Nugaišo seniausias pasaulyje pandos patinas | Diena.lt

NUGAIŠO SENIAUSIAS PASAULYJE PANDOS PATINAS

  • 1

Nugaišo seniausias pasaulyje pandos patinas, kuris sulaukė 31-erių metų amžiaus ir turi daugiau kaip 130 palikuonių – ketvirtadalį visų nelaisvėje gimusių pasaulio pandų, pranešė pareigūnai.

Didžiosios pandos garsėja itin mažu vislumu, kuris, drauge su buveinių nykimu, yra svarbiausias veiksnys, nulėmęs pandų priskyrimą pažeidžiamų rūšių kategorijai.

Tačiau Pan Panas, kurio vardas kinų kalba reiškia viltį, turi labai daug palikuonių. Kai kurie jų turi ir savų atžalų.

Paskelbdamas apie jo nugaišimą Kinijos didžiųjų pandų apsaugos ir tyrimų centras pavadino tai „širdį spaudžiančiomis naujienomis“ ir nurodė, kad „tėvas didvyris“ sirgo vėžiu.

„Pastarąsias tris dienas Pan Pano būklė sparčiai blogėjo, jis prarado sąmonę ir gebėjimą judėti, ėsti“, – pranešama centro paskyroje socialinėje žiniasklaidoje.

„Jis mus paliko medikų gelbėjimo pastangoms nedavus vaisių. Viliamės, kad danguje nera ligos kančių“, – priduriama pranešime.

Pan Panas gimė 1985 metais Kinijos pietvakariuose esančios Sičuano provincijos miškuose, bet nuo kelių mėnesių amžiaus gyveno nelaisvėje.

„Pažeidžiama rūšis“

„Pan Panas sulaukė amžiaus, kuris žmogui atitiktų maždaug 100 metų“, – oficialiajai naujienų agentūrai „Xinhua“ sakė centro Sičuane, kuriame panda buvo laikoma, vienas prižiūrėtojų.

Laisvėje pandos gyvena maždaug 20 metų, o nelaisvėje paprastai ilgiau.

Seniausia panda pasaulyje yra 36-erių metų patelė Basi. Šis titulas Basi atiteko spalio mėnesį Honkonge numarinus 38-erių metų Jia Jia (Dzia Dzia).

Pandos anksčiau buvo laikomos gyvūnais, kuriems gresia pavojus išnykti, bet padėčiai pagerėjus neseniai jų statusas buvo pakeistas į „pažeidžiama rūšis“.

Naujausi duomenys rodo, kad laisvėje gyvena 1 tūkst. 864 suaugusios didžiosios pandos – jų skaičius per dešimtmetį padidėjo daugiau kaip šeštadaliu.

Ekspertai tai aiškina gamtos draustiniais, bambukų sodinimu, subsidijomis ūkininkams, komercinėmis programomis.

GALERIJA

  • Nugaišo seniausias pasaulyje pandos patinas
  • Nugaišo seniausias pasaulyje pandos patinas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Linda

Gražuolis...ilgai išgyveno...Gaila,bet su saule niekas negyvena :)))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS