Ornitologas: laukinės katės paukščiams daro didesnę žalą nei žmonės | Diena.lt

ORNITOLOGAS: LAUKINĖS KATĖS PAUKŠČIAMS DARO DIDESNĘ ŽALĄ NEI ŽMONĖS

„Kiekvienas katinas yra nepraradęs laukinio gyvūno instinkto. Jei katinas yra žmogaus neprižiūrimas, jis daro labai didelę žalą gamtai“, – situaciją apžvelgia ornitologas Marius Karlonas. Specialisto teigimu, kačių sugaunamų paukščių skaičiai – didžiuliai. JAV laukinės katės sparnuočiams padaro didesnę žalą nei visos kitos žmogaus veiklos.

„Vokietijoje per metus neprižiūrimos katės sugauna apie 50 mln. laukinių sparnuočių, Jungtinėje Karalystėje – apie 55 mln., o JAV skaičiai yra kur kas didesni – čia laukinės katės sugauna apie 2,5 mlrd. laukinių paukščių., t. y. apie 6 mln. per dieną“, – aiškina M. Karlonas.

Ornitologas mano, kad tai yra itin sudėtinga tema, nes kalbėti apie tokius meilius gyvūnus yra labai sunku, ypač su jų šeimininkais: „Šeimininkams neretai naminiai gyvūnai yra kaip jų vaikai. Tad girdėdami, kad jis blogas, daugelis, aišku, su tuo nesutiks, sakys, kad mano vaikas geras, čia aplinka kalta.“

Vienos veiksmingos priemonės, kuri padėtų apsaugoti paukščius nuo laukinių kačių, nėra, tačiau rekomenduojama nuo gegužės iki liepos mėnesio kates arba laikyti namuose, arba vedžioti su pavadėliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nė velnio!

Visos pasaulio katės tiek paukščių nesunaikina, kiek Viduržemio jūros pakrančių puslaukiniai, laikantys save europiečiais, bet ėdantys giesmininkus ne iš bado, o iš durnumo, ir Afrikos laukiniai, kuriems paukščiai - tik mėsa.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS