Padėkime kurapkoms: žiema joms – išbandymas | Diena.lt

PADĖKIME KURAPKOMS: ŽIEMA JOMS – IŠBANDYMAS

  • 1

Ar žinojote, kad 1996–2012 m. laikotarpiu kurapkų populiacija Lietuvoje sumažėjo 60–80 proc.? Tai katastrofiškas nykimas. Kodėl jis vyksta?

Pagrindinės priežastys – nykstantis tradicinis kaimas, kuriame kurapkos rasdavo prieglobstį ir maisto, dabartinis intensyvus žemės ūkis, kai viskas suariama, kiek tik įmanoma, nepaliekant galulaukių, apsauginių zonų.

Kurapkos sparčiai nyksta visoje Europoje. Regis, dar taip neseniai jos buvo neatsiejama lietuviško kaimo kraštovaizdžio dalimi. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais buvo stebimas katastrofiškas kurapkų populiacijos nykimas. Neatsitiktinai jos įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.

Kelios paskutinės šiltos ir beveik besniegės žiemos padėjo kurapkoms atkusti. Vis dažniau vakaro sutemose buvo galima išgirsti jų džeržgiantį tuoktuvių balsą.

Kurapkos yra sėslūs paukščiai. Prispaustos šalčio ir sniego gausos, jos traukia arčiau žmonių gyvenamų vietų: vienkiemių, kaimų, gyvenviečių, atklysta net į didesnius miestus.

Pasak ornitologų, kurapkoms ypač svarbu pagelbėti žiemą, kai joms sunku susirasti maisto. Tereikia atokiau nuo gyvenamųjų ir ūkinių pastatų užuovėjoje iki žemės nuvalyti joms aikšteles, iš eglišakių pastatyti pašiūres ir pasirūpinti, kad ten būtų grūdų, kruopų, smulkaus žvyro. Labai svarbu žinoti, kad pradėjus lesinti jokiu būdu negalima nustoti to daryti, kadangi paukščiai žus. Įrengiant lesyklas kurapkoms labai svarbu parinkti tinkamą vietą – kuo toliau nuo gyvenamųjų pastatų, nes paukščius gali imti medžioti katės ir šunys. Paprastai vieta lesykloms ir užuovėjoms parenkama netoli vietų, kur slepiasi patys paukščiai: prie sodų, krūmuose, palaukėse, šalia giraičių ir pan. Krūmai padeda joms apsisaugoti nuo plėšriųjų paukščių antpuolių.

Kurapkas reikia lesinti kasdien, o per didžiuosius šalčius, po atodrėkių ar lijundrų, kai sniegą sukausto tvirtas paviršutinis leduko sluoksnis, lesalo reikia paberti daugiau. Lesalui tinka įvairūs grūdai (avižos, miežiai, kviečiai) ir javų atliekos, pelai, piktžolių sėklos, daržovių atliekos, kruopos, duonos trupiniai. Kartu su lesalu būtina paberti smulkaus žvyro ir smėlio. Taip pat būtina retkarčiais iššluoti viduje susikaupusias atliekas ir išmatas, o po stipresnių pūgų – ir sniegą.

Parengta pagal Lietuvos ornitologų draugijos inf.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klpd.

Kokios fainos. Į mūsų pensininkes panašios:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS