, - ŽEMĖS AŠIS SAULĖS LINK PASISLENKA PER 0,07 radialinio laipsnio! TODĖL, NUO 2500 metų, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE BUS TIKTAI DIENA ir VASARA! PIETINIAME- NAKTIS IR ŽIEMA!

III-IV-jo Žemės judėjimų atradėjas Romualdas Zubinas

KADA LIETUVOS MOKSLININKAI PRANEŠ PASAULIUI APIE, - SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, PRIEŠ 10 METŲ, ATRASTUS - TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS, kurie puikiai paaiškina- KAS? ir KODĖL? ŽEMĖJE VYKSTA? ir vyks ATEITYJE,?!!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS